logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dbox2 Sagem przerobiony na Sat - obraz zanika, dźwięk ćwierka, procesor grzeje się

krispc 03 Mar 2006 15:43 2487 7
REKLAMA
  • #1 2369552
    krispc
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam przerobiłem sobie Sagema z Kabel na Sat czyli wymieniłem głowice.
    Po tej przeróbce box ruszyl z miejsca i wszystko było ok ale po okolo 30 minutach zaczol mi obraz zanikać i dźwięk ćwierkać.
    Sprawdzalem okolo 6 róznych img i na każdym było to samo na jednym po 15 minutach na innym po 45 minutach ale zawsze ćwierkalo.
    Myślalem że to wina przegrzewających sie procków zalożylem 2 radjatory ale to nie pomogło.

Teraz dostałem zamrażacz -67 C no i zaczołem sprawdzać każdy procek po koleji ale okazalo sie ze nic to nie daje. Zrobiłem restart boxa no i juz nie powstał zapala sie delikatnie podświetlenie i dalej nic na Euro też nic nie daje .
    Grzeje sie tylko procesor C-Cube AVIA TV.
    Wyświetlacz przekladalem do innego dobrego dbox2 i jest napewno sprawny.
    Prosze o jakąś rade lub podpowiedź. Może przesadziłem troche z tym zmrożeniem mogło coś sie stać od takiego zmrazania np. tego AVIA TV?
  • REKLAMA
  • #2 2374414
    697561640
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Czy jest jakakolwiek łączność z tunerem? Piszesz o resecie, tym robionym z dwoch klawiszy? Najgoszą opcją bedzie albo wywalony flash lub procek AVIA czego Ci nie życzę. Opisz dokładnie co i jak może uda się z tego wybrnąć. pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2377301
    krispc
    Poziom 10  
    Witam
    Pomoglo dokladne wysuszenie płyty głównej.
    Ale jezeli wiesz moze co powoduje to ćwierkanie po 30 minutach to byłbym bardzo wdzieczny.

Z góry dzieki.
  • REKLAMA
  • #4 2381368
    daniel75
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    WItam,
    Prawdopodobnie masz wersję 2xIntel a w Sagemach to niestety = "ćwierkanie". Nie wiele tu możesz oprócz radiatorów zrobić. Najlepsze w takim d-boxie image to Enigma Kalibo i plugin ENX reset.
    Niestety te typy tak mają.
    Najlepiej poluj na Allegro na wersję kablową 1xIntel i wymień płytę gł. a tą jak najszybciej sprzedaj.
  • REKLAMA
  • #5 2385004
    krispc
    Poziom 10  
    Ja mam wersje 1xI :-( i ćwierka
  • #6 2385377
    Adam_uS
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    niewiedziałem że da sie przerobić tuner d-box do kablówki na tunert sat. Czy tak sie da zrobic nie tylko z sagemami ale i z nokiami d-box? Czy to jest tróde do wykonania? Jak ze stabilnością po takiej przeróbce?
  • #7 2409228
    krispc
    Poziom 10  
    Da sie Noki równiez zrobic ale jest troche problemow a pierwsza to dostępność głowic i cena.
    A po drugie trzeba wlutowac około 50 elementow SMD.
    A ze stabilnościa bywa rożnie ale nokie spisuja sie dobrze sam takiej używam i nie mam z nia problemow.
  • #8 2409989
    -MŁYNEK-
    Poziom 24  
    Ocena: 24
    Wszsytko zależy od tego kto przerabia ;)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy przeróbki tunera Dbox2 Sagem z wersji kablowej na satelitarną poprzez wymianę głowicy. Po około 30 minutach użytkowania pojawia się zanikanie obrazu i charakterystyczne "ćwierkanie" dźwięku, mimo stosowania różnych obrazów (img) i radiatorów na procesorze C-Cube AVIA TV, który się przegrzewa. Próby chłodzenia zamrażaczem nie przyniosły poprawy, a po restarcie urządzenie nie uruchamia się poprawnie, mimo że wyświetlacz jest sprawny. Wskazano, że problem może wynikać z wersji procesora (np. 2xIntel), co jest znane z przeróbek Sagemów i powoduje "ćwierkanie". Zalecane jest stosowanie radiatorów oraz najlepszych obrazów, takich jak Enigma Kalibo z pluginem ENX reset. Sugerowano również poszukiwanie wersji kablowej z procesorem 1xIntel i wymianę płyty głównej, gdyż wersje 2xIntel są mniej stabilne. Dyskutowano także o możliwości przeróbki Nokii Dbox, która wymaga lutowania wielu elementów SMD i jest trudniejsza, ale stabilniejsza w użytkowaniu. Ostatecznie stabilność przeróbki zależy od umiejętności wykonawcy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA