logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

zasilanie wentylatora z płyty głównej -gniazdo 4 pin

Oktanek 22 Lut 2006 22:25 6180 3
REKLAMA
  • #1 2335943
    Oktanek
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Witam!
    mam nową płyte głowna Asrocka i mam na płycie podłaczenie do wentylatora od procesora na 4 piny (4 kabelki) do tej pory sie spotkalem tylko z 3 pinami (3 kabelki) do czego służy ten dodatkowy kabelek?? płyta jest pod s775!
  • REKLAMA
  • #2 2336318
    papudrun
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    W starszych płytach głównych prędkość obrotowa wiatraczka albo była stała albo regulowana napięciem, w takim przypadku wystarczyły trzy (jeśli bez regulacji - dwa) złącza:

VCC (+12V)
    GND
    CPU_FAN_SPEED

W Twojej płycie głównej napięcie zasilania wentylatora jest stałe
    a regulacja odbywa się za pomocą dodatkowego pinu

FAN_SPEED_CONTROL.
  • REKLAMA
  • #3 2336343
    Oktanek
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    papudrun napisał:
    W starszych płytach głównych prędkość obrotowa wiatraczka albo była stała albo regulowana napięciem, w takim przypadku wystarczyły trzy (jeśli bez regulacji - dwa) złącza:

VCC (+12V)
    GND
    CPU_FAN_SPEED

W Twojej płycie głównej napięcie zasilania wentylatora jest stałe
    a regulacja odbywa się za pomocą dodatkowego pinu

FAN_SPEED_CONTROL.

a są jakies programy co umożliwiaja regulacje obrotów??speed fan mi nie dziala albo nie wiem jak tego użyc
  • #4 2336370
    papudrun
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Generalnie rzecz biorąc regulacja obrotów realizowana jest przez p.g. w zależności od temp. procesora, można zmieniać tą wartość wysyłając odpowiednie dane do portów sprzętowych, ale nie są to zazwyczaj żadne "oficjalne" sposoby, i różnią się one od wersji biosu, rodzaju p.g. itd... dlatego w takich programach jak speed fan podstawą jest wybór odpowiedniego chipsetu i modelu płyty, albo Twoja wersja nie obsługuje danej płyty.
REKLAMA