logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konwersja "kod siedmiosegmentowy" na BCD

sanyo 22 Lut 2006 12:38 1837 8
REKLAMA
  • #1 2333519
    sanyo
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Proszę o poradę w jaki sposób zamienić kod wyswietlacza LED na kod BCD lub dziesiętny. Czy jest jakis scalak co by to wykonał? Proszę nie pisać, ze zastosować bramki logiczne bo to nie wchodzi w rachubę ze wzgledu na ich ilość. Prosze o pomoc w rozwikłaniu tego problemu
  • REKLAMA
  • #2 2333544
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Nie ma gotowego takiego scalaka. Mógłbyś sobie zaprojektować taki w układzie PLD, ale sporo szybciej i taniej będzie zrobić taki dekoder w oparciu o jakiś mały mikroprocesor.
  • #3 2334313
    dioda1000
    Poziom 28  
    Ocena: 132
    Ewentłalnie kawałek EPROMu na linie adresowe dajesz LCD a z lini danych danych masz to co zaprogramowałeś.

np. pod adresem 00000011 -to jest twoja "1" programujesz 00000001 i to jest wynik w BCD.

poz dioda
  • REKLAMA
  • #4 2337841
    sanyo
    Poziom 11  
    A może tak jakis schemacik, Jaki by to był procesorek? Muszę sprostowac chodzi mi o LED a nie jak napisalem LCD, może to teraz ułatwi sprawę. Dzieki za wasze dotychcasowe porady i czekam na wiecej!
  • REKLAMA
  • #5 2338426
    dioda1000
    Poziom 28  
    ok napisz jaki masz programator do EPROMów
    i przedstaw całą rozpiske syg. wej i wyj.
    to narysuje Ci schemacik .
    poz.dioda
  • #6 2339961
    sanyo
    Poziom 11  
    Hi hi. Kolego jestem Ci bardzo wdzięczny za chęci pomocy mi ale takim szpecem to ja nie jestem!! Na epromach to ja jestem zerem! Znam tylko podstawy techniki cyfrowej, bramki, liczniki . Myslę ze Ty cos wymyslisz prostrzego. Napiszę Ci o co mi biega, a mianowicie- mam urządzenie które posiada procesor i wyswietlacz LED (licznik od - 1000 do 1000. Ja muszę z tego wyswietlacza otrzymac kod BCD aby sterować silnik krokowy ( jedna cyfra 1 krok itd.) Np. na wyswietlaczu cyfra 123 silnik idzie 123 kroki w prawo, cyfra 100 silnik 23 kroki w lewo. Myslę , ze wiesz o co biega.
  • REKLAMA
  • #7 2340125
    dioda1000
    Poziom 28  
    Oj jak tak sprawa się przedstawia to masz ciężki orzech do zgryźienia.
    Nc nie piszesz o sposobie wyświetlania cyfr. Cyfry wyświetlane są z procka multipleksowo więdz zdało by się zatrzaskiwać dane dla każdej liczby. Alternatywą było by zastosowanie innego procka do dekodowania i wyświetlania.Ale to już inna szkoła jazdy ;).
    poz dioda

ps.na TTL kope pracy ale jak mówisz znasz się to dasz rade. "zatrzaski" zastosuj
  • #8 2340298
    sanyo
    Poziom 11  
    No masz rację ! cyfry trzeba zatrzaskiwac! segment po segmęcie i?...jak to teraz zdekodowac na kod BCD? lub dziesietny. Widzę ze jestes w temacie skoro pytasz o sposób wyswietlania. Tak multipleksowo! Naprawdę nie mozna uwierzyć , ze nie ma dekodera 7-segment to BCD!!! Musze pomyślec nad tym EPROM-em. Super z Ciebie facet (lub facetka) bo tylko Ty starasz coś poradzic!
  • #9 2342629
    dioda1000
    Poziom 28  
    Przemyślałem elektryk ma racje układ PLD ewentłalnie procesor , na TTL zamęczysz się.
    poz dioda

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu konwersji sygnału z wyświetlacza LED siedmiosegmentowego na kod BCD lub dziesiętny. Nie istnieje gotowy układ scalony realizujący taką funkcję, a zastosowanie bramek logicznych jest niepraktyczne ze względu na ich dużą ilość. Proponowane rozwiązania to zaprojektowanie dekodera w układzie PLD lub wykorzystanie małego mikroprocesora do odczytu i konwersji sygnału. Alternatywnie można użyć zaprogramowanego EPROM-u, gdzie linie adresowe odpowiadają sygnałom segmentów LED, a linie danych zwracają odpowiedni kod BCD. Problem komplikuje fakt, że wyświetlacz jest multipleksowany, co wymaga zatrzaskiwania danych segment po segmencie przed konwersją. Wskazano, że implementacja w technologii TTL byłaby zbyt skomplikowana i pracochłonna. Ostatecznie rekomendowane jest użycie procesora lub układu PLD do realizacji funkcji dekodera i konwersji sygnału z multipleksowanego wyświetlacza LED na kod BCD sterujący silnikiem krokowym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA