logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmienić kierunek obrotu wentylatora Thermal Take Street Fighter?

kubexxx 20 Lut 2006 18:49 3389 7
REKLAMA
  • #1 2326885
    kubexxx
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam;
    Mam następujący problem, chce aby mój wiatrak Thermal Take Street Fighter obracał się w przeciwna stronę niż normalnie, musi dmuchać w drugą stronę, jest to konieczne do mojego modda budy, i nie mogę po prostu go odwrócić tył na przód. Musi się kręcić w przeciwnym kierunku, domyślam się że jest taka możliwość ale nie wiem jak tego dokonać, próbowałem już na starym fanie z zasiłki, przelutowałem kondy i tranazystory oraz zenera w drugą stronę ale dało to tylko tyle że wiatrak stał w miejscu na "hamulcu". Proszę o jakaś pomoc bo to bardzo ważne dla mnie.

Kubexxx
  • REKLAMA
  • #2 2327304
    Jacu$
    Poziom 27  
    Ocena: 26
    Jeśli tam jest silnik bezszczotkowy (BLDC) to zapomnij.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2327384
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    jest to możliwe ale .... wymaga dożo cierpliwości i precyzji
    trzeba zamienić miejscami końcówki uzwojeń , elektronika pozostaje bez zmian , przerabiałem tak typowe silniki z zasilaczy PC , tak jak napisałem wcześniej cierpliwość i szczeście aby nie urwały się końcówki cewek
  • REKLAMA
  • #4 2328027
    kubexxx
    Poziom 11  
    Dzięki, za pierwsze wskazówki, tak to jest silnik bez szczotkowy tak jak w chyba każdym wiatraku z kompa. A co do tej zamiany ? W wiatraku są 4 uzwojenia (cewki) i 3 wyprowadzenia na płytkę z tych cewek, jak należy dokonać zamiany ? Proszę o dokładne informacje, mam pewną wiedze i spore zdolności manualne więć myśle ze dam sobie rade. Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuję.

Dodano po 12 [minuty]:

W dziale Komputery dowiedziałem się, że należy zamienić tranzystory na przeciwne p-n-p na n-p-n Ale to nie moje słowa i nie bardzo wiem o co dokładnie chodzi, więc prosze o weryfikacje, pozostałe elementy zmienić polaryzacje tylko.
  • #5 2330285
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    Cytat:
    W wiatraku są 4 uzwojenia (cewki) i 3 wyprowadzenia na płytkę z tych cewek, jak należy dokonać zamiany

wylutuj płytkę z elektroniką , zapamiętując jak była zamocowana masz 3 końcówki omomierzem a nawet wizualnie zobaczysz gdzie jest połączenie wspólne obu uzwojeń teraz rozlutuj to połaczenie ( wspólne ) i jeden dowolny koniec z cewki , mając osobne dwa końce z wspólnego znajdź omomierzem parę stanowiącą 1 uzwojenie ( któryś z wspólnych i rozlutowany koniec ) , mając oznaczone końcówki ( 1 uzwojenie ) zamień je miejscami tzn końcówka będąca na wspolnym stanowiąca parę będzie teraz na końcem uzwojenia , a ta z końca bedzie na wspólnym
    połącz wszystko wlutuj płytkę i sprawdź powinien obracać się w przeciwną stronę , spotkałem się z sytuacją kiedy wystarczyło zamienić miejscami tylko połączenie pomiędzy pojedyńczymi końcami uzwojeń , punkt wspólny pozostał bez zmian , możesz zacząć od takiej zamiany jeżeli nie wyjdzie to sposób opisany jako pierwszy , są modele w których kolory uzwojeń są różne tak więc nawet omomierz jest zbędny w zależności od modelu może zaistnieć potrzeba przedłużenia końcówek uzwojojeń cewek
    płytka z elektronika pozostaje bez zmian czyli jak w oryginale
    dużo cierpliwości i powodzenia !
  • REKLAMA
  • #7 2338930
    Dawid _ amator
    Poziom 13  
    Tolo2

czytałeś ?

"...musi dmuchać w drugą stronę, jest to konieczne do mojego modda budy, i nie mogę po prostu go odwrócić tył na przód..."

najpierw dobrze przeczytaj ...
  • #8 2899151
    kubexxx
    Poziom 11  
    Zrezygnowałem z tej przeróbki ze względu na duże ryzyko uszkodzenia wiatraka, który jest niestety dosyć drogi. Dziękuje wszystkim którzy próbowali mi pomóc.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości zmiany kierunku obrotu wentylatora Thermal Take Street Fighter, który posiada silnik bezszczotkowy (BLDC). Standardowe odwrócenie wentylatora fizycznie nie jest możliwe ze względu na specyfikę modowania obudowy. Próby zmiany polaryzacji elementów elektronicznych (kondensatorów, tranzystorów, diod Zenera) nie przyniosły efektu, a wentylator zatrzymywał się na "hamulcu". Zalecane jest zamienienie miejscami końcówek uzwojeń silnika, co wymaga rozlutowania wspólnego połączenia cewek i precyzyjnego przełączenia końcówek, aby odwrócić kierunek obrotu. Wymaga to cierpliwości i ostrożności, by nie uszkodzić delikatnych cewek. Niektóre modele mogą wymagać jedynie zamiany pojedynczych połączeń bez rozlutowywania całego wspólnego punktu. Próba zamiany tranzystorów p-n-p na n-p-n została wspomniana, ale nie potwierdzona jako skuteczna. Ostatecznie autor zrezygnował z przeróbki ze względu na ryzyko uszkodzenia drogiego wentylatora. W dyskusji podkreślono, że silniki BLDC są trudne do odwrócenia bez ingerencji w uzwojenia, a fizyczne odwrócenie wentylatora nie jest możliwe w tym przypadku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA