logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP 1100 - czarne kropki na wydruku po konserwacji i wymianie tonera, co robić?

Kry_H 02 Mar 2006 09:02 3148 6
REKLAMA
  • #1 2364510
    Kry_H
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Witam forumowiczów.

Obiecałem znajomemu że zajżę do jego drukareczki. Sprzęt jak w temacie. Kolega miał problem ponieważ wydruki były lekko niedoczernione. Postanowiłem więc rozebrać kardridż i wyczysćić wszystkie elementy wymieńić toner itp. Jednym słowem pełna konserwacja. Niestety pojawił się problem. Po złożeniu kardridża na wydruku pojawia się mnóstwo czarnych nieregularnych kropek. Co gorsze wymieniłem wszystkie elementy w kardridżu łącznie z bębnem OPC.

Moje pytanie brzmi czy taką dużą ilość kopek na wydruku może powodować złej jakości toner:?: A może coś innego...
    Jeżeli ktoś z was spotkał się z podobnym problemem niech napisze, każda wskazówka się przyda.

Dzięki. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2364566
    isiek78
    Spec od drukarek
    Ocena: 98
    Może być kiepski proszek, lub za duża ilość jego. Rozbierz go całego wyczyść dokładnie i zasyp dobrym proszkiem np. z agawy.
  • REKLAMA
  • #3 2364702
    Alcedo
    Poziom 23  
    Ocena: 22
    proszek złej jakosci może być przyczyną, zaduża ilość proszku raczej nie może być przyczyną, ponieważ zawsze sypie ile wejdzie i nie miałem takich problemów,
    sprawdz też jak bedzie sie drukarka zachowywała na innym kardridżu, żeby stwierdzić czy problem leży po stronie drukarki czy kardridża,
    Jeżeli kardridż rozbierałeś to oprócz tonera przyczyną może być także listwa zbierająca, chociaż wtedy raczej byłyby kreski przez całą kartkę, ewentualnie źle wyczyszczony albo raczej porządnie zabrudzony wałek PCR (ten czarny przy bębnie OPC)
    Pozdrawiam Piotr
  • #4 2364866
    Kry_H
    Poziom 21  
    Wszystkie listwy najpierw wyczyściłem, a poten wymieniłem na inne. Rezultat ten sam. :cry:
    Wymienię proszek i okaże się czy to jego wina.
  • REKLAMA
  • #5 2369946
    laserjack

Poziom 31  
    Ocena: 64
    Moim zdaniem to nie jest wina proszku, tylko listwy górnej /foliowej/ zgarniającej toner po obrocie bębna. Wyjąć bęben i zakrzywionym narzędziem/ja używam dentysytcznego/ może byc śrubokręcik zawinąć lekko listwę od spodu do góry na całej jej długości, wtedy zbiera idealnie toner z bębna, chyba że jest wytarta. Jak to nie pomoże to uszkodzona jest listwa zgarniająca dolna śmietnika.
    Konto firmowe:
    Laser Service Jacek Kopa
    93-302 Łódź ul. Czytelnicza 15, Łódź, 93-302 | Tel.: 600XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.jacekkopa.pl
  • #6 2374469
    skrzyniu
    Poziom 15  
    Ocena: 67
    Jesli kropki występują nieregularnie to tak jak napisał mój poprzednik jest to wina recovery blade czyli cienkiej foli zbierającej resztki z z OPC której nie zebral Wiper Blade. Zobacz czy nie jest pogięta. Jesli nie to poprostu się zużyła. Najtaniej kup na allegro lub gdziekolwiek pusta kasetę i podmień tę połowę kasety (smietnik) gdzie jest ta folia

Krzysiek
  • REKLAMA
  • #7 2897365
    Kry_H
    Poziom 21  
    Faktycznie winna była cienka folia "recovery blade".

Po wymianie wszystko OK.

Pozdrawiam.

Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Po przeprowadzeniu pełnej konserwacji i wymianie tonera w drukarce HP 1100 pojawiły się nieregularne czarne kropki na wydrukach. Przyczyną problemu nie była nadmierna ilość tonera ani sam toner złej jakości, choć początkowo podejrzewano te czynniki. Sprawdzono również inne elementy kartridża, takie jak listwa zbierająca toner, wałek PCR oraz bęben OPC, które zostały wyczyszczone lub wymienione bez poprawy. Ostatecznie problemem okazała się uszkodzona lub zużyta cienka folia recovery blade (listwa zgarniająca resztki tonera z bębna OPC). Po jej wymianie wydruki wróciły do prawidłowej jakości. Zaleca się kontrolę i ewentualną wymianę tej listwy w przypadku podobnych objawów na wydrukach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA