logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SIEMENS A52 - Naładowany telefon trzyma 2 dni i się wyłącza

Paweł112 17 Lut 2006 07:16 1361 10
  • #1 2312938
    Paweł112
    Poziom 11  
    Witam.
    Mam simensa a52. Naładowany telefon trzyma 2 dni i się wyłącza(słaba bateria, naładuj itd.) Czekam do 5 minut, włączam go pononie aparat działa jeszcze około 2 dni i tak wkoło. Mam pytanie może któryś z kolegów miał podobny problem i może coś pomóc.
    pozdrawiam
    dzięki
  • #2 2313410
    mmzajcu
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    Spróbuj zgać z innego parametry baterii i wgrać do swojego. Może coś pomoże. Ewentualnie FUBU.
  • #3 2316903
    Paweł112
    Poziom 11  
    Dzięki za zainteresowanie.
    Możesz przybliżyć temat prostszym językiem, bo nie bardzo kumam o co chodzi.
    Dzięki
  • #4 2316935
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2088
    W oprogramowaniu siemensa są wpisane parametry bateri i zdaża się że zawodzą więc w takim wypadku trzeba by zgrać te parametry z innego a52 i wgrać do Twojego. Można to zrobić za pomocą kabla i programu freia ale zaznaczam, że trzeba mieć troszkę wiedzy na ten temat bo telefon będzie pracował z programem tylko po zrobieniu TP czyli przecięciu ścieżki na płycie telefonu inaczej nie będzie komunikacji. Myśle że dobrze to wytłumaczyłem prostym językiem.
    pozdr
  • #5 2318506
    Paweł112
    Poziom 11  
    Dziękuję skumałem.
    Jak dawałem telefon do zdjęcia simlocka to gościu przecinał jakąś scieżę, czy to o to chodzi?
  • #6 2318523
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Jeżeli ścieżka jest dobrze przecięta to nic się nie dzieje, ale jest taka możliwość że coś namieszał w sofcie, bo raczej nie zdażają się takie historie same z siebie, chociaż niczego nie można wykluczyć.
    pozdr
  • #7 2318607
    Paweł112
    Poziom 11  
    Jeczcze trochę się popytam jak można.
    Jaki to musi byc kabel(bo są chyba różne rodzaje) i skąd wziąść oprogramowanie.
  • #8 2318649
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Wiesz co, jasne że można popytać ale lepiej wpisz w wyszukiwarkę ne elktrodzie A52 i znajdziesz mnustwo tematów o tym modelu i dowiesz sie wszystkiego.
    Naprawdę nie mam ochoty tysięczny raz pisać co i jak, wystarczy poszukać.
    pozdr
  • #9 2318665
    +Gajowy
    Poziom 23  
    Ocena: 4
    kabelek musi byc serwisowy (kupisz na allegro za 7zł) a oprogramowanie - FREIA, ustawienia baterii dodaje w załączniku, opis wgrywania:

1) Wchodzimy do FREI ustawiamy nasz model aparatu (A52). W zakładce "configuration functions" >
    ustawiamy COM, "prędkośc" - 115200, "Boot typ" - Normal (reszta bez zmian) Wybieramy OK
    2) Przechodzimy do opcji "Miscellanous functions" >"Restore battery parameters in phone" > i wybieramy nowe ustawienia, które możemy pobrać TUTAJ
    Załączniki:
    • Siemens A52 - battery.rar (280 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 2318726
    Paweł112
    Poziom 11  
    Dziekuje wszystkim za pomoc.
    Pozdrowienia.
  • #11 2369765
    Paweł112
    Poziom 11  
    Nie mogę nic zrobic, prawdopodobnie brak komunikacji z kompem.

and all the others who supports ...
    COMM_LoadBoots : selected phone family is 8
    TTY_OpenCOMPort : opening Prodigy
    COMM_IsBootRunning : bootcode does not seem to be running
    COMM_LoadBoots : Waiting to power on the phone ...
    COMM_LoadBoots : phone is not powered on

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz telefonu Siemens A52 zgłasza problem z baterią – naładowany telefon działa około 2 dni, po czym się wyłącza z komunikatem o słabej baterii. Po odczekaniu kilku minut i ponownym włączeniu problem powtarza się cyklicznie. Sugerowane rozwiązanie polega na zgraniu i wgraniu parametrów baterii z innego telefonu tego samego modelu, ponieważ oprogramowanie Siemens A52 zawiera zapisane parametry baterii, które mogą ulec uszkodzeniu lub błędnej kalibracji. Do tego celu potrzebny jest serwisowy kabel do komunikacji z komputerem oraz program FREIA. Wymaga to przecięcia odpowiedniej ścieżki na płycie telefonu (tzw. TP), co umożliwia komunikację z telefonem przez program. Użytkownik powinien mieć podstawową wiedzę techniczną, aby wykonać tę operację. W przypadku problemów z komunikacją pojawiają się błędy typu "bootcode does not seem to be running" lub "phone is not powered on". Wskazano również, że przecięcie ścieżki podczas zdejmowania simlocka może mieć związek z problemem. Zalecane jest poszukiwanie dodatkowych informacji na forach tematycznych, np. na elektrodzie.pl.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA