logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dostosować moc głośników 100W 4Ω i zwrotnicę do równomiernego brzmienia?

darek590 20 Lut 2006 14:14 1728 9
REKLAMA
  • #1 2325670
    darek590
    Poziom 14  
    Mam 3 głosniki: nisko, średnio i wysokotonowych i każdy z nich ma po 100watt sa one 4ohm.Proble zaczyna sie gdy je podłącze a zarazem wysokie tony grają bardzo głośno. Prubowalem dostosować to podłaczając rezyztory ale nie bardzo wiedziałem które i o jakiej rezystancji wybrać.Kolejnym problem jest zwrotnica mam 2 i każda inna a przy podłoczeniu 2 kolumn słychac różnice. Jak byście mieli jakiś ciekawy i dobry schemat zwrotnicy to czekam
  • REKLAMA
  • #2 2326324
    HIHOT
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    1. Witaj, nie ma sprawdzonych schematów zwrotnic.
    Każda zwrotnica jest inna, dobrana specjalnie do głośnika.
    2. 100W to pojęcie wzglądne dzisiaj spotyka się głośniki o średnicy 10cm, które "mają" 100W i 40 cm również 100Watowe. Więc postaraj się podać więcej informacji na temat swoich głośników (producent, model, średnica, jeśli da radę to efektywność, częstotliwość rezonansową, moc itp.) to postaramy się pomóc.

Pzdr. Piotr (HIHOT)
  • #3 2329977
    darek590
    Poziom 14  
    Firma Dibeisi 888
    ZAczne od niskotonowego:
    -max power 100w
    -impedancja 4 ohm
    -pasmo przenoszenia 40-5000Hz
    -śednica 16,5cm
    Skolei przejde do sredniotonowego:
    -max power 100w
    -impedancja ta sama
    -pasma nie było
    -12cm średnicy
    -i coś mini 50 w
    Na zakończenie coś o cyku
    -100w
    -i nic wiecej nie wiem
    Pozdro Chuck Norris
  • REKLAMA
  • #4 2330164
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Po zatym jak na wysokotonowcu piszę 100 to znaczy ze jest przeznaczony do zestawu głośników o mocy 100Wat, pobierając może 1,5 Wata...

po za tym znowu Dibeisi, czyzby TVM albo STX jest az tak ciężki do zdobycia?

Po za tym zestaw moze Ci zagrac bez sredniotonowego.

16,5 cm to mało minimum na 3d to 20 cm. Możesz zrobić, ale to dodatkowe koszty zwrotnicy, ja myśle o podziale 500-4.800 Hz - taki standardowy, za zwrotnice do tego o mocy ok 80-100W zapłacisz więcej niz za te glosniki.

Po za tym te glosniki przy 100Watach prawdopodobnie potraca membrany a wysokotonowy cewkę.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 2330299
    darek590
    Poziom 14  
    to co moge zrobic z tego sprzet.a macie jakis schemat zwrotnicy do takich głosników??
  • REKLAMA
  • #7 2332321
    HIHOT
    Poziom 13  
    A może by tak basowca pełnym pasmem, do średniaka 6,8µF w szereg, a do wysokiego 2,2µF + rezystor?
    Najprostsze i najtańsze rozwiązanie; może miało by to sens.
  • #8 2333581
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Hmm no niestety puszczanie basowca pelnym pasmem jest bezcelowe bo jest ono aż do 5 kHz - pewnie około 5kHz sa rezonanse, charakterystyczne dla tanich głosników, jak to jeszcze uzupełnisz średniotonowcem to bedzie dopiero jazgot.
    Głośnik ma tylko 16,5 cm i nie potrzebuje średniaka. Jeśli nawet zamontuje isę go to basowca trzeba bedzie puścić przez cewkę
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 2333918
    HIHOT
    Poziom 13  
    darek590 może zrób zwykłe 2-way, bęzie mniej kombinowania, a brzmieć powinno to lepiej niż ze średniakiem (jeśli basówka bez cewki).
  • #10 2338122
    darek590
    Poziom 14  
    Ja jestem początkującym "elektronikiem" i mam takie głośniki i chciałbym coś z nich zrobić a najepiej kolumny głośnikowe.:) Kolumny mam już zrobione na 3way, więc 2way odpada.:!: Do tego i tych kolumn będe robił jeszcze subika, więc o bass nie ma co sie martwić. Będzie OK A nawiązując do kolumn potrzebuje do nich dobre zwrotnice lub cos w tym stylu. Pozdrawiam.

HELP MEEEEEEEEEE:!::!::!::!::!::!:
    Potrzebyje schemat zwrotnicy lub czegoś w tym stylu do tych głośników.pomóżcie

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu nierównomiernego brzmienia zestawu trzech głośników 100W 4Ω (niskotonowy, średniotonowy, wysokotonowy) marki Dibeisi 888, gdzie wysokie tony grają zbyt głośno. Użytkownik poszukuje schematu zwrotnicy do tych głośników. Wskazano, że każda zwrotnica powinna być indywidualnie dopasowana do konkretnego głośnika, a uniwersalne schematy nie istnieją. Podano parametry głośników: niskotonowy 16,5 cm, 40-5000 Hz, 100W; średniotonowy 12 cm, około 50W; wysokotonowy 100W, brak szczegółów. Zwrócono uwagę, że moc nominalna 100W jest względna i głośniki o różnych rozmiarach mogą mieć tę samą moc, ale różne charakterystyki. Sugerowano standardowy podział pasma zwrotnicy około 500-4800 Hz, jednak zwrotnice do takich mocy są kosztowne. Proponowano proste rozwiązania z kondensatorami i rezystorami (np. 6,8 µF do średniotonowego, 2,2 µF + rezystor do wysokotonowego), ale podkreślono, że basowiec nie powinien być puszczany pełnym pasmem ze względu na rezonanse i możliwy "jazgot". Zalecano rozważenie 2-drożnej zwrotnicy zamiast 3-drożnej, jednak autor dyskusji potrzebuje 3-drożnej zwrotnicy, gdyż kolumny są już zbudowane w konfiguracji 3-way i planowany jest osobny subwoofer. Wskazano, że do uzyskania równomiernego brzmienia konieczne jest precyzyjne dopasowanie zwrotnicy do parametrów głośników oraz zastosowanie odpowiednich elementów filtrujących i tłumiących, jednak brak jest gotowych schematów do tego konkretnego zestawu.
REKLAMA