logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Compaq Presario 14XL250 - problem z grafiką i błędy BIOS, jak naprawić?

Krzysio4 01 Mar 2006 11:05 1091 2
REKLAMA
  • #1 2360969
    Krzysio4
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Mam problem z pewnym laptope Compaqa Presario 14XL250. Jest to celeron 600mhz na VIA. A mianowice:

Wyskakiwal mi blad Unable to control A20 line XMS driver not installed, i nie ladowal win ale po szperalem na forum i wpisalem w config sys linie Device=c:\himem.sys /machine:1. Win sie zaladowal niby wszystko OK. niestety nie jest tak pieknie, win sie odpala ale po zainstalowaniu sterow od grafy nie mozna zmienic trybu graficznego, ani rozdzielczosc ani liczby kol. Matryca dziwnie wyswietla obraz ,patrz foto, ale jest na 100% sprawna. NIeraz pojawia sie tez inny komunikat z biosu
    UMB upper limit segment address EC04 lub E791.
    Wie ktos moze co to za przypadlosc , moze ktos sie z tym spotkal, Zmienialem juz biosy, i zawartosc i sama kosc flesha, bez zmian, Zmienialem tez procesor karty graficzniej i dalej nic. Dodam jeszcze ze grafa pamiec pobiera z ramu. Prosze o pomoc bo sie naprawde przyda
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Compaq Presario 14XL250 - problem z grafiką i błędy BIOS, jak naprawić? P1010006.JPG (68.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2361007
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    A jest w biosie cokolwiek związanego z A20? Jeśli tak, to spróbuj pokombinować (nie wiem, jaki tam jest bios) no i z himema usuń ostatni ukośniki wsio po nim. ostatnim etapem może być próba wymiany samej pamięci lub instalacja jakiegoś nowszego systemu który z pewnością sprawniej będzie zarządzać pamięcią.

Pozdrawiam
  • #3 2362045
    Krzysio4
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    A wiec zainstalowalem XP. wszystko w porzadku prucz wyswietlanego obrazu, moge zmieniac rozdzielczosci i kolory lecz matryca wysietla tylko ten pnszar ktory wyswietlala, Co odpowaiada za skalowanie obrazu na cala matryce przy zmianie rozdzielczosci??
REKLAMA