Witam!
Przetwornik piezo stanowi obciążenie pojemnościowe, rezystor to uproszczenie, najlepiej byłoby dobrać dławik, tak aby powstał obwód rezonansowy zgodny z częstotliwością przetwornika, ale przy częsttliwościach akustycznych dławik będzie spory, lub trzeba bedzie zastosować rdzeń ferrytowy. Są również inne sposoby włączenie przetwornika piezo (poszukaj na elektrodzie - napewno znajdziesz). Zamiast CD4066 mozna oczywiście uzyć kluczy tranzystorowych, ale dojdzie kilka (lub kilkanascie - dla wiekszej ilości tonów) oporoników, a poza tym z CD4066 działać będzie bezproblemowo, czego nie mozna powiedzieć o kluczach na tranzystorach (bipolarnuch lub unipolarnych), które dla małozaawansowanego amatora mogą być problematyczne w uzyciu. Acha, zapomiałem jeszcze dodać (narysować), że niewykorzystane WEJŚCIA układów CMOS z rodziny 4XXXX należy podpiąć do ustalonych potencjałów. Jest to bardzo ważna zasada, której należy przestrzegać (w naszym przypadku pin 6 i 12 dla CD4066 podpiąc do zasilania: "1" lub masy: "0"). Wartości elementów (poza tymi w obwodach stałych czasowych) nie są krytyczne. Rezystory podciągające mogą mieć po 10 kΩ, a kondensatory C3, C4 np. 47 nF (mogą być tanie ceramiki). Dla 9V (bateria) zasilania R5=10kΩ, R6=47kΩ . Na wyjściu generatora (bramka B4) dobrze byłoby wstawic dodatkową bramkę buforującą (ale takowej zabrakło mi przy tym "szybkim" projekcie). Więc gdyby generator "zrywał" drgania, między B4, a wzmacniacz prądowy T1, trzeba będzie wstawić wtórnik emiterowy (dojdzie jeden tranzystor np. BC548 i dwa rezystory). Na koniec dodam, że jak Ktoś się uprze, to moze zrobić pozytywkę nawet kilkudziesięcio-tonową, gdyż scalaki CD4017 mozna łatwo łączyc kaskadowo w długie "łańcuchy".
Pozdrawiam
PS Myślę, że ten dział to nie miejsce na takie dalsze dysputy. Temat trzeba przenieść, albo zamknąć.