logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można naprawić nagrywarkę po wybuchu płyty CD z pęknięciem?

pinout 18 Lut 2006 00:06 3716 7
REKLAMA
  • #1 2316594
    pinout
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Płyta była troche nadpęknięta (miała male pęknięcie - delikatną kreske), i chcialem skopiować z niej dane, przez chwile sie kopiowało aż tu nagle jak nie HUKNIE to aż do góry podskczoczyłem. Da sie taką nagryware jeszcze naprawić?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2316612
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    Wszystko zależy jakie szkody zrobiła pęknięta płyta.
    Jeżeli napęd jest na gwarancji to oddaj niech serwis to naprawia.
    Jeżeli nie to rozkręć napęd wyjmij wszystkie szczątki płyty, drobne szczątki płyty które mogą zalegać pod mechanicznymi częściami wydmuchaj wytrząśnij (byle nie za mocno). Podłącz napęd do komputera i sprawdź czy działa.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2316860
    awkp
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    I jeszcze jedna uwaga - drobne szczątki płyty chętnie przyklejają się do smaru, który znajduje się np. na zebatkach tacki. Trzeba to wszystko dokładnie wyczyścić.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2316972
    paull
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Po rozerwaniu się płytki Cd nagrywarka chodziła- Tylko czytała ale po 2miesiącach płyta główna zaczęła strajkować dokładnie po odłączeniu nagrywary na porcie IDE w CD-Rom były błędy kod 1335 podczas kopiowania instalacji np. Office polecam usunąć z "krwioobiegu" z PC-ta ją podobny przypadek miał mój znajomy. Pozdro[/url]
  • Pomocny post
    #5 2317042
    kwierzyk
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Moja nagrywarka nie tyle co moze że płyte rozsadziło, ale doszczętnie zmieliło na drobny mak. Nawet blaszana osłosna która jest wkoło lasera spadła. Więc otwarłem pokrywe nagrywarki założyłem wszystko jak powinno być, wyzbierałem drobne kawałeczki, przeczyściłem sprezonym powietrzem. Napęd co prawda wykryty przez komputer został, ale płyt już nie czytał, najwidoczniej kawałek tego CD udeżył w powierzchnię lasera.

Ale co tam, nagrywarka była na gwarancji, oddałem na serwis i dostałem zupełnie nową :D LG jest spoko firma, a teraz na prawdę się poprawili, jeżeli chodzi o nagrywarki bo od kąd mam nową, narzekać nie mogę :)

Jak masz nagrywarkę na gwarancji to oddaj, a co oni z tym zrobią to już ich broszka, napęd musi działać na gwarancji ;) albo naprawią, albo dadzą nowy ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2317079
    awkp
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Po rozsypaniu się płyty w napędzie reklamacja gwarancyjna nie musi być uznana. Jest to mechaniczne uszkodzenie napędu. Jestem przekonany, że zawsze jest winna płytka CD. Zresztą pinout napisał: "Płyta była troche nadpęknięta... () ...chcialem skopiować z niej dane". W takim przypadku polecam ograniczyć szybkość napędu do x4 np. przy pomocy Nero DriveSpeed.
  • Pomocny post
    #7 2317304
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 266
    Nie tak dawno rowniez mialem podobny przypadek. Klient do mnie przybiegl z napedem w rece i mowil,ze wlozyl do napedu peknieta plyte. Oczywiscie rozkrecilem naped (tutaj mniejsza strata bo cd-rom) i okazalo sie,ze laser rowniez byl walniety. Tak wiec pozostal mu zakup nowego cd-romu.

Reasumujac, bardzo prawdopodobne jest to iz u Ciebie rowniez laser poszedl.
  • #8 2318365
    pinout
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    nagrywara już działa :D
    rozkręciłem ją i wydmuchałem sprężarką wszystkie śmieciory po tej płycie CD co wybuchnęła no i teraz działa - nawet nagrywa :D
    Thx Wszystkim za podpowiedzi
    Pozdrawiam
    Temat Zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Pęknięta płyta CD, która eksplodowała w napędzie, mogła spowodować uszkodzenia mechaniczne i laserowe w nagrywarce. W przypadku gwarancji zaleca się oddanie urządzenia do serwisu, gdzie napęd zostanie naprawiony lub wymieniony. Jeśli gwarancja nie obowiązuje, można rozkręcić napęd, usunąć wszystkie fragmenty płyty, dokładnie wyczyścić mechanizmy, zwłaszcza smar na zębatkach tacki, oraz wydmuchać resztki sprężonym powietrzem. Uszkodzenie lasera jest jednak bardzo prawdopodobne, co może uniemożliwić dalsze odczytywanie płyt. W takich sytuacjach często konieczna jest wymiana napędu. Dla uniknięcia podobnych problemów zaleca się ograniczenie prędkości nagrywania do x4, np. za pomocą Nero DriveSpeed. W opisywanym przypadku po oczyszczeniu nagrywarka ponownie działała i nagrywała poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA