logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znaleźć schemat programatora BDM do mikrokontrolerów Motorola MC9?

Seba__1980 26 Lut 2006 13:28 6017 8
REKLAMA
  • #1 2349689
    Seba__1980
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam Wszystkich.
    Czy Ktos sie moze orientuje gdzie moglbym znaleźć schemat programatora BDM do mikrokontrolerow 16 bit Motorolii serii MC9.. ?
    Producent sprzedaje to po 100$ +vat moze jakas polska firma ma to w rozsądzniejszej cenie?
    Za wszelką pomoc będę wdzięczny.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2350001
    kamyczek
    Poziom 38  
    Ocena: 571
    jest sporo róznych progów ale większośc czyta eeprom i wynika to z zastosowania ...
    ogólnie mówiac kup oryginał bo to i tak małe pieniądze kosztuje
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2350888
    lbugiera
    Poziom 21  
    Ocena: 5
    Ja mam programator bdm do MC68332. Nie wiem czy to taki sam jak do MC9.. , ale jeśli tak to mam projekt płytki, która jest zaprojektowana tak, aby można ja było nawet mazakiem zrobić. Płytka przetestowana ... działa. Musisz znaleźć gdzies informacje czy to taki sam programator. Ale jest jeszcze pewien problem ... sercem tego układu jest GAL który wcześniej trzeba też zaprogramować :/. Wsad do niego gdzieś jeszcze znajde, ale do programatora gali nie mam juz dostępu :/

Powodzenia.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2351759
    GrzesGrz71
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    Witaj

parę dni temu pisałem coś na ten temat w tym samym dziale.
    Obejrzyj projekt z forum www.freegeeks.net (trzeba się zarejestrować)

powodzenia
  • #5 2352454
    Seba__1980
    Poziom 11  
    Dziekuje wszystkim za odzew
    lbugiera napisał:
    Ja mam programator bdm do MC68332. Nie wiem czy to taki sam jak do MC9.. , ale jeśli tak to mam projekt płytki, która jest zaprojektowana tak, aby można ja było nawet mazakiem zrobić. Płytka przetestowana ... działa. Musisz znaleźć gdzies informacje czy to taki sam programator. Ale jest jeszcze pewien problem ... sercem tego układu jest GAL który wcześniej trzeba też zaprogramować :/. Wsad do niego gdzieś jeszcze znajde, ale do programatora gali nie mam juz dostępu :/

Powodzenia.

Jesli to nie będzie dla Ciebie problem to prosiłbym o podesłanie tego na ariachi(_at_)o2.pl. Bede wdzieczny.

GrzesGrz71 napisał:
    Witaj

parę dni temu pisałem coś na ten temat w tym samym dziale.
    Obejrzyj projekt z forum www.freegeeks.net (trzeba się zarejestrować)

powodzenia

Nie moge znalezc na tym forum tego projektu. Czy mógłbyś nakierować mnie na konkretny post ? Sciagnalem juz CW4.1 :) Chcialbym to zbudowac i moc jak najszybciej programowac mojego mc9s12ne64 :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2352764
    GrzesGrz71
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    Witaj

W dziale downloads masz grupę "freegeeks-development-environment" tam jest wszystko co potrzebne. Napisałeś że będziesz bawił się z NE64 - zwróć uwagę na to, że do pracy w trybie 100Mb potrzebujesz na pokładzie kwarcu 25MHz. Projekt podstawowy tego interfejsu BDM poprawnie współpracuje z układami do ok. 19MHz - ale w tym samym miejscu masz opisaną modyfikację bazującą na szybszym procku HC08JB16 - tej wersji nie próbowałem i nie wiem na ile skutecznie to działa. Jeżeli wystarczy Ci 10Mbitów albo chcesz się bawić w przekładanie kwarców (utrudnia debugowanie) to zrób sobie wersję podstawową - wg mnie działa to idealnie.
    A swoją drogą NE64 to rewelacyjna zabawka - tak się właśnie powinno robić procesorki

powodzenia
  • #7 2353011
    Seba__1980
    Poziom 11  
    Dzieki :) Bede sie bral zraz za to :) Chyba bede zmuszony przekladac kwarce ale to juz w koncowym projekcie. Docelowo ma dzialac na 100Mbit :) Dziekuje jeszcze raz za pomoc.
  • #8 2397714
    Seba__1980
    Poziom 11  
    Sprawdzalem dzis programator w podstawowej wersji z CV 4.1 na MC9S12NE64 dziala bez zarzutu:) Niestety z wewnetrznym oscylatorem. Na 25MHz nie podziałał. Wystarczy jednak zewrzec nózki kwarcu do masy albo specjalny pin ktory wystepuje tylko w wersji 112 nozkowej aby przelaczyc w tryb z wewnetrznym oscylatorem, takze nie ma z tym wiekszego problemu.
    Jeszcze raz dzieki wielkie za pomoc :)

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano schematu programatora BDM do 16-bitowych mikrokontrolerów Motorola serii MC9, z uwagi na wysoką cenę oryginalnego urządzenia. W dyskusji wskazano, że oryginalne programatory są stosunkowo tanie, ale dostępne są też projekty amatorskie, np. do MC68332, które mogą być podobne do tych dla MC9. Projekt płytki BDM dostępny jest na forum freegeeks.net w dziale "freegeeks-development-environment", gdzie znajduje się oprogramowanie i schematy. Podkreślono, że do pracy z MC9S12NE64 w trybie 100Mb/s wymagany jest kwarc 25MHz, natomiast podstawowy projekt działa do około 19MHz. W praktyce testowano programator z oprogramowaniem CodeWarrior 4.1, który działa poprawnie z MC9S12NE64 przy użyciu wewnętrznego oscylatora, gdyż kwarc 25MHz nie działał bez modyfikacji. Można przełączyć mikrokontroler na wewnętrzny oscylator poprzez zwarcie nóżek kwarcu lub specjalny pin w wersji 112-nóżkowej. Dodatkowo wspomniano o konieczności zaprogramowania układu GAL, który jest sercem programatora. Na koniec podano link do strony z programatorami TMW HC912 jako alternatywę.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA