Providerzy tv kablowych w najrozniejszy ( WYRAFINOWANY ) sposób bronią sie przed obciążaniem łącza:
- nie blokują całych sieci P2P ale zwalniają prędkość pewnych portów
- Filtrują pakiety i potrafią dużą cześć p2p odrzucic
- na pewnych portach nie pozwalać na zbyt dużą ilość sesji i przesyłanych pakietów
- poprzez LOAD BALANCING i inne tym podobne potrafią w pewnych godzinach "zamulić" ci łącze byś za bardzo ich nie obciążał.
Wyżej wymienione objawy nie są widoczne "gołym" okiem.
Jednak są bardzo często stosowane przez niektórych dostawców.
Nie wiem czy przez UPC także, nie testowalem, ale powiem szczerze i biorąc całą odpowiedzialność MULTIMEDIA ( ostróda i kalisz - bo te testowałem ) oraz VECTRA ( ostróda ) TO ROBIĄ !
Czy nadal to robią ? Zapewne tak, choć już dłuższy czas nie testowalem tego. Czy tylko w tych miastach - zapewne nie - choć w innych miastach tego nie testowalem ...
Jednak www zawsze będą działać ok.
Na pytanie Pani w biurze obslugi Vectry czemu na portach pow. 3000 jest tak wolny przesył ( lącze 256 nie dawało rady wyssać nawet 128 ) pani mi kazała pobrać pobrać jakiś plik ze strony www z szybkiego serwera np ich ( haha - przypomne że mają server proxy ) i że sieci p2p tak mają, że nie zawsze idzie z maksymalną prędkościa łącza.
Tylko że ja to ssałem z servera FTP 1Gbit - ona twierdziła uparcie że jest wszystko ok - kto się nie zna uwierzy.
Cóż - na całe szczęście z DSL 4mbit nigdy takich problemów nie mialem.
Cena 299zł + 22vat ( wplacasz vatu 789zł a odzyskach 144 nie wiecej ) by była dobrą ceną gdybyśmy zarabiali 2 razy tyle. Dlatego DZIELE DZIELE DZIELE

Obecnie już na 23

HAHAHA