logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Najlepsze nośniki DVD - opinie o Titanium, EMTEC i innych markach

666Karol666 26 Lut 2006 18:22 1128 7
REKLAMA
  • #1 2350822
    666Karol666
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Mam problem. Nie wiem jakie nośniki płyt DVD wybrać. próbowałem chyba wszystkiego. na wszystkich się przewiozłem. Co mam zrobić? próbowałem m. in. Titanium, EMTEC...itp. jakie płytki polecacie?? Proszę o rade i zgóry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 2350925
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    666Karol666 napisał:
    próbowałem chyba wszystkiego. na wszystkich się przewiozłem

W takiej sytuacji przecież nic Ci nie jesteśmy w stanie nowego powiedzieć. Prócz jednego: jeżeli nie możesz poprawnie nagrać na żadnym nośniku, to nie sądzisz, że masz coś nie w porządku z nagrywarką?
  • REKLAMA
  • #3 2351074
    Chillout
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Ja osobiście radziłbym Ci kupować te nieco droższe płytki, ale markowe (Verbatim, Emtec, TDK), zamiast tanich krążków za pięćdziesiąt groszy (Datex, HIT). Jednak najpierw sprawdź, czy przypadkiem Twoja nagrywarka nie powoduje problemów.
  • #4 2351161
    matrix1185
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Ja osobiście polecam płytki TDK które używam od początku i żadna z nich mnie nie zawiodła i nie zawodzi. Są oczywiście droższe od "zwykłych" nośników, ale naprawdę to się opłaca.
    Jeśli twierdzisz że wszystkie płyty, które nagrywasz na swojej nagrywarce są do niczego to w dużej mierze może to być wina nagrywarki a nie płyt. Napisz jeśli możesz typ swojej nagrywarki.
  • REKLAMA
  • #5 2351852
    Vinicjusz
    Poziom 16  
    Ocena: 45
    Ja stosuję zazwyczaj TDK albo Philips, czasami Sony.
    Przy nagrywaniu stosuję mniejsze prędkości tzn ostatnio X4 i przez ostatnie pół roku nic mi się nie skopsało.
  • REKLAMA
  • #6 2352157
    666Karol666
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Nagrywarka jest nówka (niedawni zmieniłem biosa na DL13 do LG). Chciałem się tylko dowiedzieć jakie nośniki najlepiej działają i na jakie płytki nagrywać. Dzięki bardzo, teraz już wiem, jakich płytek używać.
  • Pomocny post
    #7 2352352
    Brick_G
    Poziom 28  
    Ocena: 30
    Obecnie pale nalogowo Verbatim +R x16 MCC 004, wczesniej palilem Verbatim +R x8 MCC 003.

taka przyjemnosc kosztuje od 1.35-1.4 PLN / sztuka.

http://www.proline.pl/shop.php?kat=No%B6niki+danych

Polecam palic lepsze plytki bo slabe jakosciowo z czasem potrafia zgnic/rozwarstwic sie/zmatowiec (niepotrzebne skreslic) albo zwyczajnie przestac sie poprawnie odczytywac.
  • #8 2352708
    senek
    Poziom 15  
    Ocena: 19
    polecam TDK, nigdy nie miałem z nimi problemów

Podsumowanie tematu

✨ Problem z nagrywaniem płyt DVD może wynikać nie tylko z jakości nośników, ale także z problemów z nagrywarką. Zaleca się najpierw sprawdzić poprawność działania nagrywarki, zwłaszcza jeśli problemy występują na różnych markach płyt. Wśród polecanych nośników dominują markowe, droższe płyty takie jak Verbatim, TDK, Emtec oraz Philips i Sony, które cechują się lepszą jakością i trwałością. Użytkownicy rekomendują nagrywanie z mniejszą prędkością (np. 4x), co zwiększa stabilność zapisu. Szczególnie cenione są płyty Verbatim +R z kodami MCC 003 i MCC 004, które oferują dobrą jakość i trwałość. Warto unikać tanich, niskiej jakości nośników, które mogą ulegać degradacji i problemom z odczytem. Przykładowo, nagrywarka LG z BIOS-em DL13 została wymieniona jako nowoczesne urządzenie, jednak mimo to ważny jest dobór odpowiednich nośników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA