logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IBM IC35L040AVER07-0 41GB – zawieszanie komputera po 20 min, jak zdiagnozować?

Dydzio 01 Mar 2006 11:05 2127 13
REKLAMA
  • #1 2360968
    Dydzio
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Pacjent:
    IBM IC35L040AVER07-0 41GB

Objawy:
    Zawiesza kompa.

Dysk przechodzi pomyślnie wszelkie testy, m. in. MHDD, IBM Fitness test (nie jestem pewien nazwy, jest na Ultimate BootCD), HDTune... o ile wcześniej nie zawiesi kompa.
    Zawiesza się mniej więcej po 20 minutach pracy, niezależnie od kompa (próbowałem na dwóch różnych) czy systemu (wiesza dosowe MHDD, IBM Fitness test, jak i Windowsowy HDTune.
    Dysk nie ma badów, wykazały to testy w HDTune i MHDD, elektronika jest sprawna, podkręcałem już dwie różne!!!

Wszystko wskazuje na uszkodzenie mechaniki... Jak je zdiagnozować??? Ja to naprawić??? Jakiego jeszcze programu diagnostycznego użyć???

Pozdrawiam
    Dydzio

Dodano po 4 [minuty]:

Dodam jeszcze, żę temperatura dysku wacha sięw granicach 40 stopni (HDDThermometer), dysk jest chłodzony chłodzeniem aktywnym!!!
  • REKLAMA
  • #2 2361118
    malysz
    Poziom 13  
    Sprawdź jeszcze, czy to nie sprawka kontrolera na płycie głównej ?
  • #3 2361167
    Dydzio
    Poziom 30  
    Dysk podłączałem do dwóch różnych kompów, więc kontroler raczej odpada...
  • REKLAMA
  • #4 2361289
    mariusz p
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Witam,
    jest jeszcze taki ciekawy program jak mhdd29 - powodzenia (dziwna usterka)
    Pozdrawiam
  • #5 2361826
    Blackchart
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    jesli jest to faktycznie mechanika to w domowych warunkach raczej tego nienaprawisz oddaj do serwisu ja bym jescze poradzil przeskanowac dysk programami antyvirusowymi tez moze byc ich wina chociaz watpie powodzenia w prubie naprawy
  • REKLAMA
  • #6 2362016
    elektronik000
    Poziom 19  
    Ocena: 52
    spróbuj taśmy poprzepinać
  • #7 2362153
    Dydzio
    Poziom 30  
    Boshe, ludzie, czy wy czytacie, co ja piszę???
    mariusz: przecież pisałem, że dysk testowałem MHDD!!!
    elektronik: dysk podłączałem na dwóch różnych kompach na dwóch różnych taśmach!!!
  • #8 2362164
    roodzeek
    Poziom 23  
    Ocena: 3
    Częsta usterka w IBMach to pola kontaktowe między elektroniką i HDA - wyczyść, ew. pobiel.
  • #9 2362334
    Dydzio
    Poziom 30  
    Za dużo linucha :D HDD a nie HDA :P
    Spróbuję.

Moderowany przez TONI_2003:

:arrow: ... jak się czepiamy (jak najbardziej słusznie ) to proszę zmienić temat swego postu co to za składnia ?
    :

Cytat:
    Dysk zawiesza komputera

Dziękuję :D

• #10 2362822
    roodzeek
    Poziom 23  
    Ocena: 3
    linuxowcem akurat nie jestem :]
    HDA = Head-Disk Assembly czyli "skorupa" :D
    Dla jasności inne często spotykane skróty w dziedzine dysków:
    HA = Head Assembly - ramię z głowicami
    PCB/PCBA = Printed Circuit Board Assembly
    SA = Service Area
  • REKLAMA
  • #11 2363138
    Dydzio
    Poziom 30  
    Toni_2003: Temat brzmi Dysk zawiesz kom-pa!!! Nie moja wina, że elektroda (skrypt) sama wprowadza zmiany w tekstach na niej umieszczanych i słowo kom-p zamieniła na komputer i dodała a :D

rodzeek: nie znałem tych skrótów, sorki:D Dla mnie skorupa to skorupa, ewentualnie mechanika!!!

Dobrze więc jeśli nie zrozumiałeś aluzji co do poprawienia TEMATU napisanego przy użyciu „slangu” czyli w sumie na dodatek nie wykonałeś mego polecenia .
    Tak więc złamałeś punkty regulaminu : 7 oraz 10/9 co skutkuje że udzielam Ci ostrzeżenia #3 !

Cytat:
    „Dysk zawiesza kompa”

By nie było że nie wiadomo o co chodzi!
    Cytat:
    Wyrazy „slangu” to : „skorupa , linucha, kom-pa oraz nadużywanie znaków ( ? i ! )”

• #12 2363395
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Dydzio napisał:
    Toni_2003: Temat brzmi Dysk zawiesz kom-pa!!! Nie moja wina, że elektroda (skrypt) sama wprowadza zmiany w tekstach na niej umieszczanych i słowo kom-p zamieniła na komputer i dodała a :D

To zamiast słowa k o m p (nie wiadomo, w jakim jest to języku) używaj poprawnie słowa komputer (to jest po polsku). Więc to Ty zawiniłeś, a nie Elektroda.
  • #13 2363826
    Dydzio
    Poziom 30  
    Slang slangiem, tyle, że jest powszechnie używany... może i częściej niż słowa po polsku...
    Języka (czy czyichś przezwyczajeń), panowie moderatorzy, nie zmienicie, a wprowadzając takie modyfikatory czy "cenzory"... sami widzicie, co to powoduje...

:arrow: ... ciekawa propozycja w ostatnim poście :!:
    :arrow: Zastanawia mnie tylko jedno jak długo mamy jeszcze czekać Byś łaskawie zmienił "Temat "swego postu :idea: oraz przestał pisać pseudo slangiem jak w tekście powyżej zaznaczonym na czerwono ?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic456455.html

:cry:
  • #14 2364223
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Zmienić da się wiele, trzeba tylko chcieć.
    Twierdzenie, że języka czy czyichś przyzwyczajeń się nie zmieni jest z gruntu błędne i podpada mi pod lenistwo i wygodnictwo ...
    Na forum są różni ludzie i używanie slangu jest niedopuszczalne !
    Automaty (modyfikatory jak napisałeś) pokazują ile trzeba jeszcze zmienić aby było dobrze, to że czasami pojawiają się błędy to nie ich a użytkownika wina !

Podsumowanie tematu

✨ Dysk IBM IC35L040AVER07-0 o pojemności 41GB powoduje zawieszanie komputera po około 20 minutach pracy, niezależnie od używanego komputera i systemu operacyjnego. Testy diagnostyczne MHDD, IBM Fitness test oraz HDTune nie wykazały uszkodzeń powierzchni ani elektroniki dysku, a problem występuje również podczas testów uruchamianych z różnych systemów. Temperatura dysku utrzymuje się na poziomie około 40°C przy aktywnym chłodzeniu. Sugerowane przyczyny to uszkodzenie mechaniki dysku, zwłaszcza problemy z kontaktem między elektroniką a zespołem głowic (HDA). Zalecane jest wyczyszczenie i ewentualne pobielenie pól kontaktowych między PCB a HDA. Próby diagnozy obejmują użycie dodatkowego oprogramowania mhdd29 oraz sprawdzenie taśm i kontrolera, choć te ostatnie zostały wykluczone. W przypadku mechanicznych uszkodzeń naprawa w warunkach domowych jest trudna i wskazane jest oddanie dysku do serwisu. Dyskusja zawiera także uwagi dotyczące terminologii technicznej i używanego slangu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA