logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tevion md7078vts. Tranzystor w linii, pali się s2055.

pawel 01 Mar 2006 17:14 1999 9
REKLAMA
  • #1 2362257
    pawel
    Spec od GSM
    Ocena: 40
    w tym tv pada mi tranzystor w linii,przy wyłączaniu do czuwania,ale nie odrazu
    jak go załącze po raz pierwszy i pochwili włacze do czuwania jest ok
    ale kiedy pochodzi ok.3min,przy wyłaczaniu do czuwania pali s2055
    próbowałem już z wsadami nie pomogło,prosze o sugestie
  • REKLAMA
  • #2 2362280
    stan.
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Ja bym upierał się dalej przy wsadzie pamięci. Robiłem tego kilka sztuk i zawsze takie dziwne uszkodzenia tranzystora powodowała pamięć.
  • REKLAMA
  • #3 2362300
    pawel
    Spec od GSM
    myśle ze przy nieprawidłowym wsadzie hot uszkadzałby sie przy pierwszej próbie wyłaczenia do czuwania
  • REKLAMA
  • #4 2362325
    HenrykB
    Poziom 22  
    Ocena: 1
    Witam.
    Może być uszkodzone trafko sterowania linii - wymień lub przewiń. Wymień również kondensatory i diody w kolektorze S2055. Zwróć uwagę na napięcie zasilające liniię.
    Powodzenia.
  • #5 2362519
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    Czysto teoretycznie, bo nie mam schematu.
    Może być taka sytuacja, że po wyłączeniu tranzystor WN jeszcze jest sterowany z generatora i jednocześnie gwałtownie rośnie +B z przetwornicy. Możesz się o tym przekonać /jeśli konstrukja zasilacza na to pozwala/, podłączając zamiast tranzystora WN żarówkę o minimalnej mocy lub odpowiedni rezystor + miernik.
  • #6 2362533
    stan.
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Wracając do mojej wypowiedzi na temat pamięci to przy wsadzie trzeba również zwrócić uwagę na typ kineskopu bo w danym modelu były montowane lampy różnych producentów.
    W trybie serwisowym jest możliwość ustawienia tych opcji . Oczywiście zasilanie i sterowanie też warto sprawdzić.
  • #7 2367692
    twimpex
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    Na temat tego chasis jest sporo na forum - chociażby tu : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic263504.html , to co pisali poprzednicy czyli odpowiedni wsad - naklejka na epromie plus odpowiedni tranzystor ( czy ten tranzystor był juz lutowany może ? ) jesli tylko trafo jest ok i powinien ganiać , troche cierpliwosci , pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 2373152
    pawel
    Spec od GSM
    zabrałem sie za niego znowu
    otóż na epromie nie ma zadnej naklejki,pamięc to24c32,procesor st92r195bo/epf,chasis tv9.6pal08
  • #10 2373428
    pawel
    Spec od GSM
    150nf wymieniony,bc618,d302 też,to samo

Dodano po 1 [minuty]:

NAPIĘCIE z przetwornicy mierzone przy wyłączaniu ok

Dodano po 1 [godziny] 1 [minuty]:

tv działa
    wygląda na to że winny był wsad pamięci
    za podpowiedzi wszystkim bardzo dziekuję
    i pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Tevion MD7078VTS pojawia się problem z przepalającym się tranzystorem S2055 w linii podczas przełączania do trybu czuwania po kilku minutach pracy. Uszkodzenie nie występuje natychmiast po pierwszym włączeniu i wyłączeniu do czuwania. Próby wymiany wsadu pamięci nie przyniosły poprawy, jednak dyskusja wskazała na możliwe przyczyny: uszkodzenie transformatora sterowania linii, kondensatorów i diod w kolektorze tranzystora S2055 oraz napięcia zasilającego linię. Zwrócono uwagę na konieczność dopasowania wsadu pamięci do typu kineskopu, gdyż w modelu montowano lampy różnych producentów, co można ustawić w trybie serwisowym. Sugerowano także sprawdzenie kondensatora C304 (150nF) oraz tranzystorów BC618 i D302. Pomiar napięcia z przetwornicy przy wyłączaniu wykazał prawidłowe wartości. Ostatecznie problem okazał się związany z nieodpowiednim wsadem pamięci, a po jego korekcie telewizor działa poprawnie. W modelu zastosowano pamięć 24C32, procesor ST92R195BO/EPF oraz chassis TV9.6PAL08.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA