logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z Compaq Evo N800 wlacza sie, ale nie startuje

PioM 01 Mar 2006 23:55 2612 9
REKLAMA
  • #1 2364076
    PioM
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Mam problem z laptopem znajomego.
    Stal wlaczony caly dzien. Nie wyszedl z trybu uspienia

Po wylaczeniu wszystkich zasilan wlacza sie, tzn zapala sie dioda, kreci sie wentylator, przez sekunde slychac HDD i miga nawet dioda i chwilke (3 sek) mieli DVDROM. Matryca sie nie zaswieca.

Moje podejrzenie padlo na pamiec. Bez niej i po zamianie na inny slot sa takei same objawy. Jutro poszukam na zamiane jakies innej.

I moje pytanie jest nastepujace: Na co jeszcze moge zwrocic uwage ?

Podepne rowniez inny dysk. Procesora raczej nei znajde innego.

Laptop prawidlowo reaguje na zasilacz - zapala diode po podpieciu. Z baterii tez tak samo 'startuje'. Ladowanie dziala.

Model to Compaq EVO N800 v
  • REKLAMA
  • #2 2364259
    JACHO
    Poziom 23  
    Ocena: 44
    Mam takie dwa compaqi armade i presario
    W jednym padła bateryjka biosu a z drugim walczę nadal. Objawy podobne na początku teraz presario woła o hasło do biosu a armada po rozebraniu w drobny mak i przeczyszczeniu zaskoczyła ale nie wykrywa hdd
  • REKLAMA
  • #3 2365351
    przekrent
    Poziom 32  
    Ocena: 94
    PioM napisał:
    Model to Compaq Armada 800, Pentium III, 1000MHz

Nie ma takiego laptopa... Napisz dokładnie co to za model - E500, M700??
  • #4 2366742
    PioM
    Poziom 19  
    Dzis sprawdzilem - jest to EVO M800.
    Taki typ podalem, bo moderatorowi sie nie podobala tresc mojego postu.

Wracajac do tematu:
    Nie jest to wina pamieci. Dzis przymierzalem dwie dobre i taki sam objaw.

Zaraz biore sie za rozkrecanie, podlacze inny dysk i zresetuje ustawienia biosu.
    Ma ktos jeszcze jakies sugestie ?
  • REKLAMA
  • #5 2366801
    xmen293
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Jak go uruchomisz to działa ci cały czas?
    bo jeśli tak to może masz uszkodzoną matryce.
    generalnie jak piszesz że POST sprawdza wszystkie urządzenia to procek powinien być sprawny.
    a jeśli po chwili się wyłącza to znaczy że jakaś część jest uszkodzona.
    Miałem kiedyś procka spalonego- efekt był taki że komp sie cały czas resetował jak by ktoś trzymał wciśnięty reset.
  • #6 2366815
    PioM
    Poziom 19  
    Nie wiem czy on ma POSTa. Po wyjeciu pamieci nic nie piska.

Mam dwa starsze laptopy - Armada 1700 i jakis PICO, oba 333MHz i zaden po wyjeciu pamieci nie piszczy, a tez slychac wentylator i chwile dysk ale matrycy nie wlacza.

Nie sadze, zeby to bylo cos z matryca, bo nie slychac zeby windowsy wlaczal.
    Po podpieciu do monitora nie ma obrazu.

Zamienialem jeszcze procesory - w innym laptopie dziala, a z innego w EVO nie.
    Wsadzalem dobry dysk - tez nie dziala

Pamiec z EVO w innym laptopie dziala.

Komputer z wyjetym procesorem zachowuje sie dokladnie tak samo jak z wlozonym :/
  • REKLAMA
  • #7 2367689
    przekrent
    Poziom 32  
    Musisz pomierzyć napięcia na wszystkich przetwornicach. Może na coś Cię to naprowadzi.
    Czasami pomaga karta diagnostyczna na miniPCI.
  • #8 2370367
    PioM
    Poziom 19  
    Sprawdzalem kilka napiec. Na USB jest 5V, na modemie miniPCI jest 3.3V. W okolice proceosra dochodzi 1.8V. Czy to nie za mało ?

Mozna gdzies znalesc rozpiske pinow procesora ? Chociaz tych, na ktorych jest zasilanie?
  • #9 2371921
    przekrent
    Poziom 32  
    Lepiej będzie jak wpiszesz w google oznaczenia scalaków występujących w obrębie cewek i par tranzystorów(typ. MAX163X))... Będziesz wiedział jak mniejwięcej wygladają przetwornice oraz jakie są napięcia.
  • #10 2900979
    PioM
    Poziom 19  
    Wymienilem plyte. Jesli ktos chce kupic stara na czesci to PW.
    Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył laptopa Compaq EVO M800, który po długim pozostawieniu w trybie uśpienia nie uruchamiał się poprawnie. Objawy to włączanie się diody, wentylatora, chwilowe działanie dysku HDD i DVD-ROM, ale brak obrazu na matrycy oraz brak sygnału POST (brak dźwięków po wyjęciu pamięci). Wymiana pamięci RAM i dysku nie przyniosła efektu, a procesor sprawdzono na innym laptopie, gdzie działał poprawnie. Podejrzewano uszkodzenie płyty głównej lub problem z zasilaniem procesora, gdyż napięcie 1.8V w okolicy CPU wydawało się zbyt niskie. Zalecano pomiary napięć na przetwornicach oraz użycie karty diagnostycznej miniPCI. Ostatecznie problem rozwiązała wymiana płyty głównej. W dyskusji pojawiły się także inne modele Compaq (Armada, Presario) z podobnymi problemami, m.in. uszkodzona bateria BIOS-u.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA