logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Karta graficzna - raz działa raz nie - cos ze złączem?

cortez_ 26 Lut 2006 09:12 7369 14
REKLAMA
  • #1 2348859
    cortez_
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Mam dziwny problem. Mianowicie mojakarta graficzna po włożeniu d nowej płyty zaczeła mnie przyprawiać o furię. Najpierw działaa bez problemu jak ja włozyłem bez przykrecania śledzia. Potem jak przykręciłem śledzia to przestała. Objawy sa takie, że komputer startuje, wiatraki sie kręca, ale nie pika głosnik i całosc jest martwa.

Pomyslałem sobie, OK. Może to coś z płytą. Biorę inna karte grafiki, wkładam - odpala bez protestu.

OK. Myslę sobie, moja karta wariatka pewnie walnieta - biorę starą płytę, wkładam - odpala bez szemrania.

Co jest grane? Jeszcze raz wkładam kartę do nowej płyty - martwa.
    Wziąłem wyczyściłem styki w złączu AGP, umyłem styki na karcie spirytusem, wkładam - martwa.

Wkurzyłem się, poruszałem nia trochę - działa.

Ucieszyłem się, przykreciłem sledzia, podłaczyłem monitor, odpalam - martwa.

I już zgłupiałem kompletnie. Miał ktoś może podobny problem? Bo mi się już wyczerpały koncepcje, trzy godziny ruszania karta, wkładania i wyjmnowania i nic. Na początku działała parę godzin, potem coś dokręcałem i ją poruszyłem i od tego czasu - martwica, tzn. raz idzie raz nie...

Tak sobie myslę, że gdyby to była wina płyty, albo gniazda AGP to druga karta by nie odpaliła w tej płycie. Z drugirj strony na innej płycie wszystko gra...

Macie jakis pomysł?
  • REKLAMA
  • #2 2348909
    Exodos
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Sprawdź czy gniazdo AGP na MoBo się zbytnio nie wygina/rusza, jesli tak, to masz już przyczyne.
  • #3 2349080
    cortez_
    Poziom 26  
    gniazdo sie wogóle nie rusza, ani nie wygina.

Zrobiłem jeszce jeden elsperyment, mianowicie wsadziłem trzecia karte do tej płyty i ruszyła bez problemu. Natomiast ta która nie chce działać po włożeniu do trzeciego komputera tez ruszyła bez problemów.

Nie wiem czy to ta konkretna kombinacja karta+ płyta jest jakas felerna? Ale dlaczego kiedys chodziła a teraz raz idzie raz nie?
  • #4 2349125
    Exodos
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    A nie przegrzewa Ci się ta karta może ??
  • REKLAMA
  • #5 2349177
    cortez_
    Poziom 26  
    nie wydaje mi się.

W starej płycie chodziła bez najmniejszych problemów (i dalej chodzi jak ją przełoże do starej płyty). A w tej nowej płycie po prostu nie startuje, głosniczek nawet nie pika. Mam wrażenie, że to cos ze stykami tylko nie potrafie dojsc co i jak to naprawić.
  • #6 2349200
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 270
    Może po prostu obudowa komputera jest jakaś krzywa, i po dokręceniu śledzia złącze trochę wysuwa się z gniazda ? Spróbuj trochę wygiąć śledzia lub obudowę w odpowiednią stronę i dopiero przykręcić.
  • #7 2349254
    cortez_
    Poziom 26  
    własnie próbuję od dwóch dni, wyginałem sledzia już na dziesięc sposobów, w końcu wogóle go zdjałem, ciagle to samo, zaczynam sie skłaniac do kupna nowej karty bo jak widze, wszystkie inne działaja bez problemu tylko nie ta
  • #8 2349706
    mk20
    Poziom 26  
    A zastanawiałeś się nad tym iż nowa płyta może nie trawić starej karty graficznej? Może inne urządzenia -karty z nią kolidują. Napisz jaka grafika i jaka płyta główna.
  • #9 2349731
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 270
    Może jakieś mikropęknięcie albo zimny lut przy gnieździe, akurat przy styku który ta konkretna karta wykorzystuje, a inne nie (o ile to możliwe, nie znam się aż tak) ?
  • REKLAMA
  • #10 2349783
    cortez_
    Poziom 26  
    Grafika to HIS Radeon 7000 , 64Mb dwumonitorowa.
    Płyta to Abit KT7A-RAID

Czyli w zasadzie karta jest nowsza niz sama płyta.

Zgodnie ze specyfikacją karta powinna w niej działać i działała - szło wszystko fajnie pare godzin do momentu gdy nie przełaczałem monitorów i nie poruszyłem jej wyjmujac wtyczkę.

Potem jeszcze pare razy wstawała i nie ma reguły.

Tak jak pisałem na dwóch innych płytach ta karta działa, tak samo na tym Abicie działają dwie inne karty.

Acha - sprawdzałem wszystko z włozonymi innymi kartami i bez nich, nie było róznicy (tzn. zachowanie takie samo - raz dzialała, raz nie).

To, że to mikropęknięce albo zimny lut to jest mozliwe, ale wydaje mi się, że prędzej styki w gnieździe cos nie kontaktują oakurat na tej karcie. W zasadzie to chyba za bardzo nie ma tego jak sprawdzić...
  • REKLAMA
  • #11 2350966
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1575
    a jak z taktowaniem AGP ? - przy podkręconym systemie akurat ta może płatać figle a inne działają

Spróbowałbym manewru z dodatkową kartą graficzną PCI która posłużyłaby w kilku kolejnych próbach do sprawdzenia obecności/wykrycia tej w AGP (zakładając że wtedy nie następuje jakaś blokada startu komputera bo jak rozumiem nie ma nawet sygnałów dzwiękowych o niepowodzeniu inicjalizacji VGA).
  • #12 2350968
    bodzio250
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    zanieś teępłytę do reklamacji i po sprawie.
  • #13 2350993
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    cortez_ napisał:
    szło wszystko fajnie pare godzin do momentu gdy nie przełaczałem monitorów i nie poruszyłem jej wyjmujac wtyczkę

Czy mam rozumieć, że przy tej operacji karta nie była porządnie przykręcona?
  • #14 2351224
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Porównaj grubość laminatu tej karty i tych innych które chodziły bez problemów.Miałem taki przypadek na płycie Biostara że karta raz "chodziła" a raz nie.Poświeciłem się,zrobiłem "przyrządzik" i w slocie AGP poodginałem wszystkie styki.I jak "ręką odjął.Karta u klienta na tej płycie chodzi do dzisiaj.
  • #15 2352229
    cortez_
    Poziom 26  
    WojtasJD <- taktowanie jest standardowe, system nie nył podkręcony

bodzio250 <- płyty nie dam rady zareklamować bo jest używana, poza tym wszystko inne w niej działa, teraz włozyłem do niej inna karte i chodzi

jankolo <- była przykręcona, w tym sęk, działała, potem zamieniłem wtyczki monitorów i koniec, myslę, że mimo ze był sledź przykręcony to jednak jakieś poruszenie było.

Tronic1 <- zmierze suwmiarką, jak będe mial pomiary to napisze, wle moze to nie zły trop? Co to za przyrządzik?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy niestabilnej pracy karty graficznej HIS Radeon 7000 64MB dwumonitorowej na płycie głównej Abit KT7A-RAID z gniazdem AGP. Karta działa poprawnie na innych płytach, a na tej płycie inne karty również działają bez zarzutu. Objawy to brak sygnału dźwiękowego BIOS-u i brak obrazu po przykręceniu śledzia, natomiast po poluzowaniu lub poruszeniu karty komputer startuje normalnie. Próby czyszczenia styków, sprawdzania gniazda AGP pod kątem luzów i wyginania śledzia nie przyniosły trwałego efektu. Podejrzewa się problem z kontaktem styków w gnieździe AGP lub mikropęknięcia/zimne luty na płycie, które mogą powodować brak stabilnego połączenia tylko z tą kartą. Zalecane jest sprawdzenie grubości laminatu karty i ewentualne delikatne wygięcie styków w gnieździe AGP, co w podobnych przypadkach poprawiło kontakt. Możliwe jest również, że nowa płyta ma problem z kompatybilnością lub uszkodzeniem fizycznym styków, mimo że specyfikacja wskazuje na kompatybilność. Podkręcanie systemu zostało wykluczone jako przyczyna. Wskazano także możliwość użycia dodatkowej karty PCI do diagnostyki wykrywania karty AGP. Ostatecznie rozważana jest wymiana karty graficznej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA