logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ciągłe zawieszanie PC z płytą ASKA, chipset VIA Apollo Pro133A, WinXP SP2

lisu89 04 Mar 2006 12:48 1797 26
REKLAMA
  • #1 2372907
    lisu89
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam! Od kilku tygodni mam problem z moim pecetem. Co jakiś czas a nawet bardzo często zwiesza się od tak poprostu - jakby zrobił stop klatke, zatrzymuje się i nic nieda się zrobić poza restem. Po resecie nawet scandisk się nie włącza. Myślałem że to coś z winem więc przeinstalowałem ale nadal było to samo... Co do mojego sprzętu: płyta główna ASKA, chipsett VIA Apollo Pro133A (VT82C694X), procek celeron zgodny z Pentium III 1gHz, grafa GeForceFX 5200 Pro/660, 256 SDRAM, dysk Cavior WD800 80gb. WinXp Pro XP2. Wiecie co może być nie tak??

edit:
    Może to o czymś świadczy więc wspomne, że pod USB mam wpięty modem neostrady Speedtouch 330 i czasem nie dostaje napięcia, znaczy po włączeniu kompa nie świecą się kontrolki na nim i musze wypiąć i wpiąć go ponownie do usb, żeby się zaświeciły.
  • REKLAMA
  • #2 2373063
    Bobekmaster
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    A jaki masz zasilacz??
    I co zrobiłęs że ci sie zaczął zawieszać?
  • #3 2373108
    creepingdeath
    Poziom 24  
    Ocena: 28
    Czy modernizowałeś ostatnio kompa?? I tak jak kolega pyta jaki masz zasilacz?? Sprawdź czy nie spadają na nim napięcia.. Ew. temp. na procku itd. Ten problem jest poruszany na tym forum jakieś 10 razy w ciągu tygodnia.... !! Poszukaj w starych postach.. Ale możliwe że to zasilacz..
    P.S: Zainstaluj sobie nowe stery do tego modemu ze strony producenta.
    Pozdrawiam
  • #4 2373129
    lisu89
    Poziom 11  
    Właśnie nic nie zmieniałem jeżeli chodzi o hardware, nawet nie grzebałem nic w środku, prubowałem tylko podpiąć dodatkowego śledzia USB pod płytę, na dwóch rózżnych mi się nie udało i to kolejny problem który mnie irtyuje, ale nie zbiegło się to czasowo z tymi problemami. A w jaki sposób mam spr. temp. na procku (w biosie nie mam temp.) i napięcie na zasilaczu? Co do zasilacza to jakiś ATX2.03 HuntKey BS-2000 50Hz:
    DC Volts: +5V +3.3V +12V -12V -5V +5VSB
    Max A: 18.0 10.0 6.0 0.8 0.5 1.0
  • #5 2373149
    creepingdeath
    Poziom 24  
    Podaj lepiej jakiej mocy.... :)
  • #6 2373156
    Bobekmaster
    Poziom 24  
    To są tylko napięcia z naklejki sprawdź programem speedfan ale Huntkey'e są raczej dobre. Znajdź nowe stery do modemu
  • #7 2373224
    lisu89
    Poziom 11  
    Ok zainstalowałem speedfun i mam takie napięcia:

Core: 1,83V
    +3.3V - 3,31V
    +5V - 5,00V
    +12V - 11,93

Więc chyba są w porządku :) Co do temp.:
    temp1: 24C
    temp2: 21C
    temp3 20C
    HD0: 38C
  • #8 2373235
    Bobekmaster
    Poziom 24  
    odłącz modem i włącz bez niego komp i sprawdź czy sie zawiesi.
    To pewnie sterowniki

Dodano po 1 [minuty]:

Opisz dokładnie o co chodzi z tym śledziem
    A włączyłeś dodatkowy USB w biosie??
  • REKLAMA
  • #9 2373444
    lisu89
    Poziom 11  
    Myślisz, że to może być przez modem? No cóż moge sprubować, tyle że z tym wieszaniem to jest losowo ale częściej wiesza się jak nie pracuje przez jakiś czas (np. po nocy).

Co do śledzia:
    Miałem włączony o ile za to odpowiada jedna opcja bo w kilku miejscach przewinąło mi się w biosie USB. kiedyś podpinałem śledzia którego porzyczyłem od kumpla który był dołączony do jakiejś płyty pod AMD chyba epoxa, to było dawno i wiem, że jeden port mi działał ale wtedy nie bawiłem się z pinami bo jeden mi wystarczał. Potem wypiąłem tego śledzia i jak go wpiąłem po kilku miechach już nie działał ani przed ani po formacie... Potem zakołowałem śledzia MSI jak na tej aukcji: http://allegro.pl/item87727765_okazja_2x_usb_na_sledziu_firmy_msi_.html i do tego przedni panelik, ale nie chce mi to odpalić. Mam rozpiske pinów na płycie, kombinowałem na różne sposoby i nic...

edit:
    I wyszedł nowy wątek. Wczoraj jak włączałem tlena to mi zaliczył zwieche, myślałem że to poprostu przypadek. Dzisiaj przed moment włączam tlena - zrzut. włącza się ponownie, włączam tlena i znowu zrzut w momencie kiedy prubuj zalogować się do sieci. Net działał dzisiaj od rana i wszystko było ok. Dopiero jak włączyłem tlena to się zrzucił. W tym wypadku przypominam sobie że zaliczał też zwieche jak włączałem thunderbirda i sprawdzałem wiadomości...
  • #10 2373564
    Bobekmaster
    Poziom 24  
    Wyinstaluj tlena i zainstaluj jeszcze raz. Moż etrzeba będzie zformatować ale reinstalacja powinna starczyć

Dodano po 5 [minuty]:

Czyli wszystko co jest związane z internetem:P zainstaluj najnowsze sterowniki do modemu
  • #11 2373600
    lisu89
    Poziom 11  
    Ale wiesz komp mi się wieszał zanim zrobiłem format i po też się wieszał, tlena instalowałem z różnych źródeł więc instalka nie jest zwalona... zainstaluej teraz nowe stary do modemu i zobacze co się będzie działo a co z tym śledziem, wie ktoś jak to zrobić? Moge rozpisać piny z płyty jeżeli jest taka potrzeba, w każdym razie jest ich 8.
  • #12 2373618
    Bobekmaster
    Poziom 24  
    Cod o śledzia sprawdź jeszcze raz w biosie i jak możesz to wyślij mi zdjęcie lub obrazek z painta z rozkładem nóżek
  • #13 2373639
    Daszuta
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    hej,tak jak BOBEKMASTER dordzam na początek sprawdzenie sterowników modemu,ale przyczyna może tkwić też w pamięci RAM,czasem jak dysk zaczyna się sypać to też dzieją się takie jaja,ale pisałeś że przeinstalowałeś dysk,ważne jest aby partycje i format były zrobione na płycie na której dysk pracuje.pozdrawiam Daszuta.
  • REKLAMA
  • #14 2373732
    lisu89
    Poziom 11  
    No i rozpiska pinów jest. Co do sterowników modemu, właśnie je ściągałem, kiedy rysując rozpiske pinów w ACDSee przy powiększaniu zaliczył zwieche. Restartując go pomyślałem że odłącze modem i wtedy sprubuje narysować piny jeszcze raz i tak zrobiłem ale zwisił w identycznie tym samym momencie co wcześniej. Czyli sterowniki modemu odpadają - tak mi się wydaje. Co do dysku pratycjonowałem go na tej płycie na dwie partycje NTFS. Jak sprawdzić czy z pamięcią wszystko ok?? Jest jakiś sposób??
    Załączniki:
    • Ciągłe zawieszanie PC z płytą ASKA, chipset VIA Apollo Pro133A, WinXP SP2 piny.jpg (5.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 2373774
    Bobekmaster
    Poziom 24  
    był do tego chyba program "memtest"

Dodano po 2 [minuty]:

podłączałes do jednej wtyczki : piny 1 2 3 5??
  • #16 2374140
    lisu89
    Poziom 11  
    Mały pytanie odnośnie kolorków pinów na śledziu; są cztery: dwa czarne połączone w jeden pin, czerwony, zilony i biały, tylko który co oznacza, bo nie jestem pewien??
  • #17 2374166
    arbgre
    Poziom 14  
    Ocena: 103
    czerwony-vcc
    biały- -5v
    zielony- +5v
    czarny- gnd
    A teraz przyjrzyj sie rozpisce pinów
    Na moje oko te połączone piny robią zwarcie
  • #18 2374260
    lisu89
    Poziom 11  
    Podpiąłem piny tak jak napisałeś odpowiednio:
    1,3,5,7 - czerwony, biały, zielony, czarny
    2,4,6,8 - czarny, zielony, biały, czerwony
    i nic... na dwóch śledziach które mam to samo czyli brak reakcji. Jeden śledź ma łączone czarne kabelki w jeden pin (MSI) a drugi z oddzielnymi - jeden jest matowy, drugi błyszczący (od epoxa). Wszystko się wali i niczego nie moge naprawić - dosłownie fatum :] Jakieś koncepcje?
  • REKLAMA
  • #20 2375199
    lisu89
    Poziom 11  
    Zrobiłem dyskietke startową z tym progsem, załadowałem scan i wyskoczyło coś takiego:

Unexected interrupt - halting
    Type: Irn_Op
    PC: 83006cea
    CS: 00000010
    Ef log: 00010002
    Code: 00000000

Reszty nie będe przepisywać bo to zbyt monotonne pełno cyferek i znaków :] Nie wiem co to oznacza, bo test był skończony na 100%, w tabelce ze statystykami error było 0... Jak to mam zinterpretować?
  • #21 2375227
    creepingdeath
    Poziom 24  
    Tam jest tak że on robi testy, które trwają kolejno coraz dłużej... Jeżeli przeżyłeś kilka pierwszych bez błędu znaczy że RAM jest ok.
  • #22 2375625
    lisu89
    Poziom 11  
    Czyli z RAMem wsyzstko ok, to mnie troche pocieszyło. Zainstalowałem najnowsze stery do grafy i puki co się nie zwiesił ani raz a przed samą instalacją co chwile się to działo... zobaczymy co do jutra będzie.
  • #23 2379371
    lisu89
    Poziom 11  
    Jednak mimo instalacji steerów nadal się wiesz co jakiś czas... Nie ma nikt już żadnej koncepcji co można z tym zrobić, bo jak tak dalej pójdzie to mnie coś trafi :/
  • #24 2379715
    creepingdeath
    Poziom 24  
    Możesz przypomnieć jaki masz OS??
    Jeżeli zasilacz masz ok (ale ja bym go sprawdził przez podmianę) i temp. w porządku to może masz zainstalowany jakiś shit?? zobacz w msconfig'u czy nie uruchamiają Ci się jakieś "zbędne cuda"...
  • #25 2379859
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    lisu89 napisał:
    temp1: 24C
    temp2: 21C
    temp3 20C
    HD0: 38C

Nie uwierzę, że pracujący procesor ma tak niską temperaturę. Przyjrzyj się procesorowi, chłodzeniu procesora, itp.
  • #26 2379918
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    :arrow:Bobekmaster Jakie kolega bajki wypisuje. SpeedFun ?? ten program kłamie w żywe oczy !! Tyle razy już było wypisywane na Elce, że tylko miernik cyfrowy z dobrą baterią daje wiarygodne napięcia.
  • #27 2419454
    lisu89
    Poziom 11  
    sorki, że teraz dopiero teraz wracam do tematu ale problem wcale nie zniknął i już mnie to na maxa irytuje...

creepingdeath napisał:
    Możesz przypomnieć jaki masz OS??
    Jeżeli zasilacz masz ok (ale ja bym go sprawdził przez podmianę) i temp. w porządku to może masz zainstalowany jakiś shit?? zobacz w msconfig'u czy nie uruchamiają Ci się jakieś "zbędne cuda"...

Mam postawionego wina XP PRO z SP2 którego sam zintergowałem... Ale na innej kopi Xpka też tak śmigało przed i po formacie, więc ten problem wykluczyłem dość szybko. Żadnego dziadostwa nie mam na kompie żadko to robie ale przeskanowałem czy nie ma jakiś usrojstw. Pozatym Outpost + kaspersky daje niezłą ochronę... Z tym zasilaczem to by był dobry pomysł tylko musze skądś taki wyklecić...

jankolo napisał:
    Nie uwierzę, że pracujący procesor ma tak niską temperaturę. Przyjrzyj się procesorowi, chłodzeniu procesora, itp.

K!lleR napisał:
    Bobekmaster Jakie kolega bajki wypisuje. SpeedFun ?? ten program kłamie w żywe oczy !! Tyle razy już było wypisywane na Elce, że tylko miernik cyfrowy z dobrą baterią daje wiarygodne napięcia.

Też mi się to dziwne wydało, tymbardziej że w biosie nie mam wypisanych temp. Na dodatek gdzieś czytałem że nie we wszystkich prockach jest "termometr" i śmię przypuszczać że mój właśnie takiego nieposiada... Heh fajnie jak się pisze "miernik cyfrowy" tylko skąd taki wziąć?

edit:
    Może to coś wniesie - jak się zawisi to po restarcie zawsze jest to samo, kilka minut pracy i zawias... ale jak się zwiesi i go wyłącze na listwie na kilka sekund a potem włącze to jest cacy i znowu moge sobie długo popracowac bez zwiechy. Do tych zawiachów ostatnio doszedł jeszcze bluescreen o zżucie pamięci miałem go już 2x. Jednego ni ezrozumiałem a w drugim było coś o usb*.sys ale to chyba mogło byc związane z problemami z TPSĄ (mam neostrade) bo nie miałem sygnału i w ogóle jakieś cuda mi się działy na lini a to zbiegło się czasowo.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy częstych, losowych zawieszeń komputera z płytą główną ASKA wyposażoną w chipset VIA Apollo Pro133A (VT82C694X), procesorem Celeron 1 GHz zgodnym z Pentium III, kartą graficzną GeForceFX 5200 Pro/660, 256 MB SDRAM oraz dyskiem WD Caviar 80 GB, działającego pod systemem Windows XP Pro SP2. Zawieszenia objawiają się zatrzymaniem obrazu i brakiem reakcji, wymagającym resetu, po którym scandisk się nie uruchamia. Problem nie ustępuje po reinstalacji systemu. W systemie podłączony jest modem USB Neostrady Speedtouch 330, który czasem nie otrzymuje zasilania po starcie komputera, co wymaga odłączenia i ponownego podłączenia do USB.

W dyskusji sugerowano możliwe przyczyny: wadliwy zasilacz (model HuntKey BS-2000 ATX 2.03), problemy ze sterownikami modemu, błędy pamięci RAM, uszkodzenie dysku twardego, nieprawidłowe podłączenie śledzia USB oraz potencjalne problemy z temperaturą procesora. Pomiar napięć zasilacza programem SpeedFan wykazał wartości mieszczące się w normie, podobnie temperatury CPU i dysku. Test pamięci RAM programem Memtest86 nie wykazał błędów, choć pojawił się komunikat "Unexpected interrupt - halting" po zakończeniu testu. Próby reinstalacji sterowników modemu i karty graficznej przyniosły chwilową poprawę, lecz problem zawieszeń powrócił.

Dodatkowo omawiano kwestie prawidłowego podłączenia śledzia USB, rozkład pinów i kolory przewodów, wskazując na możliwe zwarcia. Wskazano, że nie wszystkie procesory mają czujnik temperatury, co utrudnia diagnostykę. Zalecano sprawdzenie zasilacza miernikiem cyfrowym, gdyż programy monitorujące mogą podawać nieprecyzyjne wyniki. Problem pozostaje nierozwiązany, a użytkownik rozważa wymianę zasilacza i dalszą diagnostykę sprzętową.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA