logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

RICOH FW810 - pobieranie PAPIERU z manualnego podanika

gltom 13 Lut 2006 20:10 1032 4
REKLAMA
  • #1 2298519
    gltom
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    witam fachowców RICOHOWCÓW

Problem jest taki że przy podawaniu papieru z podajnika manualnego, obraz zostaje przesuniety (ucięty) od góry, wielkość tego przesunięcia to ok 1 do 1,5 cm, zaznaczam że przesuniuęcia nie są jednakowe cały czas, raz jest troszkę mniej raz wiecej. Ustawienia krawędzi prowadzącej w trybie serwisowym nic nie daje (mod 26 i 27). A jesli kopiuje z kasety problem nie występuje i jest wszystko idealnie i nic nie przesuwa. Posprawdzałem i wyczysciłem sprzegło rolki registracyjnej, bez efektu.
    Na chłopski rozum wygląda to tak ze maszyna chce pobrac papier ale nie robi tego płynnie. Zauważyłem ze rolka pobierająca podajnika manualnego a dokładnie sprzegło sterowane elektromagnesem włacza sie na ok 1 sek. a przy pobieraniu z kasety włacza sie na dłuzej (kilka sek) i wtedy problem nie występuje. Jesli pprzy pobieraniu z manualnego podajnika na siłe przytrzymam lapke elektromagnesuu po jego samoczynnym załączeniu - tez problemu niema. Proszę o pomoc bo moze to jakis typowy problem i o głupote sie pytam.

dziękuje za każda odpowiedz

pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2299397
    tygellin
    Poziom 22  
    Ocena: 7
    Jeżeli obraz " pływa w różnaki sposób" to już sobie odpowiedziałeś -stawiaj na sprzęgło. Rozbierz i przeczyść, pewnie jest w smarze i nośniku. Był jeszcze nie raz problem z samą rolką. Po jakimś czasie lubiła się wytrzeć i zrobić w taki śmieszny rombik. W tym przypadku pozostaje wymiana na nową i to z całym rusztem. Koszt pewnie kosmiczny. :idea:
  • REKLAMA
  • #3 2302154
    gltom
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    dziękuję
    Sprzegło juz czysciłem i nie było nic zasypane itd. kopiarka ma zrobione niecałe 4000 metrów lub kopii A1, więc mysle ze rolki nie mogły sie zuzyć.
    (Serwisuje maszyne co ma prawie 40000 i nikt w niej nie zmieniał rolek i działa elegancko. ) Tak ze to napewno nie sprzegło rejestarcji. Papier jest pobierany bez poślizgu do momentu w którym wyłącza sie elektromagnes rolki która pobiera papier ( czyli tą pierwszą przed rejestracijna) . Proszę o dalsze sugestie, bo moze to przyczyna nie mechaniczna?
    Tak że problem dalej otwarty, i prosze dalej o pomoc
  • REKLAMA
  • #4 2366101
    wizard1
    Poziom 12  
    witam,w tej maszynie proponowałbym sprawdzić jedną rzecz:
    po otwarciu maszyny należy wyjąć czarną blachę przed elektrodą transferową.na wałku poboru papieru z prawej strony jest umocowany skórzany pasek ze sprężyną, należy go zdjąć lub nasmarować olejem.miałem też przypadek,że po zamknięciu maszyny szczelina do włożenia papieru była za ciasna.cześć
  • #5 2366687
    yachtskipper
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Przerabiałem kiedyś problem z przesunięciem obrazu w tym ricohu z tym że obraz był przesunięty nawet jak pobierała z rolki, w moim przypadko wystarczyło wyczyścić gumy rejestracji.

Pozdrawiam
    Tomek
REKLAMA