logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Centralny zamek Golf III - nie zamyka z kluczyka, działa tylko z pilota

PiterM3 14 Lut 2006 20:11 6007 14
REKLAMA
  • #1 2302385
    PiterM3
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam Mam problem z oryginalnym centralnym zamkiem z pilota otwiera i zamyka drzwi natomiast nie chce zamykać z kluczyka. Kolega kazał mi sprawdzić mikrowyłącznik przy zamku , zdjąłem wtyczkę i złączyłem przewód czerwony z zielonym ok zamknął zamek natomiast czerwony z szarym nie chce zamkąć tylko otwiera. Po podaniu "+" w miejscu gdzie podłączony jest alarm (szary przewód-zamykanie) dzieje się to samo, to co podaje alarm że je zamyka ? Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2302809
    dambonet
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Kolego z tego co wywnioskowałem czytając twą wypowiedź to sterowanie centralnym zamkiem w Twoim przypadku odbywa się za pomocą dwóch przewodów biegnących od centralki alarmowej do centralki zamka,prawdopodobnie sterowanie odbywa się za pomocą podawania masy.... Szkoda że nie napisałeś czy sprawdzałeś ten styk w siłowniku jeżeli jest oki to polecam sprawdzić ciągłość przewodów biegnących od 'mastera' do centralki zamka (powinno być ich chyba 5) Dwa do silniczka(te masz napewno dobre) i trzy sterujące (te sprawdź):D
  • #3 2302908
    PiterM3
    Poziom 11  
    ale w golfie III z tego co czytałem centralny jest sterowany "+"
  • #4 2303269
    faziczek_r
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    Oczywiście ,że w golfie sterowanie jest plusem.Jeśli zamykasz zamkiem po stronie pasażera to tak samo?
  • REKLAMA
  • #5 2303555
    PiterM3
    Poziom 11  
    od strony pasażera też tak jest
  • #6 2303630
    Jerzy100
    Poziom 22  
    Ocena: 84
    W dalszym ciągu upieram się na wyczyszczeniu i regulacji samych zamków, a nie sprawdzenie kabelków. Tę przypadłość już przerabiałem. Jeżeli zamek odbija przy przekręcaniu kluczykiem i siłownik nie wyśle sygnału off ,to central otworzy rygle.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 2303648
    PiterM3
    Poziom 11  
    wszystko ok ale odłączyłem styk od mikroprzełącznika są tam 3 przewody czerwono-biały zielony i szary, połączyłem czerwony z zielonym otworzył się zamek natomiast po podłączeniu czerwonego z szarym nie chce zamknąć zamka
  • #8 2303685
    elektronicki
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    sprawdz czy dobrze dziala blokada stacyjki central sie nie zamknie jesli jest klucz w stacyjce albo sprawdz podłączenie radia czesto ktos mostkuje plus po stacyjce ze stałym plusem przy radiu

Dodano po 6 [minuty]:

sorry czy zle przeczytalem nie rozumiem o co ci chodzi. W golfie III central jest sterowany "+" podajesz na przewód zielony plusa i ma zamknąć a na zielony otwiera i tak ma byc
  • #9 2303698
    PiterM3
    Poziom 11  
    ale dlaczego działa centralny na pilota, podaje mu + na przewód w miejscu którym podłączony jest alarm i nic się nie dzieje
  • #10 2303701
    elektronicki
    Poziom 11  
    zielony zamyka szary otwiera

Dodano po 1 [minuty]:

gdzie masz podłączone przewody z alarmu na slupku do strony kierowcy
  • #11 2303710
    PiterM3
    Poziom 11  
    przewód szary

Dodano po 3 [minuty]:

tak w słupku
  • #12 2303718
    elektronicki
    Poziom 11  
    na szary podajesz plusa i co robi nie otwiera ci auta

Dodano po 1 [minuty]:

dawaj na gg bedzie szybciej 9012368
  • REKLAMA
  • #13 2303723
    PiterM3
    Poziom 11  
    chyba jednak szary zamyka?
  • #14 2303728
    dambonet
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Kolego widzę że jednak sterowanie zamka masz plusem:D, jeżeli po odłączeniu tego mikroprzełącznika zwierając te przewody które odpowiadają za podanie sygnału zamknij nic się nie dzieje to najprawdopodobniej wina leży po stronie okablowania lub złego styku na jakiejś kostce gdyż centralka działa co wynika z twego opisu gdy twierdzisz że z pilota zamek działa poprawnie!
  • #15 2785020
    d_danie_l
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Wie ktoś jak zaprogramować pilot w golfie mam fabryczny centralny

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy oryginalnego centralnego zamka w Volkswagen Golf III, który działa poprawnie z pilota, ale nie zamyka drzwi za pomocą kluczyka. Użytkownik sprawdził mikrowyłącznik przy zamku i testował połączenia przewodów: czerwony z zielonym powoduje zamknięcie, natomiast czerwony z szarym otwiera zamek. Centralny zamek w Golfie III jest sterowany sygnałem dodatnim ("+"). Dyskusja wskazuje na konieczność sprawdzenia ciągłości przewodów sterujących (około 5 przewodów, w tym dwa do siłownika i trzy sterujące), poprawności działania mikrowyłącznika oraz ewentualnych złych styków lub uszkodzeń w okablowaniu. Zwrócono uwagę na możliwe problemy z blokadą stacyjki, która może uniemożliwiać zamknięcie centralnego zamka, jeśli klucz jest w stacyjce. Działanie centralnego zamka z pilota potwierdza sprawność centralki, co sugeruje problem w okablowaniu lub połączeniach przy kluczyku. Wskazano, że przewód zielony służy do zamykania, a szary do otwierania zamka.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA