logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wieża SONY HCD-BX6AV - problem z odczytem płyt, laser OPTIMA-7, co sprawdzić?

Radek2 19 Lut 2006 23:17 2062 3
REKLAMA
  • #1 2324218
    Radek2
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Witam
    Dostałem do naprawy wieżę jak w temecie, nie zamykała się szuflada na płyty. Po rozkręceniu wieży znalazłem w środku połamaną płytęCD. Teraz mam taki objaw, że wieża nie czyta płyt, natomiast gdy delikatnie dotknę ręką płytę w momencie sprawdzania przez optykę obecności płyty to zaskoczy i działa poprawnie - wzystkie utwory są odtwarzane i nie przeskakują. Tak więc nie sądzę żeby laser był uszkodzony. Zastosowany laser to OPTIMA-7. Dodam jeszcze że czujnk krańcowego położenia głowicy działa ok. Czy ktoś może spotkał się z taką usterką?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2325009
    Marek Ulaszek
    Poziom 22  
    Ocena: 31
    Z opisu podejrzany wydaje mi się być silnik napędu talerzyka - dość częsta usterka w CD. Lub nawet sam talrzyk i jego ustawienie, zwichrowanie itp. - uszkodzenie mechaniczne.
  • REKLAMA
  • #3 2366672
    Radek2
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Dziwna rzecz bo gdy włożę oryginalną płytę to czyta bez problemu, natomiast nagrywana z kompa ma problemy jak opisałem powyżej. Czy to aby napewno silnik napędu dysku?
    Dodam że laser kupiłem nowy i usterka nadal ta sama.

Pozdrawiam
  • #4 2369269
    Marek Ulaszek
    Poziom 22  
    Ocena: 31
    Po ostatnim poście rozumiem, że wymienił Pan laser na nowy i czyta poprawnie oryginalne płyty. Natomiast stary laser rozumiem nie czytał wogóle. Dopiero jak się pchnęło płytę. Czy tak?
REKLAMA