logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego Plustek 1248U skanuje na fioletowo w programie xsane?

k4be 23 Lut 2006 21:31 2306 12
REKLAMA
  • #1 2339829
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 333
    obrazek 1
    obrazek 2
    Wszystkie kolorowe skany wychodzą w ten sposób. Tylko jasne elementy są prawidłowe. Kiedyś skaner skanował prawidłowo. Do skanowania używam programu xsane.
  • REKLAMA
  • #2 2340422
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Miałem kiedyś skaner acera, który wywalał różne kolorowe śmieci na skanach, pomogła wymiana sterowników na inną wersje. Obecnie w moje łapy wpadł wspomniany Plustek 1248U. Zauważyłem, że jak się słabo wygrzeje lampe w skanerze to u mnie te skany są żółte. Daje też nieco zakrycie skanera jakąś bluzką czy obojętnie czym, bo obudowa prześwituje nieco, oraz ma szczeliny (jak to typowa taniocha) i są pewne przekłamania w kolorach czy kontraście. Dodatkowo mógłbyś wyczyścić mu optyke i lampke (ostrożnie!!). Operuje na sterach pobranych od producenta i kreatorze skanów wbudowanym w XP SP1 Pro.
  • REKLAMA
  • #3 2344038
    kostoch
    Poziom 12  
    Sprawdz czy skaner stoi na "czterech nogach" :) tzn. na plaskiej powierzchni i czy wszystkie stopki leza na tej powierzchni.

Skaner nie powinien lezec np. na kancie biurka, czy stolku.

Mialem podobne przypadki z roznymi skanerami i w wiekszosci to byla przyczyna.

Objawialo sie przkelamaniem jednego koloru, lub pasami teczy na calym skanowanym dokumencie.

Pozdrawiam Kostoch.
  • #4 2363686
    k4be
    Poziom 31  
    Teraz, bez robienia czegokolwiek, skany zaczęły wyglądać w ten sposób:
    Dlaczego Plustek 1248U skanuje na fioletowo w programie xsane?
    Wszystko wyczyściłem, bez zmian. Kiedy oświetli się przetwornik zwykłym światłem, skan robi się biały.
  • #5 2364117
    /|\Atari
    Poziom 27  
    dziwny śmietnik... u mnie jak podgląd dam to widać ładnie pokrywe na skanie... Intensywnie ten sprzęt był męczony? może poprostu się "skończył"? To jest domysł, ale może przetwornica świetlówki niedomaga i skaner próbuje na tyle inwazyjnie obraz wyostrzać itd, że wychodzą mu głupoty? Próbowałeś stery ze strony plusteka? (mam 8179_2G1-V300e.zip i wszystko jest ok)
  • #6 2365100
    k4be
    Poziom 31  
    Jako sterownik skanera potrzebuję tylko plik CCD548.fw, reszta jest w sane. Aktualnie skany to mieszanka żółtych, czerwonych i trochę zielonych kropek (obrazek w poprzednim poście). Nie ma różnicy, czy na skanerze coś jest, czy nie. Po wystawieniu ccd na zwykłe światło skan wychodzi cały biały, a przy silnym oświetleniu różowofioletowy.
    Skaner kupiony w grudniu jako używany.
  • REKLAMA
  • #7 2367404
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Zainstaluj oryginalne dedykowane stery plusteka w całości. Co Ci szkodzi spróbować? sprawdź jeszcze raz optoelektronike, czy tam przy czyszczeniu nie nabroiłeś...
  • #8 2367487
    k4be
    Poziom 31  
    Plustek nie ma dedykowanych sterów pod linuxa... a xsane wcześniej działał doskonale. Optyka wygląda w porządku, przelutowałem płytkę na wózku.
  • #9 2369562
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Tak patrze na ten swój... Fakt, że reanimacja z sukcesem, to satysfakcja, ale nie sądze, żeby ten skaner był wart części zamiennych i dużego wkładu pracy... Ma on marną jakość skanów i pewnie jak sprzedasz na allegro samą świetlówke z przetwornicą, to zwróci Ci się on w połowie...
  • #10 2369903
    k4be
    Poziom 31  
    Bardziej byłem zadowolony ze starego Primaxa Colorado - co prawda bardzo wolny, ale jakość świetna, ale w tym padła przetwornica, naprawiłem, ale zaraz poszedł CCD, to już dałem mu spokój, i po jakimś pół roku kupiłem tego Plusteka.
  • REKLAMA
  • #11 2369947
    m_wojcik
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Witam, miałem chyba podobny problem ze skanami z mojego skanera - spadł mi ze schodów (!) i rozbiła się szyba. Zmieniłem ją, o dziwo nie poszło nic innego, ale skany były zabarwione przy brzegach.
    Pomogło ustawienie płytki przetwornika - na dwóch śrubach mocujących jest pewien luz, trzeba tę płytkę po prostu dobrze wycentrować w stusunku do optyki i problem znika!
    Mam nadzieję, że to Ci pomoże.

PS Mój skaner to Microtek 4800 - niestety pod Linuxem nie działa :(
  • #13 2396880
    m_wojcik
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Jankolo: dzięki za pomoc, będę to sprawdzał.
    Umiem korzystać z GOOGLE, i wierz mi że zanim napisałem ten komentarz sprawdziłem - tyle że było to jakiś rok temu co najmniej i wtedy informacja była jasna: "sprzedaj to g... i kup coś normalnego" ;)
    Na szczęście jednak to się zmieniło, a to naprawdę dobrze.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Plustek 1248U, który skanuje obrazy z dominującym fioletowym zabarwieniem w programie xsane, podczas gdy jasne elementy są prawidłowe. Problem występuje przy wszystkich kolorowych skanach, mimo że wcześniej skaner działał poprawnie. W dyskusji sugerowano możliwe przyczyny: niewłaściwe ustawienie skanera na nierównej powierzchni, niedogrzanie lampy skanera, nieszczelności obudowy powodujące przenikanie światła, zabrudzenia optyki i lampy, a także uszkodzenie przetwornicy świetlówki lub samego CCD. Zalecano czyszczenie optyki, sprawdzenie stabilności ustawienia urządzenia, wymianę sterowników lub instalację oryginalnych sterowników producenta, choć Plustek nie oferuje dedykowanych sterowników pod Linuxa. Wskazano również na możliwość uszkodzenia sprzętowego, zwłaszcza że skaner był używany i intensywnie eksploatowany. Porównano jakość z innymi modelami, np. Primax Colorado i Microtek 4800, gdzie podobne problemy wynikały z uszkodzeń mechanicznych lub niewłaściwego ustawienia elementów optycznych. Ostatecznie problem może mieć podłoże sprzętowe, a naprawa może być nieopłacalna ze względu na niską jakość i koszty części zamiennych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA