logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak uruchomić aplikację .exe z formularza w Delphi? Autorun dla gry

piotrd90 28 Feb 2006 15:25 1780 6
ADVERTISEMENT
  • #1 2357719
    piotrd90
    Level 20  
    Help: 39
    Rate: 4
    Cześć,
    Dopiero uczę się programować, i mam takie pytanie. Otóż jak zrobić aby po naciśnięciu przycisku na formularzu ładowała nam się aplikacja .exe . Dokładnie to chodzi mi oto, że mam zrobioną gierkę i zrobiłem do niej nowy formularz który będzie ładowany po włożeniu płyty do napędu ( poprostu Autorun) i chce aby po naciśnięciu przycisku na tym formularzu wyświetlony został właśnie ten formularz z gierką.

Za posty z góry thx !
  • ADVERTISEMENT
  • ADVERTISEMENT
  • #3 2358457
    piotrd90
    Level 20  
    A tak bardziej zrozumiale ?? Poprostu czy mógłbyś napisać mi swoimi słowami jaką komendę mam dodać do przycisk.Click ??
  • ADVERTISEMENT
  • #4 2358515
    Anonymous
    Anonymous  
  • ADVERTISEMENT
  • #5 2358618
    piotrd90
    Level 20  
    w sekcji uses wpisuje ShellApi i wwala mi się odrazu jakieś STDCTRLS , i niestety aplikacja wogule niechce sie uruchomic :(
  • Helpful post
    #6 2358699
    Anonymous
    Anonymous  
  • #7 2358751
    piotrd90
    Level 20  
    Już działa
    dziękuję

Topic summary

✨ Dyskusja dotyczy uruchamiania aplikacji .exe z poziomu formularza w Delphi, w kontekście implementacji funkcji Autorun dla gry. Autor pyta, jak po kliknięciu przycisku na formularzu wywołać uruchomienie innej aplikacji (w tym przypadku gry). W odpowiedziach zaproponowano użycie funkcji ShellExecute z jednostki ShellApi, która umożliwia otwarcie pliku wykonywalnego. Przykładowy kod pokazuje, jak dodać do sekcji uses moduł ShellApi oraz jak w procedurze obsługi zdarzenia kliknięcia przycisku wywołać ShellExecute z odpowiednimi parametrami, np. ścieżką do pliku .exe. Użytkownik potwierdził, że po zastosowaniu tego rozwiązania aplikacja działa poprawnie.
Generated by the language model.
ADVERTISEMENT