logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Athlon XP 1800+ zawiesza się przy taktowaniu 1.8GHz - co zrobić?

Casper96 24 Lut 2006 12:34 1679 17
REKLAMA
  • #1 2341734
    Casper96
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Mam problem ze sprzętem w/w chodzi on na rozmachu 1.15Ghz a gdy w biosie ustawie 133 i 133 wchodzi na obroty 1.8Ghz ale pochodzi góra 10 minut i zwiesza sie i tak za kazdym razem, stabilność lapie dopeiro na tych mniejszych ustawieniach, nei wiem co moze byc tego powodem, wiem natomiast ze napewno nie winda bo format byl juz nie raz i i tak nic nie pomogło. Nie wiem co jest przyczyną problemu gdyż mam to juz od bardzo dawna, wczesniej mi to nie przszkadzalo ale teraz kiedy doba komuterów pnie sie niespostrzezenie w góre to nim sie obejrzalem, to moj złom nie dorównuje zadnemu dookoła, dlatego to taktowanie 1.8 by mnie bardzo usatysfakcjonowało. POZDRAWIAM
  • REKLAMA
  • #2 2342156
    Interesant
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    Witam, zdejmij ostrożnie cooler, wyczyść go z brudu i starej pasty, Procka też oczyść z pasty i nałóż świeżą pastę przed założeniem coolera.
    Powinno pomóc.
  • #3 2342165
    Scotty_
    Poziom 12  
    Z tego co wiem, to Athlony XP mają tylko w nazwach wysokie prędkości. Ja mam 1700+ i jego prędkość właściwa to odpowiednik zwykłego Athlona 1333 MHz i na tej prędkości pracuje. Jeśli masz XP1800+ to powinien normalnie pracować na 1400MHz, czy trochę wyższej. Spróbuj ustawić ręcznie mnożnik aby osiągnąć prędkość około/powyżej 1400.
    Innym problemem może być płyta. Sprawdź czy Twoja wersja BIOSa obsługuje ten procesor. Ja musiałem BIOSa sflashować w moim komputerze, żeby uruchomić tego Athlona XP.
  • REKLAMA
  • #4 2342518
    Casper96
    Poziom 10  
    Skoro ja go uruchomilem znaczy ze chyba bios go obsługuje,intersant mysle ze on sie nie grzeje bo jak by sie grzal to by się wyłączył a nie zacinał.. tak przynajnije jest u mnie. Scott poweidz mi jak mam ręcznie ustawic na okolo 1400 ja mam dostepne konfiguracje tylko:
    100/100
    100/133
    133/133
    i przy zmianie tego uzyskuja albo 1.15 albo 1.8, ja wiem ze te athlony z + mają obnizenie i to dosc spore ale w takim wpadku czemu ma sluzyc mozliwosc ustawienia sobie 1800Mhz??
  • #5 2342939
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 269
    Eh o jakich 1800MHz Ty mówisz? Twój procek ma 1533MHz! Jakie pamieci masz... jesli 266(133MHz) to ustaw 133/133.
  • #6 2343303
    Interesant
    Poziom 34  
    Witam ponownie,
    Nie pochwaliłeś się konfigiem kompa,a na tym forum wróżek niema (Etatów Brak).
    Casper96 napisał:
    (...)intersant mysle ze on sie nie grzeje bo jak by sie grzal to by się wyłączył a nie zacinał.. tak przynajnije jest u mnie. (...)

Sprawdź!! a będziesz pewny na 100%
    Sprawdź pamięci memtestem i podaj markę oraz model zasilacza.
  • #7 2344592
    Casper96
    Poziom 10  
    no wiec tak, ustawiam 133/133 i slepy nie jestem dokladnie widze 1800 przy rozruchu, jak zmniejsze na 100/100 albo 100/133 to spada do 1.15. Interesant nie wiem o jaki konfig ci chodzi?? powiedz dokladnie co chcesz wiedziec, tmeperature sprawdze i podam ale nei dizisja bo juz nie mam sily, a co do zasilacza to jestem pewien ze to nei on, bo mialem wymieniany a problem pozostal teraz mam 300 W ale nie wiem jak ito musial bym rozebrac kompa
  • #8 2344723
    Interesant
    Poziom 34  
    Witam ponownie,
    Konfig Kompa -> Jakie elementy znajdują sie w obudowie twojej jednostki centralnej ;)
    Czyli:
    Płyta (model),
    Procek (ale już podałeś),
    Ram (Ilość praca którą też podałeś),
    Grafika,
    Ilość dysków twardych,
    ilość napędów optycznych (CD-ROM .etc)
    Oraz najważniejsze marka i model zasilacza.
    ps. a czy także widzisz po Athlon XP 1800+??
  • REKLAMA
  • #9 2344841
    jokrasa
    Poziom 28  
    Ocena: 89
    W biosie musisz mieć ustawione FSB na 133 Mhz
    Athlon XP 1800+ (procesor) = 1533 MHz (prędkość faktyczna)= 133Mhz (FSB) x 11.5 (mnożnik).
    A pamięć w zależności jaką masz, czyli albo 100 albo 133 Mhz, jeśli nie wiesz to bezpieczne będzie uruchomienie jej na 100 Mhz.
    Ale podejrzewam, jeśli sam nie wymien. i PC kupiłeś gotowy w sklepie to na pewno jest pamieć pracująca na 133Mhz (mógłbyś to sprawdzić np. Everestem) i twoje ustawienia w biosie muszą być : 133/133.
    A PC resetuje się widocznie z innego powodu.
    Czas najwyższy wziąść się za porządki. Niewiem czy potrafisz powyjmować wszystkie podzespoły, pooczyszczać styki, zmontować to do kupy z powrotem, i na ostatku sprawdzić miernikiem napięcia wychodzące z wtyczek zasilacza a dane wrzucić tu na forum- bo on wydaje się też może mieć zasadnicze znaczenie w twoim problemie. (Podaj jego nazwę/model/moc).
    A do tego potrzebne parametry wszystkich komponentów PC - tak jak przedstawił Interesant.
  • #10 2347133
    Casper96
    Poziom 10  
    Interesant zobacz :
    Casper96 napisał:
    ja wiem ze te athlony z + mają obnizenie i to dosc spore...
    chyba jednak zauwazylem tego plusika.
    tak dal sprostowania to moj komp sie zawiesza a nie restartuje.
    zasilacz atx 2.03 (P4) Codegen 300W model 300x (jak juz wspomnialem wczesniej mialem inny [model 300x1] reszta paramterow ta sama.
    grafika geforce 2 mx chyba 64mb nie jestem pewien
    2 kosci ddr po 128mb
    2 dyski twarde jeden samsung drugi segate oba po 80GB wczesniej mialem tylko tego segate ale problem pozostal jak dolozylem tego drugiego
    2 napedy jeden lg 52x drugi nagrywarka lite on + stacja dyskiteek standardowa.plta glowna K7SPA elitegroup nie wiem czy to to ale to jest duzymi literami na niej napisane. Dźwięk zintegrowany na plycie nie wiem jaki.
    w tej chwili chodzi na 133/133 wlasnie przelaczylem, kidy wlaczylem temp procesora byla 44st a plyty 21 po 30 minutach pracy temp procesora jest 49 a plyty gł 24 podejrzewam ze sie nei dlugo zatnie wiec bede sledzil jakei sa temperatury i podam jaka yla w trakcie zwiechy. a co do wyciagania i czyszczenia podzespolow to robilemto umim to robic ale to i tak nic nie dalo, w tm everascie widac ze chodzi na 1533 nie wiem jak jest na tych parametrach kiedy sie nie zawisza jak sprawdze to podam. wem ze przy rozruchu widnieje 1.8 ghz a na tych mniejszych 1.15

Dodano po 8 [minuty]:

chodzi na obrotach 49-50 st. a w stresie niewiem, ja musze spadac wiec jutro zrobie testy, a wy mi obadajcie sprzęt
  • #11 2347236
    Scotty_
    Poziom 12  
    Cytat:
    Skoro ja go uruchomilem znaczy ze chyba bios go obsługuje (...)

No to nie jest takie do końca pewne, bo mi po spaleniu zwykłego Athlona jakoś udało się BIOS'a znaleźć i zflashować właśnie mając podpiętego Athlona XP+. Ważne jest, tak jak napisał Interesant, czy jest on rozpoznawany przez BIOSa jako XP+.
    Cytat:
    (...)intersant mysle ze on sie nie grzeje bo jak by sie grzal to by się wyłączył a nie zacinał(...)

To nie jest takie pewne, w niektórych płytach można ręcznie ustawiać co ma się dziać przy jakiej temperaturze. Wstarczy że masz te temperatury zawyżone i procesor zalicza zwiechę, bo nie ma go co zresetować, gdyż dla płyty temperatura resetu nie została przekroczona.
    Cytat:
    (...)Scott poweidz mi jak mam ręcznie ustawic(...)

Ja w BIOSie mam specjalną zakładkę do manipulowania ustawieniami proca i mogę go sobie podciągać za równo na szynie, jak i na mnożniku. Niestety nie mam pojęcia jak to może wyglądać u Ciebie.
  • REKLAMA
  • #12 2347290
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 269
    Cytat:
    ...zasilacz atx 2.03 (P4) Codegen 300W model 300x

Eh i wszystko jasne... Codegena ciężko nazwać zasilaczem. Idź do jakiegoś znajomego i pożycz inny zasilacz i na nim testuj - być może podmiana zasiłki już wystarczy. Sprawdż tez jak wyglądają elektrolity na płycie głównej może są napuchniete/wylane. Wcale bym się nie zdziwił gdyby tak było w końcu Codegen.:D
  • #13 2347371
    zxsw
    Poziom 12  
    Witam.
    Ja obstawiał bym coolera. Dlatego zgadzam sie z "Interesant"
    zdejmij go wyczyść i posmaruj dobrą pastą. Powinno pomóc, patrząc na
    temperatury jakie podałeś. Swego czasu "przerabiałem" taki sam problem
    z Athlonem 2000+ reinstalacja Windy nie pomogła aż wziąlem się za procka zerwałem taką specjalną taśmę na coolerze fabrycznie przyklejona
    zastępowała pastę. Drobny papier ścierny przeczysciłem radiatorek wyczyściłem procka (oczywiście nie papierem) wszystko posmarowałem dobrą pastą z opołkami srebra i do dziś pracuje bez awaryjnie a temp. procka nie przekracza 45 stopni C.
    Pozdrawiam.
  • #14 2347566
    Scotty_
    Poziom 12  
    Ja osobiście się zgadzam z mat_ed. Winnym może być codegen, tym bardziej, że masz dość dużo podzespołów w środku, a wiadomo, że każdy bierze energię. Codegeny znane są z tego że po kilku miesiącach eksploatowania, przestają trzymać napięcie na odpowiednim poziomie. Postaraj się pożyczyć od kogoś jakiś lepszy zasilacz i przetestować komputer.
    Istnieje jeszcze inne rozwiązanie, a mianowicie przetestuj swój procesor u kogoś kto ma podobny sprzęt lub/i na swojej płycie przetestuj czyjś podobny procek. W ten sposób możesz wykryć, czy któryś z Twoich elementów (płyta/procek) nie jest uszkodzony.
  • #15 2347668
    Interesant
    Poziom 34  
    Witam ponownie,
    Casper96 napisał:
    Interesant zobacz :
    Casper96 napisał:
    ja wiem ze te athlony z + mają obnizenie i to dosc spore...
    chyba jednak zauwazylem tego plusika.
    tak dal sprostowania to moj komputer sie zawiesza a nie restartuje.
    zasilacz atx 2.03 (P4) Codegen 300W model 300x (jak juz wspomnialem wczesniej mialem inny [model 300x1] reszta paramterow ta sama.
    grafika geforce 2 mx chyba 64mb nie jestem pewien
    2 kosci ddr po 128mb
    2 dyski twarde jeden samsung drugi segate oba po 80GB wczesniej mialem tylko tego segate ale problem pozostal jak dolozylem tego drugiego
    2 napedy jeden lg 52x drugi nagrywarka lite on + stacja dyskiteek standardowa.plta glowna K7SPA elitegroup nie wiem czy to to ale to jest duzymi literami na niej napisane. Dźwięk zintegrowany na plycie nie wiem jaki.
    w tej chwili chodzi na 133/133 wlasnie przelaczylem, kidy wlaczylem temp procesora byla 44st a plyty 21 po 30 minutach pracy temp procesora jest 49 a plyty gł 24 podejrzewam ze sie nei dlugo zatnie wiec bede sledzil jakei sa temperatury i podam jaka yla w trakcie zwiechy. a co do wyciagania i czyszczenia podzespolow to robilemto umim to robic ale to i tak nic nie dalo, w tm everascie widac ze chodzi na 1533 nie wiem jak jest na tych parametrach kiedy sie nie zawisza jak sprawdze to podam. wem ze przy rozruchu widnieje 1.8 ghz a na tych mniejszych 1.15

Dodano po 8 [minuty]:

chodzi na obrotach 49-50 st. a w stresie niewiem, ja musze spadac wiec jutro zrobie testy, a wy mi obadajcie sprzęt

Na 99.9% Zasilacz - przy ustawieniach nominalnych procek z ramem pożerają więcej prądu a na którymś dysku zabezpieczenie nadprądowe wyłącza zasilanie i stąd zwiechy.

Dla poprawienia niektórym humoru zapraszam do przeczytania poezji z innego forum http://forum.pclab.pl/index.php?showtopic=99567
  • #16 2348282
    Casper96
    Poziom 10  
    wlasnei wrocilem i tak patrze na progsa speedfan tam mi pokazuje przy wszystkich dyskach i przy plycie glownej niebieskie strzaleczki w dol czyli ze nizej niz wystarczajaco czasami sie pokaze zielony znacznik czyli ze akurat a przy samym procku po 4,5 h pracy mam 53 st i plomien pokazany cos chyba jednak jest nie tak. dodam jeszcze tylko ze w obudowie nie mam zadnych otworow wentylacyjnych jedyne co to maly wiatraczek na radiatorze od procka i z tylu obudowy wiatraczek wysysający powietrze z kompa (nie ten od zasilacza bo ten tez jest w sumie 2). No wiec dobra rozumiem ze to moze bc wina zasilacza(jak ktos wspomnial o ile mozna go tak nazwac :) od akiegos czasu mierze sie z pomyslem na zakup nowego, wiec jak mozecie to wyceńcie mi go i moze mi ktos poda taki dobry sprzęcik ale sam komputer bez głośnikow monitora itp.

Dokonalem lekkiej modyfikacji komputera i o dziwo chodzi juz 5 godzin bez zwiechy... az sam sie sobie dziwie, tutaj szczegóły. Obejrzyjcie to i powiedzcie czy mialo to wplyw jakis na stan pracy??
  • #17 2348406
    Interesant
    Poziom 34  
    Witam ponownie
    Casper96 napisał:
    wlasnei wrocilem i tak patrze na progsa speedfan tam mi pokazuje przy wszystkich dyskach i przy plycie glownej niebieskie strzaleczki w dol czyli ze nizej niz wystarczajaco czasami sie pokaze zielony znacznik czyli ze akurat a przy samym procku po 4,5 h pracy mam 53 st i plomien pokazany cos chyba jednak jest nie tak. dodam jeszcze tylko ze w obudowie nie mam zadnych otworow wentylacyjnych jedyne co to maly wiatraczek na radiatorze od procka i z tylu obudowy wiatraczek wysysający powietrze z komputera (nie ten od zasilacza bo ten tez jest w sumie 2). No wiec dobra rozumiem ze to moze bc wina zasilacza(jak ktos wspomnial o ile mozna go tak nazwac :) od akiegos czasu mierze sie z pomyslem na zakup nowego, wiec jak mozecie to wyceńcie mi go i moze mi ktos poda taki dobry sprzęcik ale sam komputer bez głośnikow monitora itp.

Dokonalem lekkiej modyfikacji komputera i o dziwo chodzi juz 5 godzin bez zwiechy... az sam sie sobie dziwie, tutaj szczegóły. Obejrzyjcie to i powiedzcie czy mialo to wplyw jakis na stan pracy??

Napięcia mierz miernikiem, nie wierz w programy!!
  • #18 2348433
    Casper96
    Poziom 10  
    ale ja nei mowie o zadnych napięciahc tylko o temperaturze, a chyba programy lepiej mi zmierza temp niz jak przyloze termometr :D tempratua przez 2 godziny trzyma sie zedu 52 st i jakos chula. narazie sprawuje sie dobrze co bedzie dalej to zobaczymy a ja ponawiam wojąprośbę o wycenę i pomoc...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy procesora Athlon XP 1800+, który przy ustawieniu taktowania 1.8 GHz w BIOS-ie zawiesza się po około 10 minutach pracy, natomiast stabilnie działa przy niższych częstotliwościach (1.15 GHz). Użytkownik potwierdził, że problem nie leży po stronie systemu operacyjnego, gdyż reinstalacje nie pomogły. W dyskusji zasugerowano kilka potencjalnych przyczyn i rozwiązań: konieczność czyszczenia i ponownego nałożenia pasty termoprzewodzącej na procesor i radiator, sprawdzenie kompatybilności i wersji BIOS-u z procesorem, ręczne ustawienie mnożnika i częstotliwości FSB (133 MHz x 11.5 = 1533 MHz faktycznej prędkości Athlona XP 1800+), a także testowanie pamięci RAM i zasilacza. Zasilacz Codegen 300W został wskazany jako potencjalnie niewystarczający lub uszkodzony, co może powodować niestabilność systemu przy wyższych obciążeniach. Użytkownik podał konfigurację komputera: płyta główna Elitegroup K7SPA, 2x128 MB DDR RAM, karta graficzna GeForce2 MX, dwa dyski twarde (Samsung i Seagate po 80 GB), napędy LG i Lite-On. Temperatura procesora podczas pracy wynosiła około 44-53°C, co nie wyklucza problemów z chłodzeniem, zwłaszcza przy braku odpowiedniej wentylacji obudowy. Zalecano również pomiar napięć zasilacza miernikiem oraz testowanie podzespołów na innych komputerach w celu wykluczenia uszkodzeń. Po częściowej modyfikacji sprzętu użytkownik zauważył poprawę stabilności, jednak problem nie został całkowicie rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA