logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przestrajanie fonii w magnetowidzie Sanyo VHR-287 (problem)

dj magic 15 Lut 2006 10:49 1176 6
REKLAMA
  • #1 2304426
    dj magic
    Poziom 19  
    Ocena: 31
    Witam. Mam problem z fonią przy tym magnetowidzie. Chodzi o to że posiada on dwa rezonatory 5,5 mhz które wymieniłem na dwa 6,5 mhz i nadal nie mam fonii. Nie wiem czy jest sens w takim przypadku storić go fonią równoległą. Jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • #2 2304463
    kreslarz
    Poziom 35  
    Ocena: 459
    Witam!
    Wymienione prawdopodobnie zostały tylko rezonatory w torze wzmacniacza fonii róznicowej. Jest jeszcze obwód detektora 5,5 MHz. Może to być filtr, lub rezonator o innej niż w róznicówce charakterystyce. Jeżeli nie da się tego obwodu zidentyfikować, to proponuję wrócić na miejsce z rezonatorami 5,5 MHz i włożyć dobrą fonię równoległą.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2304472
    humek
    Poziom 32  
    Ocena: 164
    i tak jak kolega "Kreslarz" napisał bedzie najlepiej gdyz moze Ci "ciąć " filtr z tzw"fala powierzchniowa" i nie bedzie fonia działac.
  • #4 2304543
    warszaw
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    Najlepiej przywróć stan poprzedni (fabryczny), dokładnie włóż poprzednie elementy nic nie kręc żadną cewką ,i teraz zastosuj fonie równoległą najlepiej RYMI lub MJM .
    Przewody łączyć następująco; IN na fonii z OUT na głowicy w MTV ,+12V na fonii z +B na głowicy,OUT na fonii ze SFE 5,5Mhz na płytce w MTV (żółty filtr ceramiczny) .
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2304546
    dj magic
    Poziom 19  
    Teraz widze że jeden rezonator miał 5,5 mhz a drugi 5,7 mhz. Nie wiem czy ma to jakiś wpływ. Aczkolwiek pójde za radą i zastosuje fonie równoległą. I tu jest problem. Nigdy tego nie robiłem przy wideo, czy robi się tak samo jak przy tv?
  • #6 2304589
    kreslarz
    Poziom 35  
    Ocena: 459
    Sposób montażu opisał kolega WARSZAW. Filtry 5,5 i 5,7 MHz występują w urządzeniach stereofonicznych (stereo A2). Jeżeli nie są włączone równolegle do siebie, to bardzo ważne jest, by znalazły się na powrót dokładnie tam gdzie były.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 2912315
    dj magic
    Poziom 19  
    Niestety płytka też nie pomogła:( Ale magnetowid z tą usterką sprzedałem na części. Tak więc temat uważam za zamknięty.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku fonii w magnetowidzie Sanyo VHR-287 po wymianie dwóch rezonatorów 5,5 MHz na 6,5 MHz. Wskazano, że w torze fonii różnicowej znajduje się także obwód detektora 5,5 MHz, który może zawierać filtr lub rezonator o innej charakterystyce, co może powodować brak fonii. Zalecano powrót do oryginalnych rezonatorów 5,5 MHz i zastosowanie fonii równoległej, np. typów RYMI lub MJM, z odpowiednim podłączeniem przewodów (IN, OUT, +12V, +B). Podkreślono, że filtry 5,5 i 5,7 MHz występują w urządzeniach stereofonicznych i muszą być umieszczone dokładnie w oryginalnych miejscach. Ostatecznie, mimo prób naprawy, problem nie został rozwiązany, a magnetowid został sprzedany na części.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA