logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować serwer www z jednym IP dla wielu domen?

grzegorz5 18 Lut 2006 19:49 1356 2
REKLAMA
  • #1 2319179
    grzegorz5
    Poziom 1  
    witam. jestem nowym użytkownikiem forum. mam pytanie do forumowiczów z góry dzięjuję za odpowiedź. jeżeli to możliwe to prosiłbym o instrukcję w punktach krok po kroku.

sytuacja jest taka:

mam neostradę i zmienne IP. chciałbym postawić serwer www. zarejestrowałem się na no-ip. przykładowy adres www.mojserwer.noip.com.

chciałbym zrobić mini-hosting-wizytówkę (bez php,mysql - tylko strona www) dla kilku zaprzyjaźnionych małych firm. chciałbym aby to wyglądało tak.

www.firmaA.com.pl

www.firmaB.com.pl

www.firmaC.com.pl

oczywiście w serwerze ustawione są wirtualne serwery dla poszczególnych firm.

1. jak zarejestrować te 3 domeny aby wskazywały na mój komputer, lecz żeby każda z tych 3 wskazywała na inny katalog na moim serwerze?
    2. o co chodzi z opcjami: przekierowanie na katalog, na domenę ?

3. może ktoś ma jakąś gotową receptę i wyjaśni mi to krok po kroku.

te strony firmowe to będą same wizytówki tych firm: adres i takie tam. php,mysql nie będzie używane.

bardzo dziękuję za odpowiedź.

grzegorz
  • REKLAMA
  • #2 2319270
    LEM
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 20
    A uzyłeś przycisku Szukaj :?: Wcześniej zapoznałeś sie z regulaminem forum :?:

Jeśli mnie pamięć nie myli, to o serwerach na dynamicznym IP było sporo. Informacje o parkowaniu wielu domen na serwerze tez było.
  • #3 2319800
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 846
    grzegorz5 napisał:
    1. jak zarejestrować te 3 domeny aby wskazywały na mój komputer, lecz żeby każda z tych 3 wskazywała na inny katalog na moim serwerze?

To się nazywa "vhost"

Cytat:

2. o co chodzi z opcjami: przekierowanie na katalog, na domenę ?

To nie jest żadne przekierowanie - znów hasło "vhost"

Cytat:

3. może ktoś ma jakąś gotową receptę i wyjaśni mi to krok po kroku.

www.google.pl - na pewno poda kilka gotowców (są też w konfigu Apache)
REKLAMA