logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uklad timera. Czy jest układ opóźniający? Jakie są czasy opóźnień?

iop_2 03 Mar 2006 20:32 2570 13
REKLAMA
  • #1 2370808
    iop_2
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam pytanie czy istnieje moze cos takiego jak uklad "opozniajacy" tzn. ze wchodzi na wejscie sygnal a po jakims czasie dopiero pojawial sie na wyjsciu?
    I jakie sa ewentulanie czasy tych "opoznien"?
    Pozdrawiam:)
  • REKLAMA
  • #2 2370977
    edekk
    Poziom 26  
    Ocena: 115
    Zależy od modelu.Niektóre czasówki mają czas od 0.1 s do 10 godzin.
  • REKLAMA
  • #3 2371054
    iop_2
    Poziom 11  
    Czyli jest takie cos ? A moze jakis model ? albo rodzina?
    to sobie sciagne datasheet :)
    Pozdrawiam
  • #4 2371754
    r2d2004
    Poziom 31  
    Ocena: 77
    Witam!

Jeśli pytasz się o scalak, który zrealizuje taką funkcję (a nie gotowe urządzenie do kupienia), to potrzebujesz przerzutnika monostabilnego (jest to jeden z podstawowych elementów, jakimi zajmuje się technika cyfrowa). Sprecyzuj dokładniej o co Ci chodzi, bo sposobów rozwiazania może byc wiele.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2372077
    iop_2
    Poziom 11  
    Najlepiej odpowiadalby mi gotowy uklad ktory by to realizowal. No ale jesli nie ma takiego to mysle o zaprogramowaniu jakiegos ATTiny.
    Pozdrawiam
  • #6 2372169
    r2d2004
    Poziom 31  
    No to jakaś niekonsekwencja jest w twoich zapytaniach. Najpierw zadajesz pytanie z zakresu "przedszkola elektronicznego", a potem wspominasz "coś" o samodzielnym programowaniu mikroprocesora:?::?: Gdzie tu logika ?? Takie nieprecyzyjne pytania moim zdaniem tylko zaśmiecają niepotrzebnie "elke". Jeżeli chcesz uzyskać pomoc, to opisz dokładnie i precyzyjnie, przynajmniej w kilku zdaniach swój problem, a napewno znajdzie się wielu chętnych, którzy Ci pomogą za free, podpowiadając mozliwe rozwiazania. Bo tak to "ni w ząb" nie wiadomo o co Ci chodzi i trzeba być co najmniej Kaszpirowskim, aby domysleć sie "w co grasz". :D

Pozdrawiam
    PS I po co zaraz programować µP, nie słyszałeś nigdy o "trzech 5", np. NE555 ?? Zobacz tutaj:

http://boss.iele.polsl.gliwice.pl/pdf/Texas_Instruments/ne555.pdf
  • #7 2372183
    iop_2
    Poziom 11  
    No bo problem polega na tym ze moje umiejetnosci elektroniczne sprowadzaja sie do mozliwosci uzywania podstawowych elementow biernych, potem dlugo dlugo nic i dopiero programowanie uC :). Dlatego moje wypowiedzi moga wydawac sie chatoyczne. Wiec jeszcze raz opisze swoj problem tak bardzo lopaoligicznie. Potrzebuje ukladu ktory po otrzymaniu napiecia na wejscie odczekal 15s. i dopiero po tym czasie przekazal je na wyjscie.
    Pozdrawiam
  • #8 2372191
    r2d2004
    Poziom 31  
    Popatrz wyżej podałem link pdf do NE555. Będzie dobry do Twoich celów. Na "elece" w archiwach jest pewnie wiele schematów timerów w oparciu o ten układ scalonu.
  • REKLAMA
  • #9 2372197
    iop_2
    Poziom 11  
    Wiem wlasnie czytam o nim i juz wczesniej zauwazylem nazwe NE555 ktora podales i sciagnolem datasheet :)
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #10 2372209
    r2d2004
    Poziom 31  
    W razie wątpliwości, "wal jak w dym", pomogę :D
  • #11 2374514
    iop_2
    Poziom 11  
    Mam pytanie.
    CZy ten schemat zrealizuje cost takiego ze po wcisnienciu SW odczeka ok 15s i z buzzera wydobreda sie dwa rozne dzwieki dostrajane trymerami ?
    Pozdrawiam

P.S.: tam przy liczniku do VDD podpiete jest +5V zapomnialem dodac:)
    Załączniki:
    • schem.gif (181.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 2375587
    r2d2004
    Poziom 31  
    Witam!

NIE :!:

Ponizej załączam schemat w oparciu o CD4017 (bo taki scalak chciałeś uzyć, choć dla dwóch tonów mozna to zrobić inaczej i na wiele sposobów). Układ dobrze byłoby jeszcze sprawdzić (bo rysowałem "na szybko" - może ktoś zechce zweryfikować poprawność) i dobrać stałe czasowe RC.

Pozdrawiam

PS Oczywiscie górna linia podpieta jest do +Vdd, co zapomniałem narysować z pośpiechu. Na schemacie nie uwzgledniłem resetowania po włączeniu napiecia zasilania. Jeżeli zaistnieje taka konieczność to trzeba bedzie dodac dwie diody 1N4148, rezystor i kondensator. Układ moze posłuzyc np. do zrobienia pozytywki wielotonowej. Jeżeli niepotrzebne będzie opóźnienie załączenia, to mozna "wywalic" NE555, a przycisk wyzwalajacy z rezystorem podciągającym, podłączyc bezposrednio do wejscia przerzutnika RS ( do pin 1, bramki B1 - rezystor R2 i C3 nie będą wtedy potrzebne)
    Załączniki:
    • Uklad timera. Czy jest układ opóźniający? Jakie są czasy opóźnień? generator_wielotonowy.gif (92.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 2376104
    iop_2
    Poziom 11  
    Aby zamiast glosnika podlaczyc przetwornik piezoelektryczny musze dodac tylko ten obwodzik z rezystorem ? Wilekie dzieki za schemat :) juz zaczolem nawet rozumiec na jakiej zasadzie to dziala ;)
    Pozdrawiam :)
  • #14 2376264
    r2d2004
    Poziom 31  
    Witam!

Przetwornik piezo stanowi obciążenie pojemnościowe, rezystor to uproszczenie, najlepiej byłoby dobrać dławik, tak aby powstał obwód rezonansowy zgodny z częstotliwością przetwornika, ale przy częsttliwościach akustycznych dławik będzie spory, lub trzeba bedzie zastosować rdzeń ferrytowy. Są również inne sposoby włączenie przetwornika piezo (poszukaj na elektrodzie - napewno znajdziesz). Zamiast CD4066 mozna oczywiście uzyć kluczy tranzystorowych, ale dojdzie kilka (lub kilkanascie - dla wiekszej ilości tonów) oporoników, a poza tym z CD4066 działać będzie bezproblemowo, czego nie mozna powiedzieć o kluczach na tranzystorach (bipolarnuch lub unipolarnych), które dla małozaawansowanego amatora mogą być problematyczne w uzyciu. Acha, zapomiałem jeszcze dodać (narysować), że niewykorzystane WEJŚCIA układów CMOS z rodziny 4XXXX należy podpiąć do ustalonych potencjałów. Jest to bardzo ważna zasada, której należy przestrzegać (w naszym przypadku pin 6 i 12 dla CD4066 podpiąc do zasilania: "1" lub masy: "0"). Wartości elementów (poza tymi w obwodach stałych czasowych) nie są krytyczne. Rezystory podciągające mogą mieć po 10 kΩ, a kondensatory C3, C4 np. 47 nF (mogą być tanie ceramiki). Dla 9V (bateria) zasilania R5=10kΩ, R6=47kΩ . Na wyjściu generatora (bramka B4) dobrze byłoby wstawic dodatkową bramkę buforującą (ale takowej zabrakło mi przy tym "szybkim" projekcie). Więc gdyby generator "zrywał" drgania, między B4, a wzmacniacz prądowy T1, trzeba będzie wstawić wtórnik emiterowy (dojdzie jeden tranzystor np. BC548 i dwa rezystory). Na koniec dodam, że jak Ktoś się uprze, to moze zrobić pozytywkę nawet kilkudziesięcio-tonową, gdyż scalaki CD4017 mozna łatwo łączyc kaskadowo w długie "łańcuchy".

Pozdrawiam

PS Myślę, że ten dział to nie miejsce na takie dalsze dysputy. Temat trzeba przenieść, albo zamknąć.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy istnienia układów elektronicznych realizujących funkcję opóźnienia sygnału na wyjściu po jego pojawieniu się na wejściu. Wskazano, że takie układy istnieją i mogą mieć czasy opóźnień od 0,1 sekundy do nawet 10 godzin, w zależności od modelu. Jako podstawowe rozwiązanie zaproponowano użycie popularnego układu scalonego NE555, który może być skonfigurowany jako timer z opóźnieniem, np. 15 sekund. Alternatywnie wspomniano o przerzutniku monostabilnym oraz układzie CD4017 do generowania sygnałów dźwiękowych po opóźnieniu. Omówiono również kwestie techniczne dotyczące podłączenia przetwornika piezoelektrycznego, gdzie zalecane jest zastosowanie rezystora lub dławika w celu dopasowania obciążenia pojemnościowego. Podkreślono konieczność prawidłowego podłączenia niewykorzystanych wejść układów CMOS. Wskazano, że dla osób o ograniczonych umiejętnościach elektronicznych NE555 jest prostym i skutecznym rozwiązaniem, a programowanie mikrokontrolera (np. ATTiny) może być alternatywą, ale niekonieczną.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA