logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz GRUNDIG V5000. Działa tylko lewy kanał.

Gengar 01 Mar 2006 14:23 2610 7
REKLAMA
  • #1 2361573
    Gengar
    Poziom 11  
    Witam wszystkich!
    Mam dziwny problem z tym wzmacniaczem. Pewnwgo dnia słuchałem sobie muzyczki wyłączyłem wzmaka, drugiego dnia chciałem coś pograć i okazało się że działą tylko 1 lewy kanał(na cztery) i że obcina mi niektóre częstotliwości, lub gra je tak cicho że ledwo się je słyszy.
    Proszę o pomoc!! I pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2361585
    timon125
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    problem siedzi w przedwzmaku. posprawdzaj zasilania końcówek i przedwzmaka.ile lat ma wzmak?
  • REKLAMA
  • #3 2363480
    Gengar
    Poziom 11  
    Dzięki sprawdze, ale jutro bo dzisiaj już nie wyrabiam:)
    Nie wiem dokładnie ile może mieć lat ale chyba tak plus minus 10, postaram się sprawdzić
  • #4 2363620
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 144
    V5000 pochodzi z lat 81-82.Przedewszystkim sprawdzić tor sygnału.Końcówy są sprawne.SPrawdź potencjometry (wszystkie 4) od regulacji barwy dźwięku.

PS.Oczywiście żeby nie było niedomówień jest to wzmacniacz stereo(2 kanałowy a nie 4 ;) )
  • REKLAMA
  • #5 2363739
    Gengar
    Poziom 11  
    No tak stereo tylko są cztery końcówki sorka za błąd. Ale nie myślałem że taki już z niego dziadek:) Jutro postaram się sprawdzić te potencjometry i napisze co i jak.
  • #6 2366523
    Gengar
    Poziom 11  
    przed chwilą sprawdziłem potencjometry miernikiem i wyglądają na sprawne, a co do toru sygnału to połączenia kablowe są ok. Co jeszcze trzeba sprawdzić przy torze sygnału (sorry ale dopiero wchodze w elektronikę i niektóre rzeczy to dla mnie czarna magia).
  • REKLAMA
  • #7 2366648
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 144
    Masz wyczyścić te potencjometry a nie sprawdzać miernikiem ;).Szukaj także zimnych lutów w okolicach przedwzmacniacza(toru regulacji).
  • #8 2911890
    Gengar
    Poziom 11  
    Sorka że nic nie odpisywałem przez tyle czasu. Powód był błachy-walnięty kabel. Miałem dwa w domu i sprawdzałem obydwa i chodziło tak samo więc myślałem że to wina wzmaka. Ale to tylko kabel. Swoją drogą przeczyszczenie potencjometrów sprawiło że nie trzeszczą jak dawniej ;)
    Dzięki za odzew na mój problem!

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Grundig V5000, pochodzący z lat 81-82, wykazywał problem z działaniem tylko lewego kanału oraz tłumieniem niektórych częstotliwości. Wstępne diagnozy wskazywały na możliwe usterki w przedwzmacniaczu, torze sygnału oraz potencjometrach regulacji barwy dźwięku. Zalecano sprawdzenie zasilania końcówek mocy i przedwzmacniacza, czyszczenie potencjometrów zamiast ich pomiaru miernikiem oraz poszukiwanie zimnych lutów w okolicach toru regulacji. Ostatecznie problem okazał się błahym uszkodzeniem kabla sygnałowego, a przeczyszczenie potencjometrów poprawiło ich pracę i wyeliminowało trzaski. Wzmacniacz jest stereo (2-kanałowy) z czterema końcówkami mocy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA