logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak nawiązać komunikację z MODICON MICRO 110 CPU 311 00?

hizop 27 Lut 2006 14:52 2577 4
REKLAMA
  • #1 2353679
    hizop
    Poziom 11  
    Witam

Mam z demontażu sterownik jak w temacie. Od kilku dni próbuje się z nim z komunikować i nie idzie. Używam oprogramowania dosowego MODSOFT, w opcji on-line nie potrafi go wykryć, próbowałem różnych ustawień transmisji po RS i nic. Próbowałem różnych adresów urządzeń i nic. Na panelu sterownika jest dioda „COMM 1”, kiedy ona powinna świecić? u mnie nie świeci. Używam kabla RJ45 – COM jaki wymontowałem z systemu w którym pracował sterownik. Może jest potrzebny jakiś inny kabel.

Bardzo proszę o pomoc może ktoś miał do czynienia z tym sterownikiem lub podobnym i coś doradzi. Szukam też dokumentacji do niego w internecie nie wiele znalazłem.
  • REKLAMA
  • #2 2354332
    leszek N
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Szukaj raczej w Telemecanique TSX Micro
    do komunikacji i programowania sluzy PL7
    bardzo uniwersalny sterownik i przyjemny w pracy
  • REKLAMA
  • #3 2385367
    Andmit
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Stosowałem taki -program dosowy : LModsoft v2.32 (wersja Lite, 2 dyskietki), komunikacja kablem rj12 / rs232 ,dioda miga podczas przesyłąnia danych.
    Sterownik zawany "cegłą"- nie do zabicia.
  • REKLAMA
  • #4 3433387
    Raaf
    Poziom 22  
    Ocena: 77
    hizop - udała ci się komunikacja? - jaki kabelek? mampodobny problem.
  • #5 3457227
    Andmit
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Kabelek RS232 - RJ12 . Sprawdzić ustawienia komunikacji:
    Adress 1 ;Protocol MODBUS 1 ;Mode RTU ; Data Bits 8 ; Parity even ;
    Stop bits 1 ;Baud 9600 ; Device Com1 .
    Po wejściu do programu ( lub przy tworzeniu nowego)ustawić konfigurację w I/O MAP - configuration overview ; sprawdzić ustawienie typu sterownika .
    Program Lmodsoft najlepiej pracuje pod dosem ( uruchomić windowsa w trybie MS dos - do tego celu używam WIN 98 a nie XP).
REKLAMA