logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

gdzie podlaczyc neony zeby pulsowalaly w rytmie muzy?/

duzydiablo 27 Lut 2006 15:41 1412 7
REKLAMA
  • #1 2353857
    duzydiablo
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 23
    mam obudowe z plexi gdzie zamontowalem 4 niebieskie neony i chcial bym cos zrobic zeby pulsowaly w rytmi muzyki tylko niemam zielonego pojecia jak :cry:pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2354832
    R_Przemek
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    http://www.elektroda.net/dla_kompa/discolitez.html -- tak będzie najprościej...
    Chyba że coś co będzie działać zawsze, nawet wtedy gdy system jeszcze się nie załadował, albo na Linuxe: http://www.elektroda.net/download/dwpl.php?file=inne/pe/wskaznik_audio.pdf

oczywiście schematy te to tylko propozycje i trzeba by je było nieco przebudować.

conQeror --- fajny subwoofer na Twoim obrazku :D
  • #4 2358046
    duzydiablo
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 23
    a dalo by rade jakos podlaczyc pod karte dziwekowa pod wyjscie niewiem moze dac jakis rozgalezniki bo to ma byc na stale podlaczone do karty dziewkowej tak ze ajk wlacze winampa to mi neony zaczynaja pulsowac
  • REKLAMA
  • #5 2574363
    darco2
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Mam maly problem z discolitez.Dioda nie migaja tylko swieca caly czas,nie mam pojecia jak to skonfigurowac,moze ktos mam jakis pomył,zmienialem porty nic nie pomoga.
  • REKLAMA
  • #6 2574973
    barti223
    Poziom 20  
    Ocena: 37
    duzydiablo napisał:
    a dalo by rade jakos podlaczyc pod karte dziwekowa pod wyjscie niewiem moze dac jakis rozgalezniki bo to ma byc na stale podlaczone do karty dziewkowej tak ze ajk wlacze winampa to mi neony zaczynaja pulsowac

No niestety karta grafy za nic nie uciągnie neonów (gdzieś był temat).
    Pozdrawiam barti223 !
  • #7 2579100
    lukiifaz
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    barti223 napisał:
    duzydiablo napisał:

No niestety karta grafy za nic nie uciągnie neonów (gdzieś był temat).
    Pozdrawiam barti223 !

Dosc dziwny pomysl .
    A co do samych neonow to zasada dzialania taka jak w kolorofonach. jeli masz ich kilka i to nie w jedym koloze to warto kazdemu kolorowi przypisc dane pasmo . a co do stopnia koncowego czyli samego sterowania neonami to jest full temacikow z gotowymi odpowiedziami . pozdro[/u][/i]
  • #8 2579399
    barti223
    Poziom 20  
    Ocena: 37
    no sorki chodziło mi o karte muzyczną/dzwiękową.
    Pozdr barti223

Podsumowanie tematu

✨ Autor posiada obudowę z plexi z zamontowanymi czterema niebieskimi neonami i chce, aby pulsowały one w rytm muzyki. Propozycje rozwiązań obejmują wykorzystanie gotowych układów sterujących, takich jak oprogramowanie Discolitez, które można podłączyć do karty dźwiękowej komputera, aby neony reagowały na sygnał audio (np. podczas odtwarzania muzyki w Winampie). Wskazano również schematy i projekty dostępne na forach elektronicznych, które można dostosować do własnych potrzeb. Dyskutowano o konieczności przypisania poszczególnym neonowym kolorom odpowiednich pasm częstotliwości dźwięku, co jest analogiczne do działania kolorofonów. Zwrócono uwagę, że karta graficzna nie jest odpowiednim źródłem sygnału do sterowania neonami. Użytkownik pytał o możliwość stałego podłączenia neonów do wyjścia karty dźwiękowej z zastosowaniem rozgałęźników. Pojawiły się też problemy z konfiguracją oprogramowania Discolitez, gdzie diody świeciły ciągłym światłem zamiast migać zgodnie z muzyką.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA