logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyeliminować żarzenie żarówki w układzie LPT do kolorofonów?

zdrzala 02 Mar 2006 00:17 1244 6
REKLAMA
  • #1 2364120
    zdrzala
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam. Mam problem z układem poniżej. Zbudowałem go i chciałbym zlikwidować albo zmniejszyć żarzenie się żarówki do minimum nie tracąc na mocy (w czasie pracy z układem sterującym).

To że będzie ona świecić w tym układzie jest dosyć oczywiste ale czy jest możliwość zastosowania jakiegoś elementu który to żarzenie wyeliminuje ?
    Załączniki:
    • Jak wyeliminować żarzenie żarówki w układzie LPT do kolorofonów? schematxx.gif (16.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2364365
    konti
    Poziom 27  
    Ocena: 117
    a czy twoje żażenie wystepuje ciagle czy ustepuje po jakims czasie ??
  • REKLAMA
  • #3 2365323
    zdrzala
    Poziom 12  
    Tak żarzenie występuje cały czas a napięcie na żarówce wynosi około 130V. Jak podłączę układ do portu do miga tak jak powinien z tym że żarózka nie gaśnie do końca cały czas występuje na niej napięcie ?!
  • REKLAMA
  • #4 2365395
    Slawito
    Poziom 11  
    moze trefny triak masz albo kondensator? chyba??
  • REKLAMA
  • #5 2366040
    zdrzala
    Poziom 12  
    Kondenstator i i rezystor R39 w tym układzie nie ma większego znaczenia (nie musi ich być) ale są sprawne. Co do triaka pewności nie mam. Kupiłem nowy czyli teoretycznie powinien być sprawny chyba że już zdążyłem go posadzić ?! Nie mam niestety innego żeby sprawdzić :(

Czy wadliwe połączenie może spowodować takie objawy :?:
  • #6 2366205
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 479
    sprawdzić kieunek włączenia triaka; elektrody A1,A2 - A2 ma być na dole oznaczenia triaka
  • #7 2368525
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4416
    Pamiętaj jeszcze o jednym: przez przypadek masz wersję, która oszczędza Twoje żarówki. Powinno być tak, że cały czas jest podawane napięcie utrzymujące DELIKATNE żarzenie!

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem ciągłego żarzenia żarówki w układzie LPT do kolorofonów, gdzie napięcie na żarówce wynosi około 130V, a żarówka nie gaśnie całkowicie podczas pracy układu sterującego. Sugerowano sprawdzenie poprawności działania triaka oraz jego prawidłowego podłączenia elektrod A1 i A2, gdyż wadliwy triak lub błędne połączenia mogą powodować niepożądane żarzenie. Kondensator i rezystor R39 w układzie nie mają istotnego wpływu na ten efekt i są sprawne. Zwrócono uwagę, że niektóre wersje układu mogą celowo utrzymywać delikatne żarzenie żarówki, co jest zamierzone w celu ochrony żarówek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA