logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat wzmacniacza audio 100W do subwoofera 4Ω – lista podzespołów i oznaczenia

kowalpiotrek 15 Lut 2006 23:38 1239 7
REKLAMA
  • #1 2308252
    kowalpiotrek
    Poziom 11  
    witam
    mam problem:)
    chce zrobic wzmacniacz do suba. 4Ω i mam
    prosbe zeby mi ktos wyslal inf na temat wszystkich podzespolow elektronicznych diody tranzystory kondensatory itd itp.
    jakies typowe oznaczenia i zastosowanie.
    i czy jest wogole szansa zebym sam zlozyl taki wzmacniaczyk. ma on byc dosc duzej mocy ok 100W
    dzieki
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2308310
    robball
    Poziom 21  
    Ocena: 33
    Nie chcę cię martwić, ale z wypowiedzi wynika, że masz niewielkie pojęcie o elektronice. Nie wróżę więc sukcesu. Wzmacniacz o dużej mocy nie jest dobrym pomysłem na początek. Koszta dość duże, często nie wybacza błędów ( bum i te sprawy). Niepotrzebnie się zestresujesz i wykosztujesz.
    Zacznij od czegoś prostrzego, żeby się nie zniechęcić.

Jeżeli jednak bardzo się upierasz to może jakieś TDA7294, na forum napisano już wszystko na jego temat, wystarczy poszukać, jest chyba nawet temat "Jak zbudować wzmacniacz na TDA7294" czy jakiś podobny.
  • REKLAMA
  • #4 2308361
    kowalpiotrek
    Poziom 11  
    a czy pomogl bys mi w jego zlozeniu. tznnie lutowniu tylko mowic co gdzie doladnie:)?? poprostu bys sterowal praca??
  • #5 2308364
    marpiasek
    Poziom 27  
    Ocena: 41
    Używaj opcji "SZUKAJ", jak nie pomoże !!!! -to "SOS"- też - nie pomorze .

Ps: Lutowanie-to jest sztuka .
    a składac - może kazdy ??!
  • #6 2308389
    kowalpiotrek
    Poziom 11  
    tu nie pomorze tylko pomoze:)
  • REKLAMA
  • #7 2308447
    robball
    Poziom 21  
    Ocena: 33
    Jak chcesz od razu zabrać się za mocniejszy wzmacniacz, to polecam kupić sobie jakiś zestaw do samodzielnego montażu z TDA7294, np z AVT -> www.sklep.avt.com, albo konkurencji, obojętnie.
  • #8 2308500
    marpiasek
    Poziom 27  
    Ocena: 41
    Brawo. Nie jesteś z morza, no to Ci pomożem ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje schematu i listy podzespołów do budowy wzmacniacza audio o mocy około 100W na obciążenie 4Ω, przeznaczonego do subwoofera. Prosi o informacje dotyczące typowych oznaczeń i zastosowań elementów elektronicznych takich jak diody, tranzystory, kondensatory. W odpowiedziach zaleca się korzystanie z funkcji wyszukiwania na forum elektroda.pl, gdzie dostępne są liczne materiały i schematy. Zwrócono uwagę, że budowa wzmacniacza o dużej mocy wymaga doświadczenia, a początkującym sugeruje się rozpoczęcie od prostszych projektów. Jako praktyczne rozwiązanie polecono wzmacniacz na układzie scalonym TDA7294, który jest popularny i dobrze opisany na forach. Rekomendowano również zakup gotowego zestawu do samodzielnego montażu, np. z oferty AVT, co ułatwia naukę i minimalizuje ryzyko błędów. Podkreślono, że lutowanie to umiejętność wymagająca praktyki, a składanie wzmacniacza jest możliwe, lecz wymaga cierpliwości i dokładności.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA