logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Indest W 105 TX. Pokrętło programatora przeskakuje.

Maja27 24 Lut 2006 09:51 3089 15
REKLAMA
  • #1 2341200
    Maja27
    Poziom 11  
    Proszę o pomoc w zlokalizowaniu usterki. Włączyłam pralkę, prała przez jakiś czas a w pewnym momencie pokrętło programatora zaczęło przeskakiwać i tak w kółko. Nie pomaga wyłączenie pralki, ani "wyzerowanie" programu. Czy to awaria programatora? Gdzie mogę go kupić? Ile kosztuje?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2341226
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 753
    Ile razy mruga lampka?
  • REKLAMA
  • #3 2341361
    Maja27
    Poziom 11  
    Przepraszam pomyliłam się to model W 105 TX.
    Jeżeli chodzi o lampkę to w trakcie przeskakiwania świeci jak przy praniu prawidłowym. próbowałam włączyć pralkę po 2-ch dniach. Wciąż stoi w niej woda, gdy przełączyłam ja na tryb manualnego spuszczenia wody( na programie9) lampka cały czas pali sie i nic sie więcej nie dzieje.
  • #4 2341390
    axxx
    Specjalista AGD
    Ocena: 1709
    Prawdopodobnie uszkodzona blokada.
  • #5 2341506
    Maja27
    Poziom 11  
    Blokada? Chodzi o blokadę drzwiczek? czy blokada drzwiczek może być odpowiedzialna za przeskakiwanie gałki programatora?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2341587
    axxx
    Specjalista AGD
    Jak najbardziej .Ale brak odpowiedzi czy blokada funkcjonuje ?
  • REKLAMA
  • #7 2341694
    Maja27
    Poziom 11  
    Owszem działa.

Dodano po 7 [minuty]:

Jak nastawiam na program 1 lub piąty to rusza ale nie pobiera wody i po jakimś czasie zaczyna przeskakiwać. Jak nastawiam na program.2 ,3 lub 6 nie rusza w ogóle. Kiedy włączam na wirowanie zaczyna przeskakiwać. Myślałam, że zaczyna tak dopiero, gdy program dojdzie do wirowania ale pranie nie było wypłukane zatem dzieje się to wcześniej.
  • #8 2341799
    axxx
    Specjalista AGD
    Proponuje opuscic waz spustowy do podlogi i wylac wode z pralki do konca nastepnie przeczyscic filtr i upewnic sie czy pracuje pompa.Jezeli pozostaje woda w pralce to hydrostat nie wykonuje swoich funkcji nalezycie.
  • #9 2341829
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1606
    Przy okazji czyszczenia;dobrze jest dokładnie przeczyścić układ ciśnieniowy, od hydrostatu do zbiornika.
  • #10 2342426
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1495
    Wyczyścić pompę spustową po pierwsze.Ustawić na reset i dopiero włączyć,powinien się skasować poprzedni program. Wybrać inny program i włączyć.
  • #11 2342781
    Maja27
    Poziom 11  
    Dziękuje bardzo za podpowiedzi. Postaram się(czytaj mój mąż :D) Wykonać wyżej wymienione czynności i dam znać jak poszło.

Dodano po 5 [godziny] 58 [minuty]:

Jeżeli chodzi o hydrostat to węrżyk jest drożny(jak sprawdzić sam hydrostat?)
    Pompa wyczyszczona i raz zadziałała bo potem znowu pojawił się wyżej wymieniony problem(przeskakujące pokrętło programatora)
    Układ Sterujący został przeczyszczony(spirytus) i pralka funkcjonowała poprawnie do czasu wirowania(nie chciała wejsc na obroty).
  • #12 2345344
    Maja27
    Poziom 11  
    Czy Ktoś może pomóc?
  • #13 2345478
    axxx
    Specjalista AGD
    Moze czas na wymiane szczotek w silniku ?
  • #14 2345788
    Maja27
    Poziom 11  
    W takim razie co z hydrostatem bo woda po kolejnym praniu pozostała.
  • #15 2345816
    axxx
    Specjalista AGD
    Jezeli woda wdalszym ciagu pozostala to nalezy jeszcze wyczyscic przewody gumowe odchodzace ze zbiornika do pompy najczesciej znajduja sie tam drobne monety ktore blokuja odplyw wody.
  • #16 2476711
    Maja27
    Poziom 11  
    Witam! Pragnę donieść, że pralka już działa. Najpierw wyszlifowano wirnik<czyt mój mąż :)> Po tej operacji pralka przez jakiś czas prała(kilka dni) Następnie wymieniliśmy pompę. Wcześniej gdy pralka przestawała prac wystarczyło spuścić ręcznie wodę(wężyk w dół)a zaczynała dalej pracować. Po wymianie pompy pralka funkcjonuje prawidłowo. :DDziękuję wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Indesit W 105 TX miała problem z przeskakującym pokrętłem programatora podczas prania, co uniemożliwiało prawidłowe działanie urządzenia. W trakcie awarii pralka zatrzymywała się z wodą w bębnie, a próby resetu i zmiany programów nie przynosiły efektu. Podejrzewano uszkodzenie blokady drzwi, jednak blokada działała poprawnie. Zalecano spuszczenie wody przez wąż spustowy, oczyszczenie filtra, sprawdzenie pompy i drożności układu ciśnieniowego oraz hydrostatu. Po wyczyszczeniu pompy i układu sterującego pralka działała poprawnie do momentu wirowania, które nie następowało. Sugerowano również wymianę szczotek silnika. Ostatecznie problem rozwiązano poprzez wyszlifowanie wirnika oraz wymianę pompy spustowej, co przywróciło prawidłową pracę pralki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA