logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Daytek dt-1530 - żółty odcień po spaleniu rezystorów R272, R273, co dalej?

dj_janek 25 Lut 2006 16:49 1175 4
REKLAMA
  • #1 2346767
    dj_janek
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    witam.
    Mam monitor DAYTEK w którym coś sie spaliło ale nie mam pojęcia co. Działał idealnie aż pewnego dnia po dłuższej pracy poszedł z niego dym, monitor działa dalej ale ma żółty odcień czy ktoś mi może powiedzieć co sie mogło spalić i czy sie to opłaca naprawiać.
    pozdro
    DJ janek

Dodano po 3 [godziny] 45 [minuty]:

sorki nie napisałem modelu!! DAYTEK dt-1530. dopatrzyłem sie co spłoneło: R272 i R27. Czy ktoś może powiedzieć dlaczego i co jeszcze sie spaliło. i czy ktoś ma schamacik do tego monitora. Z góry dziekuje

Dodano po 2 [godziny] 2 [minuty]:

Kurde co za klawiatura spalił sie R272 i R273 one sa na płytce przy kineskopie.
    Pomocy!!
  • REKLAMA
  • #2 2349054
    dj_janek
    Poziom 14  
    czy może mi ktoś powiedzieć co sie jeszcze mogło spalić oprócz rezystorków R272 i R273, bo napewno coś sie spaliło powodując zwarcie i uszkodzenie rezystorów. Monitor działa, wyświetla ale ma żółty odcień. Może ma ktoś schemat do tego monitora. z góry dziękuje
  • REKLAMA
  • #3 2357584
    dj_janek
    Poziom 14  
    to jeszcze raz ja, a czy mógł by ktoś kto ma taki monitor sprawdzic mi jakie to rezystorki . Był bym bardzo wdzieczny. Bo schematu w necie niestety do tego nie ma z tego co wiem.

Będe wdzieczny za każdą pomoc!!
    pozdrawiam
    dj janek
  • REKLAMA
  • #4 2363376
    wroona
    Poziom 23  
    Ocena: 65
    Jeśli ma zółty odcień to padło sterowanie niebieską katodą a dokładnie pewnie tranzystor i rezystory o których napisałeś. Na płytce kineskopu są trzy równoległe tory sterowania katodami kineskopu. Prawdopodobnie koncówki wzmacniaczy wizji są zrobione na tranzystorach sterowane przez 1 układ scalony. Wystarczy sprawdzić w sprawnym torze R albo G jakie powinne być rezystory sprawdzić tranzystor (Pewnie uszkodzony) i to wszystko. Uszkodzone rezystory są prawdopodobnie wmontowane między zasilanie tranzystora ( ok 120V ) a tranzystor.
  • #5 2373727
    dj_janek
    Poziom 14  
    wielkie dzieki za pomoc dziś biore sie za sprawdzanie, tylko sie zastanawiam dlaczego miałby sie uszkodzić tranzystor przecież sam z siebie nie powinien sie popsuć a to nie część mechaniczna więc sie nie zurzywa. no dobra ale po sprawdzeniu będzie wiadomo. dzięki
    jak bym miał pytania to sie odezwe napewno.
    pozdrawiam
    dj janek
REKLAMA