logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp 70GF-66SC. Brak WN. Włącza się i są trzaski. Postrzępione boki.

Robertss 03 Mar 2006 23:58 1484 8
REKLAMA
  • #1 2371693
    Robertss
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Brak WN.Po wymianie trafopowielacza i tranzystora linii, (które były uszkodzone) telewizor załącza się, ale bez WN,toważyszą przy tym trzaski.Po kilkurazowym załączaniu z pilota zaskakuje i pracuje w miarę normalnie, choć widać w obrębie ekranu postrzępione boki.W tej chwili wystąpił dodatkowy problem,obraz na ekranie zrobił się wklęsły po bokach.Gdzie szukać usterki?.Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 2371723
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Kondensatory elektrolityczne w zasilaczu do wymiany wszystkie.
  • REKLAMA
  • #3 2372187
    Robertss
    Poziom 16  
    Dzięki za zainteresowanie.Właśnie jestem w trakcie wymiany elektrolitów.Napisze o efektach.
  • #4 2380928
    Robertss
    Poziom 16  
    Kondensatory wymienione,tranzystor założyłem oryginalny(taki jak był).W tej chwili telewizor odpala normalne.Został jeszcze jeden problem.Po bokach obraz jest wklęsły.Gdzie szukać usterki?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 2383712
    Robertss
    Poziom 16  
    Dziękuję za wszelkie porady.Elementy wskazane podpowiedziami wymieniłem lub też sprawdziłem (R610).W dalszym ciągu obraz jest mocno wklęsły po bokach.Dodatkowo mam pytanie o temperature tranzystora BU2525,który dość mocno się grzeje.Czy jest to normalne?,czy może jest jeszcze jakaś dodatkowa usterka.
  • #8 2396223
    Robertss
    Poziom 16  
    Dzięki k.k, faktycznie sprawdzenie nic nie pomogło ,dopiero wymiana R610 przywróciła korekcje do normalnej pracy.Ale pozostal problem tranzystora linii BU2525.Telewizor popracował 15 minut i padł,to znaczy tranzystor przebity.Elektrolity były wymienione,gdzie jeszcze szukać usterki?
  • #9 2488268
    Robertss
    Poziom 16  
    Tv wrócił do klienta nie naprawiony. Koszt naprawy wzrastał, więc właściciel telewizora zrezygnował z naprawy. A tak na marginesie, problem z dobraniem tranzystora lini w tym TV powodował wzrost kosztów naprawy. Tak więc zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Sharp 70GF-66SC po wymianie trafopowielacza i tranzystora linii uruchamia się, lecz bez wysokiego napięcia (WN) i z trzaskami. Po wymianie wszystkich kondensatorów elektrolitycznych w zasilaczu oraz oryginalnego tranzystora linowego obraz pojawia się, jednak z postrzępionymi, wklęsłymi bokami. Wskazano konieczność sprawdzenia i wymiany elementów korekcji geometrii obrazu, takich jak kondensatory C607 (330uF/10V), C619 oraz rezystor R610, co częściowo poprawiło obraz. Tranzystor linii BU2525 mocno się grzał i po krótkim czasie uległ przebiciu, mimo wymiany elektrolitów. Próby naprawy zakończyły się niepowodzeniem ze względu na trudności z doborem odpowiedniego tranzystora linii, co podniosło koszty naprawy i doprowadziło do rezygnacji z dalszej naprawy urządzenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA