Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sharp 70GF-66SC. Brak WN. Włącza się i są trzaski. Postrzępione boki.

Robertss 03 Mar 2006 23:58 1352 8
    Robertss
    Level 16  
    Brak WN.Po wymianie trafopowielacza i tranzystora linii, (które były uszkodzone) telewizor załącza się, ale bez WN,toważyszą przy tym trzaski.Po kilkurazowym załączaniu z pilota zaskakuje i pracuje w miarę normalnie, choć widać w obrębie ekranu postrzępione boki.W tej chwili wystąpił dodatkowy problem,obraz na ekranie zrobił się wklęsły po bokach.Gdzie szukać usterki?.Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi.
    CHACA
    Level 43  
    Kondensatory elektrolityczne w zasilaczu do wymiany wszystkie.
    Robertss
    Level 16  
    Dzięki za zainteresowanie.Właśnie jestem w trakcie wymiany elektrolitów.Napisze o efektach.
    Robertss
    Level 16  
    Kondensatory wymienione,tranzystor założyłem oryginalny(taki jak był).W tej chwili telewizor odpala normalne.Został jeszcze jeden problem.Po bokach obraz jest wklęsły.Gdzie szukać usterki?
    Robertss
    Level 16  
    Dziękuję za wszelkie porady.Elementy wskazane podpowiedziami wymieniłem lub też sprawdziłem (R610).W dalszym ciągu obraz jest mocno wklęsły po bokach.Dodatkowo mam pytanie o temperature tranzystora BU2525,który dość mocno się grzeje.Czy jest to normalne?,czy może jest jeszcze jakaś dodatkowa usterka.
    Robertss
    Level 16  
    Dzięki k.k, faktycznie sprawdzenie nic nie pomogło ,dopiero wymiana R610 przywróciła korekcje do normalnej pracy.Ale pozostal problem tranzystora linii BU2525.Telewizor popracował 15 minut i padł,to znaczy tranzystor przebity.Elektrolity były wymienione,gdzie jeszcze szukać usterki?
    Robertss
    Level 16  
    Tv wrócił do klienta nie naprawiony. Koszt naprawy wzrastał, więc właściciel telewizora zrezygnował z naprawy. A tak na marginesie, problem z dobraniem tranzystora lini w tym TV powodował wzrost kosztów naprawy. Tak więc zamykam temat.