logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką antenę i AP wybrać do rozbudowy sieci na 2 km?

jalowiec 16 Lut 2006 13:28 1026 2
REKLAMA
  • #1 2309661
    jalowiec
    Poziom 11  
    Witam! Jestem adminem pewnej sieci i planuje jej rozbudowe. Tzn. chce utworzyc kolejny punkt dostepowy. I tutaj zaczynaja sie moje problemy. Na swoim dachu posiadam antene szcelinowa dookólna 19db. Nastepny punkt chce utworzyc w miejscu oddalonym o jakies 2 km. Miejsce to jest duzo wyzej połozone niz moja antenka. Zastanawiam sie jaki sprzet powinienem zamontowac w nowym punkcie. A konkretniej zastanawiam sie nad jakas antenka kierunkowa do odbioru i sektorową ktora mogła by nadawać. Wszystko oczywiscie w miare tanio ale jakosc tez sie liczy. Czytałem tez gdzies ze sa ap ktora moga jednoczesnie nadawac i odbierac. Ma ktos moze takiego ap?? Czy to sie sprawdza?? I najważniejsze ile taki ap kosztuje?? Bo jak to jest dobre to po zakupywac 2 ap. :D ThX za Pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2309705
    Yca
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    mozna kupic zwykly ap i podzielic spliterem sygnal na 2 anteny. Wiecej tu znajdziesz https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic433685.html Ale to sie wiaze ze strata szybkosci. lepiej by chyba bylo ze jakiegos kompa zrobic serwer i wlozyc mu sieciowke radiowa z antena kierunkowa i ap z doogolna(ew druga sieciowke z trybem ap)
  • #3 2315935
    zuhjk
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    Kup orinoco ap 2000. Mogą chodzić w WDS. U mnie teraz siedzi ok 30 ludków i jest ok. Wytniesz też na nim otoczenie sieciowe i porty na których chodzą wiry. Ten ap ma dwa sloty na karty pcmcia . To jedyne w miarę tanie i stabilne rozwiązanie.
REKLAMA