logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

UPC za 99 zł: Jakość internetu 1 Mb/s i blokady P2P?

xbox3600 18 Lut 2006 20:52 10148 21
REKLAMA
  • #1 2319441
    xbox3600
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Witam chciałem sie dowiedziec czy ktos ma moze usługe UPC (TV + INTERNET + TELEFON ) za 99 zł miesiecznie .głównie chodzi mi o kwestie zwiazaną z internetem jest tam 1 mb , jakich transferów sie moge spodziewać czy jest to cos w stylu :D NEO czy cos bardziej ziemskiego :) , i jak wyglądają kwestie typu P2P chodzi mi o to czy nie są blokowane . Wypowiadajcie się :) aha i czy wiążę sie to z rezygnacji z telefonu stacjonarnego TP ??
  • REKLAMA
  • #2 2335648
    xbox3600
    Poziom 16  
    ??????? odpowie ktoś ??? bo to wmiare pilNE :|
  • #3 2335834
    shivo
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    wg moich info tp nie ma nic do upc, jesli biezesz net z kablowki, chello w przypadku upc, 1mbit daje Ci: 128kB/s max do sciagania, lacze dostajesz wraz z modemem, ktorym sie logujesz w chello, lacze to jest bez firewalla i bez NAT'a, czyli tak jak neo z tp,

gdzies slyszalem ze chello nie lubi serwerow, ale ile w tym prawdy? ciezko powiedziec bo osobiscie nie testowalem..

pozdrawiam;
  • #4 2336003
    dwurazowy
    Poziom 22  
    Ocena: 12
    Nie musisz rezygnować z TPSA. Jeśli stać Cię na utrzymanie 2 telefonów lub masz potrzebę posiadania dwóch telefonów to welcome.

Ja korzystam z internetu przez UPC od ponad 2 lat (co prawda 2Mb/s - 384kb/s)i wszystko jest OK. Nie mam problemów ani z serwerem FTP, ani z VPN-ani, ani z VNC. Wszystko działa. Córka korzysta z kilku sieci P2P - bez żadnych blokad.
  • #5 2338096
    xbox3600
    Poziom 16  
    no a na stronie upc pisze ze jesli łacze jest nagminnie " katowane " to moga rozwiazac umowe itp ... czy tam sa jakies limity sciagnietych danych na miesiac albo cos w tym stylu??
  • REKLAMA
  • #6 2338147
    shivo
    Poziom 20  
    hehe, jedyne wyjscie to nie 'katowac nagminnie' lacza.. :) ograniczenie ma napewno 20gb albo 25gb, pewien nie jestem, bo cos www.chello.pl sie wlecze..:/ <- obadaj ta strone to sie napewno wszystkiego dowiesz :)

pozdrawiam;
  • REKLAMA
  • #7 2338190
    xbox3600
    Poziom 16  
    no za duzo sie nie idzie dowiedziec z regulaminu wiec pytam tych co mają tą usługe , a shivo wiesz moze po przekroczeniu tych 20-25 gb do jakich prekosci spada szybkosc>?
  • #8 2338267
    dwurazowy
    Poziom 22  
    Ocena: 12
    Otóż dzwoniłem przed chwilą do chello i oni sami nie wiedzą do jakich prędkości spada transfer.

Ograniczenie dla chello light in-1Mb/s out-128kb/s wynosi 15GB, a dla chello classic in-2Mb/s out-384kb/s wynosi 25GB.
  • #9 2338285
    sivy22
    Poziom 13  
    WItam

Po przekroczeniu limitów w chello transfer spada do 32Kbps.

Pozdrawiam
  • #10 2338318
    xbox3600
    Poziom 16  
    a buu te 15 gb miesiecznie mnie nie zadowala , znacie cos bardziej atrakcyjnego ??

Dodano po 22 [minuty]:

interesowało by mnie cos w stylu DSL czyli bez limitów no i przyzwoity abonament miesięczny bo dsl to nie na moją kieszeń :|
  • #11 2338972
    shivo
    Poziom 20  
    tak dobrze to nie ma...;)
    polecic Ci moge dsl, przez pol roku jest za 1zl, na wjazd tez chca tylko 1zl
    ale warunek, to z 6-7 osob z ktorymi bedziesz wspoldzielil to lacze, wtedy bedzie kozystnie i dla Ciebei, i dla ludzi.. :)

pozdrawiam;
  • REKLAMA
  • #13 2339803
    shivo
    Poziom 20  
    dzielone przez 8 oczywiscie :)
    przy DSL 500 bedzie to : 64kB/s :)
  • #14 2340021
    xbox3600
    Poziom 16  
    łochochocho fajna kicha :( czemu te dsl sa takie drogie
  • #15 2340066
    shivo
    Poziom 20  
    drogie? mozna by zapytac co w polsce jest tanie ;)
    na jedna osobe, to faktycznie troche sie nie oplaci..
    ale tak jak napisalem wyzej, jesli bralbys na kilka osob, stworzyl sobie siec, to jest to jak najbardziej OK, wtedy kadzy placi po 50-60zl, kazdy ma szybki internet i kazdy jest zadowolony, a Ty jak dobrze pokombinujesz, to jeszcze mozesz na tym zarobic,
    warunek, to checi, no i ludzie ktorzy beda zainteresowani..

zawsze pozostaje Ci tansza, wolniejsza, i zawodniejsza neo, ..:)

pozdrawiam;
  • #16 2341391
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 2342825
    shivo
    Poziom 20  
    heh, dla samego netu, netia wychodzi drozej ..;)

pozdrawiam;
  • #18 2342934
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 2342951
    shivo
    Poziom 20  
    no tak, zgadza sie.. tyle, ze tak jak mowisz, cza miec netie..
    i faktycznie dac pare groszy wiecej, a miec nielimitowane lacze..
    ciekawe jak z niezawodnoscia tego lacza jest, czy dziala tak samo jak neo ?

pozdrawiam;
  • #20 2344746
    dj_pielgrzym
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    Providerzy tv kablowych w najrozniejszy ( WYRAFINOWANY ) sposób bronią sie przed obciążaniem łącza:
    - nie blokują całych sieci P2P ale zwalniają prędkość pewnych portów
    - Filtrują pakiety i potrafią dużą cześć p2p odrzucic
    - na pewnych portach nie pozwalać na zbyt dużą ilość sesji i przesyłanych pakietów
    - poprzez LOAD BALANCING i inne tym podobne potrafią w pewnych godzinach "zamulić" ci łącze byś za bardzo ich nie obciążał.

Wyżej wymienione objawy nie są widoczne "gołym" okiem.
    Jednak są bardzo często stosowane przez niektórych dostawców.
    Nie wiem czy przez UPC także, nie testowalem, ale powiem szczerze i biorąc całą odpowiedzialność MULTIMEDIA ( ostróda i kalisz - bo te testowałem ) oraz VECTRA ( ostróda ) TO ROBIĄ !

Czy nadal to robią ? Zapewne tak, choć już dłuższy czas nie testowalem tego. Czy tylko w tych miastach - zapewne nie - choć w innych miastach tego nie testowalem ...

Jednak www zawsze będą działać ok.

Na pytanie Pani w biurze obslugi Vectry czemu na portach pow. 3000 jest tak wolny przesył ( lącze 256 nie dawało rady wyssać nawet 128 ) pani mi kazała pobrać pobrać jakiś plik ze strony www z szybkiego serwera np ich ( haha - przypomne że mają server proxy ) i że sieci p2p tak mają, że nie zawsze idzie z maksymalną prędkościa łącza.
    Tylko że ja to ssałem z servera FTP 1Gbit - ona twierdziła uparcie że jest wszystko ok - kto się nie zna uwierzy.

Cóż - na całe szczęście z DSL 4mbit nigdy takich problemów nie mialem.
    Cena 299zł + 22vat ( wplacasz vatu 789zł a odzyskach 144 nie wiecej ) by była dobrą ceną gdybyśmy zarabiali 2 razy tyle. Dlatego DZIELE DZIELE DZIELE :) Obecnie już na 23 :) HAHAHA
  • #21 2347293
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 2349244
    dj_pielgrzym
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    Zobaczcie na moją sieć:

http://83.18.192.170/
    Uzytkonik: try
    Hasło: try

W zakładce Policy są Ludki - każdy z nich dopisany dwa razy.

Pierwszy wpis to są strony www-poczty-dns-pop3 i jeszcze kilka ważnych z ilością pakietów i połączeń na sekunde 500 ( w zupłenosci by wystarczyło 100 - ale zasada jest taka - jak działa www myślą że wszystko jest ok ).

Drugi wpis to wszystkie pozostałe porty i te mają limit 1000, to też bardzo dużo gdyż niektóre TV kablowe w godzinach szczytu maja ustawione po 50/100 połączeń. Bardzo skutecznie zabija to programy P2P !!

( wiem po swojej sieci że przy ilości 100 polaczen/pakietów - torrenty i emule praktycznie umierają ) Jednak pierwszy wpis sprawia że strony www i inne podane tam porty pięknie chodzą. Co taki ludek sobie myśli ?
    "UUUU dziś coś mało seedów wysyła - ale jutro zapewne bedzie lepiej"
    Tak będzie lepiej jak o godzinie 23 sprzet znowu pozwoli mu wysylać nie 50/100 pakietów a 500 :)

Podsumowanie tematu

✨ Usługa UPC (TV + Internet + Telefon) za 99 zł miesięcznie oferuje łącze internetowe o prędkości 1 Mb/s (około 128 kB/s do pobierania) bez firewalla i NAT, podobne do łącza NEO od TP. Internet kablowy Chello w UPC nie blokuje całkowicie sieci P2P, jednak istnieją praktyki ograniczania prędkości na niektórych portach oraz filtrowania pakietów, co może wpływać na działanie programów P2P. Limit transferu danych wynosi około 15 GB miesięcznie dla Chello Light (1 Mb/s) i 25 GB dla Chello Classic (2 Mb/s), po przekroczeniu którego prędkość spada do około 32 Kbps. Rezygnacja z telefonu stacjonarnego TP nie jest konieczna przy korzystaniu z UPC. Alternatywą są łącza DSL, które oferują brak limitów, ale są droższe (np. DSL 500 za około 139 zł brutto, co daje prędkość około 64 kB/s). Możliwe jest współdzielenie łącza DSL między kilkoma osobami, co obniża koszty. Netia oferuje nielimitowany internet, ale jest droższa i wymaga posiadania jej infrastruktury. Operatorzy kablowi, tacy jak Multimedia i Vectra, stosują zaawansowane metody ograniczania obciążenia łącza, m.in. limitowanie liczby sesji i pakietów na portach, co skutecznie utrudnia działanie P2P, zwłaszcza w godzinach szczytu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA