logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LCD Compaq TFT 5000 - zasilanie i zakłócenia obrazu, pisk przetwornicy

robert123 24 Lut 2006 08:41 2673 6
REKLAMA
  • #1 2341026
    robert123
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    Witam, mam problem z monitorkiem lcd, po dołączeniu oryginalnego zasilacza monitor nie startuje, napięcia zewnętrznego zasilacza spadają - do 3.6V (z5V) i do 8V z 12V.Dołączyłem zasilacz o większej wydajności prądowej (ATX), po czym monitor częściowo ożył.Uruchamia się, wyświetlając napis brak sygnału zewnętrznego, ale słychać przy tym pisk przetwornicy na płycie bazowej monitora. Po doprowadzeniu sygnału z komputera - obraz zakłócony poziomymi liniami, a pisk zmienia częstotliwość?. Może Ktoś spotkał się z w/w usterką. Jedyne co mi przychodzi do głowy to sprawdzenie kond elektrolitycznych.
    Dzięki.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2341033
    dromod
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Witam
    Czy jasność obrazu jest normalna, czy może lekko przyciemniona? Szczególnie z jednej strony.
  • REKLAMA
  • #3 2341078
    robert123
    Poziom 16  
    Nie widziałem jak wyświetla sprawny tego typu monitor, ale generalnie świeci prawidłowo bądź nieco zaciemno ale równomiernie na całej powierzchni.Odłączałem 2 przetwornice od podświetlania - to nie one są odpowiedzialne za złą pracę ukł. zasilania.
  • REKLAMA
  • #4 2341106
    dromod
    Poziom 15  
    Ja pracuję na tym monitorze przy jasności ustawionej na 50%.
    U mnie usterką było zwarcie w inwenterze, a na skutek tego zadziałanie zabezpieczenia w orginalnym zasilaczu. Podłączenie ATX dawało podobny efekt.
    Może w tym przypadku faktycznie zwiera któryś z kondensatorów lub stabilizatorów na płycie głównej monitora.
  • REKLAMA
  • #5 2341131
    robert123
    Poziom 16  
    "U mnie usterką było zwarcie w inwenterze, a na skutek tego zadziałanie zabezpieczenia w orginalnym zasilaczu."

Inwerter czyli zasilacz podświetlenia? W modelu który naprawiam są 2 takie przetwornice (inwertery), ale po wypięciu ich nadal mam zawyżony pobór prądu.
  • #6 2341222
    dromod
    Poziom 15  
    Dokladnie tak. Inwerter to "zasilacz" podświetlenia. W tym modelu to dwie takie wąskie, długie płytki.

Dodano po 1 [minuty]:

Musi być jakieś zwarcie na płycie głównej.
  • #7 2394169
    robert123
    Poziom 16  
    Ok. poradziłem z usterkami. Przyczyną głośnej pracy przetwornicy wewnątrz monitora powodował elektrolit C12 47uF/16V aluminiowy smd, który stracił pojemność.

Przyczyną "małej wydajności prądowej" zewnętrznego zasilacza były też kondensatory - 10uF - na pionowym moduliku, oraz 47uF na płytce bazowej zasilacza - utrata pojemności.

Zakłócenia obrazu były związane z kartą grafiki, na której monitor pracował poprawnie tylko na podstawowej rozdzielczości. Na innych "nowszych" komputerach działa bez problemu na różnych rozdzielczościach i częst. odświeżania.
    To tyle.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył monitora LCD Compaq TFT 5000, który po podłączeniu oryginalnego zasilacza nie uruchamiał się prawidłowo – napięcia zasilania spadały z 5V do 3,6V i z 12V do 8V. Po zastosowaniu zasilacza ATX o większej wydajności monitor częściowo się uruchamiał, wyświetlając komunikat "brak sygnału zewnętrznego", jednak towarzyszył temu pisk przetwornicy na płycie głównej. Po podłączeniu sygnału z komputera obraz był zakłócony poziomymi liniami, a pisk zmieniał częstotliwość. Przyczyną usterki okazał się uszkodzony elektrolit C12 47uF/16V SMD na płycie głównej, który stracił pojemność, a także kondensatory 10uF na pionowym module i 47uF na płytce zasilacza, również z utratą pojemności. Zakłócenia obrazu były powiązane z kartą graficzną – monitor działał poprawnie na podstawowej rozdzielczości, natomiast na nowszych komputerach funkcjonował bez problemów przy różnych rozdzielczościach i częstotliwościach odświeżania. Wskazano również, że zwarcie w inwerterze (zasilaczu podświetlenia) może powodować zabezpieczenie oryginalnego zasilacza i podobne objawy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA