logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pioneer A-702R Problem z przełączaniem zródeł sygnału

bubek80 16 Lut 2006 16:04 3543 8
  • #1 2310316
    bubek80
    Poziom 11  
    Witam
    Dostałem do naprawy tego wzmaka i problem polega na tym że podczas przełaczania zródła sygnału (potencjometr wielobrotowy) kanały nie załanczają sie równo lub wogóle nie załancza sie jeden z nich. Raz nie gra np lewy a następnym razem prawy. usterka jest na tyle dziwna że np przy wyborze zródła "tuner" pokręcając w prawo załancza sie tape które jest jako pierwsze od lewej.

Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktos podał mi namiary na schemat bo niestety nie mogłem go znalezc na elektrodzie
  • Pomocny post
    #2 2311682
    gorzyga
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Z tego co kojarze w tym sprzecie jest mechaniczny przelacznik zrodel - na plyci wejsciowej jest taki zespol stykow sterowany silnikiem. Trzeba je wszystkie po kolei rozebac,przeczyscic (najlepiej czyscikiem z wlokna szklanego),potem przekonserwowac jakims plynem do stykow i bedzie dzialac:) To samo trzeba zrobic z przelacznikiem z przodu sprzetu. Schematau niestety nie posiadam. Pozdrawiam.
  • #3 2342731
    bubek80
    Poziom 11  
    Wielkie dzięki dla kolegi "GORZYGA" miałes 100% racji. Ale na przyszłość jakby ktos miał problem z tym wzmakiem to uprzedzam że dobranie sie do czołowej płyty tego sprzećiku zajmuje bardzo dużo czasu i stalowych nerwów
    Jeszcze raz wielkie dzięki
    POZDRAWIAM!!!:D
  • #4 3427030
    takow
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam
    Mam dziwny problem z tym wzmakiem:
    po włączeniu wszystko jest ok, ale po jakimś czasie (różne odstępy czasu np. po 1 lub 5 godz.) jedna kolumna cichnie. Na początku tylko jedna, a teraz coraz częściej też druga. Próbowałem zmieniać wszystkie kable i kolumny ale bez efektu.
    Może ktoś ma jakiś pomysł i schemat...
    pozdrawiam.
  • #5 3427054
    gorzyga
    Poziom 20  
    takow: Przeczysciles przelacznik zrodel tak jak to jest opisane wyzej??? W tych wzmaczniaczach od tego trzeba zaczac. Pozdrawiam.
  • #6 3427221
    takow
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Dziękuje za zainteresowanie.
    Chciałem się zabrać za przeczyszczenie tego przełącznika, ale nie jestem pewny czy to coś da, ponieważ podłączałem pod różne wejścia i na każdym to samo-po jakimś czasie jeden kanał gaśnie, a dzisiaj nawet obydwa.
    Coś jeszcze: Leci sobie program tv na kompie z tunera, w kolumnach fajnie gra, nagle wszystko cichnie. Nie dotykając wzmacniacza, przełączyłem program w tunerze na inny i nagle zaczyna grać jeden kanał.

Ale ważna sprawa:
    Kolumna nie cichnie zupełnie tylko cicho "charczy", efekt taki jak przy spalonej końcówce mocy lub uszkodzonym-zatartym głośniku (powarkiwanie przy basach-nie wiem ja ten dźwięk opisać).
    pozdrawiam
  • #7 3427359
    gorzyga
    Poziom 20  
    W tym wypadku stawial bym na przekazniki zalaczajace kolumny (z tego co pamietam, glosniki zalaczane byly przekaznikami, ktore odlaczaly je takze w przypdaku przeciazenia), trzeba je delikatnie rozebrac i przeczyscic styki drobnym papierem sciernym. Mialem taki przypadek, podczas cichego grania glosnik zaczynal cichnac i charczec - po podglosnieniu usterka ustepowala. Sprawdz u siebie, czy jak delikatnie poglosnisz, dzwiek nie wraca do normy. Ale poza tym przelaczik zrodel pewnie tez nadaje sie do czyszczenia. Niestety, sprzety te juz sa troche wiekowe, ale graja pieknie i poza usterkami zwiazanymi ze stykami zadko cos innego sie w nich psuje. Pozdrawiam.
  • #8 4334179
    conanbarbarian
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam. Mam podobny problem ze swoim wzmacniaczem. Czy ktoś ze Szczecina potrafił by to naprawić? Ja nie chcę go osobiście rozbierać bo nie mam wiedzy.

Dodano po 2 [minuty]:

Chodzi mi oczywiście o te charczenie w głośnikach.
  • #9 19553079
    GrzegorzGrz1
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Witam,
    Czy moze ktos zaznaczyc o ktore przelaczniki chodzi? U mnie problem jest taki ze po wkaczeniu kuedy chce zmienic kanał na prawo czy lewo cseeto rozłącza calkowicie wzmacniacz, jakby bespiecznik wywalil. A raz normalnie sie uruchamia ivorzelacza kanał. Do tego brak dzwieku. Koze tobtez zadziała tylko prośba o wskazanie. I jrotki opis jesli jest inny niz widnieje w postach Pioneer A-702R Problem z przełączaniem zródeł sygnału

Podsumowanie tematu

✨ Problem z przełączaniem źródeł sygnału w wzmacniaczu Pioneer A-702R objawia się nierównym załączaniem kanałów lub całkowitym brakiem dźwięku w jednym z nich podczas zmiany wejścia za pomocą potencjometru wielobrotowego. Przyczyną jest mechaniczny przełącznik źródeł na płycie wejściowej, sterowany silnikiem, który wymaga rozebrania, dokładnego oczyszczenia styków (np. czyścikiem z włókna szklanego) oraz konserwacji specjalnym płynem do styków. Podobne problemy mogą wynikać z zabrudzonych lub zużytych przekaźników załączających kolumny głośnikowe, które również należy rozebrać i oczyścić drobnym papierem ściernym. Objawy takie jak ciche charczenie i zanikanie dźwięku wskazują na uszkodzone styki lub końcówki mocy. Wzmacniacz jest sprzętem starszym, ale nadal cenionym za jakość dźwięku, a typowe usterki dotyczą głównie styków i przełączników. Schematy serwisowe są trudne do znalezienia, a dostęp do płyty czołowej wymaga cierpliwości i ostrożności. W przypadku poważniejszych problemów zalecane jest skorzystanie z pomocy serwisu, zwłaszcza jeśli użytkownik nie ma doświadczenia w naprawach elektronicznych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA