logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony Ericsson Z1010 nie włącza się po flashowaniu i dograniu GDFS

Alexxxx 03 Mar 2006 22:01 1185 9
REKLAMA
  • #1 2371231
    Alexxxx
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    chcialem sobie wgrac najnowszego flasha do se z1010. Chcialem wgrac flashe ze strony http://www.softgsm.pl/articles.php?lng=pl&pg=730 ale nie moglem zmusic semctoolv3.3_211 i SEMCtool_v2.2 do dzialania wiec uzylem
    Sony Ericsson Remote Unlocker 13.8 (ktory sciagnal mi flashe: Z1010_FS_EMEA2_R1K010_CID29.DVT i Z1010_MAIN_EU_EMEA_R1K010_CID29.DVT) po wgraniu tel sie wlaczyl ale po wlozeniu karty sim wyskoczylo ze blad skonsultuj sie ze swym operatorem czy cos takiego. Zapomnialem ze nie dalem gdfs wiec dogralem go (wzialem ten ze strony http://www.softgsm.pl/articles.php?lng=pl&pg=730) chyba programem sonics. Od tego czasu tel juz sie nie wlancza. Po wlaczeniu pokazuje sie przez chwile logo se i ekranik sie wygasza i mruga na bialo co kilka sekund.
    Nie mam backupu strego gdfs bo nie umialem zrobic zadnym programem. Wogole to moje pierwsze proby flashowania telefonu. Prosze o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2371319
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 234
    jak na pierwsze flashowanko w zyciu to z1010 wybrales sobie idealnie.

porzadnym sprzetem powinno sie dac postawic.
    udaj sie do jakiegos komisu to ci zrobia.

a nastepnym razem nie poprawiaj fabryki. jak cos chodzi to nie ruszaj
  • REKLAMA
  • #3 2371346
    Alexxxx
    Poziom 11  
    hehe no pozyczylem kabelek i liczylem ze sie uda.
    moze jednak jest jakis sposob? a jesli nie ile to mnie zł wyniesie w komisie?
    i czy w kazdym powinni mi to zrobic czy raczej jakis autoryzowany se?

Dodano po 52 [minuty]:

udalo mi sie wgrac sonicsBoxem najnowszy flash Z1010_EMEA1_R1K010_CID29 ale nie wgrywalem jeszcze gdfs. Po wlaczeniu tel z wlozona karta sim wyskakuje: "configuration error please contact your network operator or service center"
    moze teraz ktos wie co zrobic? jak wgrac te gdfs zeby poszlo? po wejsciu w menu servisowe zrobilem testy i jest niby wszystko ok, najnowszy sodt wgrany widac tlo (zasieg, stan bateri) ale ten napis na srodku i nie wiem co tu zrobic teraz
  • #4 2372259
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 234
    na configuration error gdfs ci nie pomoze. musisz zrobic complete fone.

jak to jakos zrobisz to chyba staniesz przed kolejnym problemem bo nie masz kopii gdfs'a
  • REKLAMA
  • #5 2372488
    Alexxxx
    Poziom 11  
    moglbys mi pomoc? czym i jak zrobic complete fone?
  • REKLAMA
  • #7 2372596
    Alexxxx
    Poziom 11  
    http://www.setool.net/ tego?
    jesli tak to jak chce wlaczyc wyskakuje blad : can`t load ufs2xx.dll

Dodano po 5 [minuty]:

A te hwk to co to za program? moze masz linak czy cos?
  • #9 2372860
    Alexxxx
    Poziom 11  
    hmm dzieki za checi poradzilem sobie i tel juz dziala.wgralrem softa przez sonicsboxa
    potem znalazlem http://forum.gsmhosting.com/vbb/showthread.php?t=235162
    i zgodnie z opisem polaczyle setoola i sonicsboxa i dziala!!
    ale do czego w tkaim razie jest gdfs? myslalem ze to usyawienia wszystkie telefonu? bo w koncu zrobilem tylko complete phone wedlug opisu co dalem linka i nie musialem wgrywac gdfs.
    acha i moze ktos wie: nowy flash mial dodac np wieksza rozdzielczosc zdjec (cos jak ma k700i 1024 x cos tam) ale widze ze nadal max to 640x480. A tryb serisowy w telefonie pokazuje ze najnowszy soft jest (R1K010). czyli z ta wiksza rozdzielczoscia zdjec to byla sciema?
  • #10 2373387
    tonk
    Spec od GSM
    Ocena: 57
    1 slysze ze by nowy soft poza "niby" lepsza stabilnoscia mial cos nowego dodac, dlatego sadze ze to lipa, a taj jak pisales wystarczylo zrobic tylko customize fs
    pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył telefonu Sony Ericsson Z1010, który po próbie wgrania nowego flasha i pliku GDFS przestał się poprawnie uruchamiać – po włączeniu pojawiało się logo SE, a następnie ekran migał na biało. Próby użycia narzędzi SEMCtool v2.2 i v3.3 nie powiodły się, dlatego zastosowano Sony Ericsson Remote Unlocker 13.8 oraz SonicsBox do wgrania oprogramowania. Po wgraniu flasha pojawiał się błąd „configuration error please contact your network operator or service center” przy włożonej karcie SIM. Okazało się, że problemu nie rozwiązuje sam plik GDFS, lecz konieczne jest wykonanie pełnego flashowania (complete phone) za pomocą profesjonalnych narzędzi takich jak Setool2 lub box HWK. Setool2 wymaga klucza sprzętowego i kosztuje około 500 PLN, a HWK działa w połączeniu z boxem SARS. Po wykonaniu pełnego flasha telefon zaczął działać poprawnie bez konieczności wgrywania GDFS. Dyskusja wyjaśnia, że GDFS zawiera ustawienia fabryczne telefonu, ale w przypadku błędu konfiguracji lepszym rozwiązaniem jest pełne flashowanie. Nowy soft nie zwiększył rozdzielczości zdjęć, która pozostała na poziomie 640x480, mimo wcześniejszych zapowiedzi o wyższej rozdzielczości podobnej do K700i.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA