logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmienić dzwonki SMS w SE K300i? Przeróbka kabla na serwisowy

monia80 26 Lut 2006 16:54 1689 13
REKLAMA
  • #1 2350498
    monia80
    Poziom 11  
    Sporo poczytałam na ten temat na elektrodzie ale boje się sama podjąć decyzje.
    Denerwują mnie oryginalne dzwonki sms-a w SE k300i i chciałam je zmienić. Czy jako naturalna blondynka dam radę sama to zrobić?
    Jeśli tak to jutro kupię kabelek.
    Mam lutownicę po bracie który wyjechał i umiem naprawić wtyczkę do odkurzacza :D czy takie umiejętności mi pomogą czy lepiej się za to niebrać.
    Pozdrawiam

Monika
  • REKLAMA
  • #2 2350544
    pioter18
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Zdolności manualne przy naprawianu wtyczki od odkurzacza w tym przypadku są zbędne. Jest to robota dość precyzyja.
    samo przerobienie polega na przelutowaniu kilku kabelków pod odpowiednie piny i nic po za tym, ale piny te są naprawde nie wielkie, i najlepiej robić to z udziałem lupy (aby nie porobić zwarć, albo żeby nie potopić obudowy wtyku).
    Moge się domyślać po tym poście, że posadasz lutownice transformatorową, która zupełnie nie nadaje się to zrobienia takiego czegoś...
    Jak coś to pisz a pomoge.
    Pozdrawiam :)
  • #3 2350578
    flashmmx
    Poziom 23  
    Ocena: 12
    A czy nie lepiej byłoby kupić gotowy kabelek ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2350679
    chillouty
    Poziom 22  
    pioter18 napisał:
    Zdolności manualne przy naprawianu wtyczki od odkurzacza w tym przypadku są zbędne. Jest to robota dość precyzyja.
    samo przerobienie polega na przelutowaniu kilku kabelków pod odpowiednie piny i nic po za tym, ale piny te są naprawde nie wielkie, i najlepiej robić to z udziałem lupy (aby nie porobić zwarć, albo żeby nie potopić obudowy wtyku).
    Moge się domyślać po tym poście, że posadasz lutownice transformatorową, która zupełnie nie nadaje się to zrobienia takiego czegoś...

wystarczy zwykła tranformatorowka, zeby pare kabelkow przelutowac.
    Przerobienie tego kabla to 5min roboty. Znajdz tylko dobry schemat.
  • Pomocny post
    #5 2351019
    piotrsta
    Poziom 22  
    Ocena: 25
    chillouty napisał:
    pioter18 napisał:

wystarczy zwykła tranformatorowka, zeby pare kabelkow przelutowac.
    Przerobienie tego kabla to 5min roboty. Znajdz tylko dobry schemat.

Ja sobie robiłem przeróbkę też transformatorówką z w miare cienkim grotem i o ile się komuś ręce bardzo nie trzęsą to da się zrobić i nawet bez lupy.(oczywiście bez uszkodzeń) A co do 5 minut roboty to tak jak ktoś to robi często i ma wprawe w lutowaniu, mnie 5 minut zajęło samo sprawdzanie po przelutowaniu czy się nie pomyliłem. :D :D :D
  • #6 2351044
    monia80
    Poziom 11  
    flashmmx napisał:
    A czy nie lepiej byłoby kupić gotowy kabelek ?

Pytałam w kilku sklepach ale takiego nie mieli i mówili że w sklepach są tylko do wgrywania danych czy jakoś tak. A gdzie o niego pytać i ile on kosztuje w porównaniu do tego zwykłego?

Nie mam 20 cm pazurów i ręce mi się nie trzęsą więc może spróbuje?
    Czy jak coś źle zrobie to mogę uszkodzić telefon? czy poprostu nie zadziała?
    Pewnie moje pytania wydają Wam się bzdurne ale lubię zrobić coś sama choćby dla własnej satysfakcji, że blondynka a jednak coś może zrobić. :D
    Dziękuje za zainteresowanie i pomoc.
  • Pomocny post
    #7 2351133
    piotrsta
    Poziom 22  
    Większość kobiet boi się naprawić "wtyczkę od odkurzacza" skoro to zrobisz to myślę że i ztym dasz radę, coprawda jest nieporównywalna wielkość no i trzeba lutować ale zasada podobna"nie pomylić kabelków" :D :D

P.S. Jesteś z Sosnowca czy tylko tak masz napisane?
    Ja też mieszkam w Sosnowcu więc jakby co to służe pomocą.(wiem chcesz sama zrobić)
  • REKLAMA
  • #8 2351136
    pioter18
    Poziom 14  
    "chillouty" no nie był bym taki pewien czy transformatorówka tutaj posmigasz. zobacz jaki ma grot(moze byc nawet cienki) a zobacz jaki gruby jest pin out od kabelka,wiec ja bym nie ryzykował szczególnie jak dla nowicjusza w tej sprawie. Grotóweczka i smigamy :) bez problemowo oczywiście
  • REKLAMA
  • #10 2352115
    chillouty
    Poziom 22  
    pioter18 napisał:
    "chillouty" no nie był bym taki pewien czy transformatorówka tutaj posmigasz. zobacz jaki ma grot(moze byc nawet cienki) a zobacz jaki gruby jest pin out od kabelka,wiec ja bym nie ryzykował szczególnie jak dla nowicjusza w tej sprawie. Grotóweczka i smigamy :) bez problemowo oczywiście

Z ciekawości sprawdziłem, i nie wiem jaka trudnosc zlutowac transformatorowka 6 kabelków- wszystko jest na wierzchu. Osobiście juz rzadko uzywam transformatorowki (do telefonów wogole), kolbowka jest wydodniejsza, lzejsza, dokładniejsza, a dotego trzyma stała temperature.
  • #11 2356058
    monia80
    Poziom 11  
    piotrsta napisał:

P.S. Jesteś z Sosnowca czy tylko tak masz napisane?
    Ja też mieszkam w Sosnowcu więc jakby co to służe pomocą.(wiem chcesz sama zrobić)

Tak :D mieszkam w Sosnowcu w centrum, niedaleko dworca głównego PKP napisze Ci adres na PW i jakbyś był tak miły i chociaż nadzorował moje poczynania to już byłoby super. Ale miałam dzisiaj okropnie zabiegany dzień i jeszcze nie kupiłam tego kabla.
  • Pomocny post
    #12 2356126
    piotrsta
    Poziom 22  
    Dostałem Twoją wiadomość z adresem, mieszkasz całkiem niedaleko mnie.(nawet nie myślałem że niedaleko mieszka jakaś"elektodowiczka" :D) więc nie ma problemu.

Ale mam też inne rozwiązanie: skoro jeszcze nie kupiłaś kabla do przeróbki a chcesz tylko zmienić te kilka dzwonków to chętnie dam się namówić na małą kawę :D i przyniosę swój przerobiony kabel, napewno działa bo testowałem go już u siebie.(proszę kolegów nie śmiać się to nie jest randka ja tylko niosę pomoc :lol: )

Na PW wyślę Ci mój nr.tel., tak będzie łatwiej i szybciej się dogadać.
    Pozdrawiam
  • #13 2413352
    monia80
    Poziom 11  
    pioter18 napisał:

Mieliście racje, ta lutownica którą miałam nadawałaby się ale do czegoś większego. Kolega piotrsta przyniósł swój kabelek (powgrywał mi dźwięki) i pokazał mi jak wygląda w środku to myśle że dała bym rade to zrobić ale odpowiednim sprzętem.

Piotrek dziękuje Ci bardzo za pomoc z tym kabelkiem i w pozostałych rzeczach też. Naprawdę taka męska pomoc w domu była mi od dawna potrzebna. :D

Za tak dużą pomoc byłabym skłonna dać masę punktów bo tego się nie da przeliczyć na punkty. :!: :!: ale niestety mam tylko kilka. (finansowo na fachowca mnie nie stać a pomagał mi za darmo)

Moja prośba do pozostałych użytkowników

Jeżeli ktoś będzie tak dobry i w moim imieniu zechce ofiarować koledze piotrsta nawet po kilka punktów ( lub na moje konto a ja przekażę dalej) będę niezmiernie wdzięczna.(chciałam żeby uzbierać chociaż 50, może 60 pkt)

Pozdrawiam wszystkich użytkowników elektrody.
    Monika
  • Pomocny post
    #14 2421786
    piotrsta
    Poziom 22  
    Jesteś bardzo miła i dziękuje, nie pomagam nikomu ze względu na punkty a mam ich już sporo i naprawdę ich nie potrzebuje. Ale dziękuje za chęci!

Temat zamykam
    bony78

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zmiany dzwonków SMS w telefonie Sony Ericsson K300i poprzez przeróbkę kabla na serwisowy. Wymaga to przelutowania kilku cienkich przewodów do odpowiednich pinów wtyczki, co jest zadaniem precyzyjnym i najlepiej wykonywanym z użyciem lupy, aby uniknąć zwarć i uszkodzeń. Do tego celu wystarczy zwykła lutownica transformatorowa, choć bardziej zalecana jest kolbowa ze względu na lepszą kontrolę temperatury i precyzję. Gotowe kable serwisowe do K300i są trudne do znalezienia w sklepach, które oferują głównie kable do wgrywania danych. Przeróbka kabla zajmuje około 5 minut dla osoby z doświadczeniem w lutowaniu, jednak początkującym zaleca się ostrożność, gdyż błędne połączenia mogą spowodować uszkodzenie telefonu lub brak działania. W dyskusji pojawiła się także propozycja pomocy lokalnej, a autorka ostatecznie skorzystała z pomocy kolegi, który przyniósł odpowiedni kabel i wgrał dźwięki. Temat został zamknięty po podziękowaniach za wsparcie i wyjaśnieniu, że pomoc nie była motywowana punktami na forum.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA