logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ardo TL400. Cieknie z pod gumy łączącej dozownik z bębnem.

amireczek 25 Lut 2006 17:05 9873 38
REKLAMA
  • #1 2346848
    amireczek
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Witam wszystkich i oczywiście mam pytanie. Pralka zaczęła mi cieknąć z pod gumy łączącej dozownik z bębnem (mam nadzieję że wszyscy wiedzą o co mi chodzi) więc wyciagnąlem gume wyczyściłem ją a ,że wszystko wskazuje na to ,że jest dobra (a w serwisie chwilowo nie mieli nowych) więc ją założylem i oblałem butaprenem- niestety tylko z góry i z boków bo wszystkie moje wysiłki żeby butapren trzymał się od dołu spełzły na niczym, niestety cały czas sie zlewał, no i tutaj moje właściwe pytanie czy można tą pralke położyć na którykolwiek bok żeby nic jej sie nie stało, ewentualnie jakikolwiek pomysł żeby to zabezpieczyć od dołu -niestety nie mam silikonu-bo być może to by załatwiło sprawę. Za wszystki sugestie z góry dziękuje
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2346872
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 2348047
    elektro-dom
    Poziom 23  
    Ocena: 299
    albo daj tą gumę do dobrego wulkanizatora.Ja przy nieosiaągalnych gumach tak robię(jeśli nie są skruszałe ze starości oczywiście) i zdaje to egzamin, niekiedy nawet na kilka lat!!!
  • #4 2348480
    Paw_el

Specjalista AGD
    Ocena: 1547
    Witam.
    Każdy klej nalepiej "trzyma" jak go "ni ma", tzn. weź wąż oblej (klejem, silikonem itp.) odczekaj kilka chwil i wklej go w otwór do tego przznaczony.
    Konto firmowe:
    Naprawa Pralek Automatycznych Zmywarek
    Poznańska 46, Kalisz, 62-800 | Tel.: 62 XXXXXXX (Pokaż)
  • #5 2350778
    elektro-dom
    Poziom 23  
    Ocena: 299
    hmm... Z tego co widze to chyba się pomyliłem, bo ty chyba nie masz tego węża przetartego (sorry). Jeśli więc chodzi o przeciek z miejsca gdzie wchodzi wąż do otworu w zbiorniku wody to należy dokładnie oczyścić powierzchnię wokół otworu w zbioriku,oraz miejsce pomiędzu kołnierzami w gumie.Następnie posmarować dokładnie dość obficie miejsce pomiędzy tymi kołnierzami- butaprenem, poczekać minutkę i wcisnąć zpowrotem gumę w zbiornik.Po ok. godzinie mozna lać wodę.(nie trzeba koniecznie oblewć potem gumy dookoła).
    Powodzenia
  • #6 2351709
    asdasd11
    Poziom 22  
    Ocena: 150
    Radzę sprawdzić stan amortyzatorów,nadmierne "bujanie" zbiornika w czasie prania a szczególnie wirowania nie wpływa pozytywnie na trwałość tych połączeń.
  • #7 2367326
    amireczek
    Poziom 16  
    Serdeczne dzieki za wszystkie rady a skorzystałem z pierwszej tzn położyłem ja na bok i oblałem butaprenem i trzyma ale niestety po trzech praniach gdzieś mi zaczęła wyciekać woda ale niestety nie moge zlokalizować skąd i chyba pójdzie do serwisu no chyba że ktoś ma jakiegoś pomysła...

Cytat:
    Radzę sprawdzić stan amortyzatorów,nadmierne "bujanie" zbiornika w czasie prania a szczególnie wirowania nie wpływa pozytywnie na trwałość tych połączeń

Jak sprawdzić stan amortyzatorów? Pralka ma chyba już z 10 lat i czy to się w ogóle opłaca naprawiać??? Z drugiej strony nowa pralka to chyba gdzieś 1000zł. To może jednak ktoś ma jakiś pomysł- chociaż jak zlokalizować wyciek-(trzeba zdjąć wszystkie blachy, puścić pranie i patrzeć skąd cieknie)?
  • #8 2367406
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1602
    Niestety ,żeby zlokalizować wyciek musisz zdjąć blachę i obserwować skąd cieknie.
  • #9 2367525
    amireczek
    Poziom 16  
    Niestety tego się obawiałem, jak zlokalizuje wyciek to napisze, a może w TL400 są jakieś typowe usterki - miejsca wycieku?
  • #10 2367600
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1494
    Zdejmij prawy bok (tylko on da się zdjąć ) włącz pralkę na pobieranie wody.Po koleji każde pobieranie(wstępne ,zasadnicze,płukanie, pobieranie płynu zmiękczającego)najczęściej przecieka przy pobieraniu płynu z dozownika .Trzeba wtedy odkamienić dozownik(do odkamienienia trzeba go zdemontowac) :P
  • REKLAMA
  • #11 2375303
    amireczek
    Poziom 16  
    Witam wszystkich znowu, w końcu MAM tzn. zlokalizowałem wyciek a w związku z tym że nie jestem fachowcem prosze o wyrozumiałeść jeśli coś będzie nie jasne w moim opisie. Mianowicie- wyciek pojawia sie dopiero w końcowej fazie prania (nie mam pojęcia dlaczego) ale na pewno cieknie -nie wiem jak to dokładnie opisać-z zewnętrznego bębna- jego krawędź jest "spięta" jakby opaską a pod tą opaską jest jakaś guma - pewnie uszczelka i w górnej części tego bebna tzn prawie dokładnie tam gdzie ta opaska jest skręcana śrubą to prawie sie leje. To tyle co do wycieku, tylko co teraz robic dalej.
    Aha przy okzji ostatnio zauważyłem wgniecenie a właściwie wygniecenie w przedniej ściance ( chyba od jednego z betonowych bloczków którymi jest obciążona pralka) czy przyczyną mogą być zużyte amortyzatory? jak już wcześniej sygnalizował "asdasd11" i czy wymiana jest skąplikowana i kosztowna???:cry:
  • Pomocny post
    #12 2375325
    eeban
    Specjalista AGD
    Wciśnij tam dużo silikonu.
  • #13 2376383
    romanko
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Zrób tak jak Ci radzi kolega powyżej.Oprócz tego sprawdź czy pralka dobrze wylewa wode. W razie zatkania np.filtra pralka może wirować z resztką wody w środku- ostry strumień wody-przeciek.A amortyzatory uważam, że powinieneś je wymienić-koszt ok.20 zł.
  • #14 2380857
    kalep
    Poziom 13  
    Ocena: 43
    Miałem ten sam problem. Poprostu wyjąłem tę gumę, sprawdziłem czy nie jest uszkodzona(bo może zwłaszcza na przegubach), oczyściłem z brudów gumę i otwór bębna i założyłem, ale trzeba bardzo uważać aby dobrze weszła na bęben (powinna się lekko obracać na bębnie), nie wydaje mi się aby przy nieuszkodzonej gumie potrzebne były jakakiekolwiek uszczelnienia a wręcz przeciwnie tak jak w moim przypadku właśnie przez te dodatkowe uszczelnienia przeciekało. Moim zdaniem wystarczy dobrze zamontować gumę i powinno być ok. no chyba, że guma jest dziurawa :)
  • #15 2382773
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 3162502
    amireczek
    Poziom 16  
    Witam wszystkich po dłuższej przerwie, wlasciwie to mialem zamknac ten temat ale cos mi mowilo ze to nie koniec moich problemow no i niestety mialem racje tym razem praleczka mi nie wiruje owszem silnik chodzi caly cykl prania jest ok ale w momencie kiedy ma wirowac silnik dalej chodzi na normalnych obrotach jak przy wypompowywaniu wody poprosze o jakies wskazowki , aha nie wiem czy to wazne ale niedawno corka przez przypadek ustawiala program przy wyciagnietym do gory pokretle moze ma to cos wspólnego z programatorem?

No i jeszcze sprawa najwazniejsza bardzo wszystkim dziękuje za pomoc w poprzedniej sprawie tzn wycieku wody, faktycznie idac za porada poluznilem metalowa opaske wcisnalem ile sie dalo silikonu i moja wysluzona praleczka smigala jak nowa no ale latka leca i pewnie to nie koniec problemów.
  • #17 3162878
    staszekf
    Poziom 33  
    Ocena: 498
    Prawdopodobnie uszkodzony programator ale wcześniej radził bym sprawdzić silnik poza układem pralki czy wiruje oczywiście z kondensatorem.
  • REKLAMA
  • #18 3163072
    amireczek
    Poziom 16  
    po wyczyszczeniu filtra a wlasciwie wykreceniu i wkreceniu bo filtr byl czysty w pierwszym praniu nie wirowala ale w drugim tak co prawda jakby slabo, ale jednak, ale jest to dziwne. Jesli nastapia jakies zmiany to poinformuje a co do programatora czy mozna go we wlasnym zakresie jakos zreperowac czy raczej sie za to nie zabierac (podobno maja sklonnosc do rozsypywania sie - ale nie wiem czy w tym modelu tez)
  • Pomocny post
    #19 3163274
    eeban
    Specjalista AGD
    wymień kondensator a programator zostaw w spokoju :!:
  • #20 3173341
    amireczek
    Poziom 16  
    OK, kupiłem kondensator jest taki dość spory wiec go znalazłem (chociaż myslalem ze bedzie kolo silnika) ale problem polega na tym jak sie do niego dobrac. Myslalem ze trzeba zdjac plastik-ten gdzie jest programator, wiec wykrecilem 6 srub z tylu pralki ale on i tak nie chce zejsc, a moze nie trzeba tego sciagac?
  • Pomocny post
    #21 3173674
    staszekf
    Poziom 33  
    Ocena: 498
    Kolego jak masz odręcony prawy bok to należy poluzować nakrętke 13 i kondensator przesunąć do tyłu pralki i masz go na wierzchu Dalej tylko podłączyć przewody i wstawić w odwrotnej kolejności. Powodzenia
  • #22 3175575
    amireczek
    Poziom 16  
    kondensator wymienilem teraz tylko test prania i zobaczymy czy wiruje
  • #23 3185033
    amireczek
    Poziom 16  
    eeban - jestes WIELKI, praleczka smiga jak nowa, dziekuje wszystkim za zainteresowanie i wskazowki i niniejszym zamykam temat ...... do nastepnego razu
  • #24 3199273
    amireczek
    Poziom 16  
    A juz myslalem ze temat zamkniety na dluzszy czas - NIESTETY ale po dwoch szczesliwych dniach a wlasciwie praniach znowu nie wiruje, kondensator wymieniony na nowy ,czy po dwoch praniach mogl go szlag trafic ?
  • #25 3199309
    eeban
    Specjalista AGD
    a układ hydrostatu czysty?
  • #26 3199421
    amireczek
    Poziom 16  
    mimo roznych przejsc z moja pralka nie sidze za bardzo w tym temacie wiec prosze o blizsze informacje gdzie co jest i jak to sprawdzic (naprawde jestem laikiem jesli chodzi o ten sprzet)
  • #27 3212018
    amireczek
    Poziom 16  
    Czy któryś z kolegów serwisantów mógłby mi przybliżyć " układ hydrostatu" bo pralka dalej nie wiruje a w tym momencie nie wiem za bardzo za co sie zabrac (mój fach to raczej kserokopiarki) dlatego prosze o pomoc specjalistów w tej dziedzinie
  • Pomocny post
    #28 3212250
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #29 3212394
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #30 3212620
    amireczek
    Poziom 16  
    serdeczne dzieki, jak tylko skonczy sie prać to zabieram sie do poszukiwan wyżej zaznaczonych części. Z tego co zrozumiałem to ten "kondonik" jest połączony z pompą (czyli na zdjęciu od bleble na dole w przerywanej linii)

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Ardo TL400 miała problem z przeciekiem wody pod gumą łączącą dozownik z bębnem. Po oczyszczeniu i ponownym założeniu gumy z użyciem butaprenu problem częściowo ustąpił, jednak wyciek pojawiał się nadal. Zalecano ponowne uszczelnienie gumy silikonem lub butaprenem, a także sprawdzenie stanu amortyzatorów, które mogą wpływać na trwałość połączeń. W celu lokalizacji wycieku konieczne było zdjęcie obudowy i obserwacja podczas pracy pralki. Wyciek zlokalizowano przy uszczelce bębna, gdzie metalowa opaska ściska gumę. Zalecano wciśnięcie silikonu w to miejsce. Po naprawie pojawił się problem z wirowaniem – silnik działał, ale bęben nie obracał się z pełną prędkością. Sugerowano sprawdzenie kondensatora i programatora. Kondensator został wymieniony, co poprawiło działanie pralki, jednak problem z wirowaniem powrócił. Poradzono sprawdzenie i oczyszczenie układu hydrostatu, w tym węży łączących zbiornik z pompą. Pojawiły się także objawy popiskiwania podczas wirowania, co mogło wskazywać na zużycie łożysk. W dalszej części dyskusji pojawiły się problemy z zatrzymywaniem się programu – wskazywano na możliwe uszkodzenie programatora, konieczność sprawdzenia styków i zacisków blokady. Zalecano także kontrolę grzałki. Ostatecznie pralka działała poprawnie po wymianie kondensatora i oczyszczeniu układu hydrostatu, jednak problemy z programatorem i wirowaniem wymagały dalszej diagnostyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA