logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 32PW9586/05 - Tranzystor BU2520DX pali się po wymianie komponentów

arko 04 Mar 2006 20:02 1497 7
REKLAMA
  • #1 2374587
    arko
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Telewizor jak w temacie chassi EM3E.
    Trafil ze spalonym trafopowielaczem.
    Wmienilem trafopowielacz na HR, kondensatory i BU. Jakos ze nie mialem orginalu BU2520DX wstawilem BUH515.
    Wlaczylem, dziala to git zlozylem i zostawilem na test. Po godzinie spalil sie tranzystor choc radiator nie byl wogole goracy. Zostawilem go i zamowilem orginalny tranzystor.
    Wstawilem orginal BU2520DX wlaczam i dziala ale po 3 sekunadach znow zonk.
    Wymienielm kondensatory w kolektorze i jeszcze troche elek. Wsadzam znow orginal i bach od razu przy starcie....
    Wkurzony i douczony mnostwem przeczytanych postow na ten temat wymienilem jeszcze kondensatory w zasilaczu po pierwotnej i wtornej stronie. W sumie mnostwo bylo tych elek.
    Po wymianie tv startuje, sygnal odchylania i napiecie 145V wydaja sie w porzadku ale wysokie tylko na chwile wchodzi i wylacza sie. Czerwona dioda tylko pulsuje.
    Nie wiem skad ta zmiana kondy, wsadzilem dobrze nic nie pomieszalem moze TDA8177 uszkodzilo sie jakos......
    Jak bede mial to wsadze i sprawdze ale nie jestem do tego przekonany....

Co powinienem jeszcze zwrocic uwage????
  • REKLAMA
  • #2 2375040
    waldus1984
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    Ja bym sprawdził sterowanie bu i ponadto jeszcze inne elementy w układzie odchylania poziomego głównie kondensatory na wysokie napięcie.Ponadto odciąłbym zasilanie trafa i podłączył żarówke 60W na obciążenie zasilania trafa i obserwował napięcie z zasilacza.
  • REKLAMA
  • #3 2376574
    arko
    Poziom 15  
    Sterowanie BU jest jak najbardziej prawidlowe bez zadnych dodatkowych smieci.
    Podlaczylem zarowke do kolektora to swieci do polowy swojej jasnosci i po chwili wylacza sie. Napiecie jest stabilne i trzyma caly czas 145V.
    Kondensatory na wysokie napiecie w kolektroze i w poblizu BU wymienilem.
    Jeden z tych kondensatorow mial 1nF, a z braku laku poki co wsadzilem 2,2nF zeby sprawdzic czy pomoze.

Ten cholerny Philips spedza mi sen z powiek.....
  • #4 2376894
    wm1960
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam!

Ja bym odłączył wszystkie gałęzie zasilania przetwornicy strona wtórna i dokładnie pmierzył napięcia może zawyrzć . Wymień wszystkie elki po pierwotnej stronie przetwornicy

Powodzenia!
  • #5 2379617
    arko
    Poziom 15  
    Wymienilem juz wszystkie kondensatory w zasilaczu. Takze wszystkie inne na plycie do pojemnosci 100uF wlacznie.

We wtorek wznowie walke.
  • REKLAMA
  • #6 2380072
    Janusz
    Poziom 26  
    Ocena: 18
    Śledząc historię naprawy tego tv należy zacząć od sprawdzenia lub wstawienia (ponownie) trafopowielacza. HR-y również nie są doskonałe i padają nieraz po kilku godzinach bez żadnej innej przyczyny. Czy przyczyna jest - tego oczywiście wykluczyć nie można.
  • REKLAMA
  • #7 2398894
    arko
    Poziom 15  
    Ostatnio polaczylem punkty serwisowe i telewizor probuje wystartowac obraz wskakuje lecz po chwili wylacza sie i znow to samo.
    W tym czasie pomierzylem napiecia i sygnaly w odchylaniu. Porownujac je ze schematem wszystkie wygladaja na prawidlowe.
    Trafopowielacz przy tej probie sprawuje sie dobrze, a BU juz nie pali sie.
    Czy to mozliwe zeby nagle cos z prockiem sie stalo lub z ta czescia cyfrowa?

Ma ktos jakies doswiadczenie przy naprawie tego pudla?????
    Gdzie mam szukac dalej? Co moglo pasc? Zupelnie brak mi pomyslu :cry:
  • #8 2406594
    czarownica
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    BUH515 jest bez diody a 2520DX z dioda spotkałam dużo tranzystorów 2520 które miały problemy ze startem . Skoro padł tranzystor i coś wymieniałeś zastanów się czy wszystko zrobiłeś ok może wstawiłeś pusty kondzioł. Miałam ostatnio w panasonic 21 3EE taki sam problem rozwiazałam go wkladając inny tranzystor i dodatkowo diode i pracuje ok .

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Philips 32PW9586/05 z chassis EM3E, w którym po wymianie trafopowielacza, kondensatorów i tranzystora BU2520DX na zamiennik BUH515 tranzystor ulegał szybkiemu spaleniu mimo prawidłowego chłodzenia radiatora. Po powrocie do oryginalnego BU2520DX tranzystor palił się natychmiast po włączeniu. Wymieniono liczne kondensatory zarówno po stronie pierwotnej, jak i wtórnej zasilacza, jednak telewizor uruchamiał się tylko na chwilę, a następnie wyłączał się z pulsującą czerwoną diodą. Pomiar napięć i sygnałów w układzie odchylania poziomego wskazywał na prawidłową pracę, a trafopowielacz HR zachowywał się stabilnie. Sugerowano sprawdzenie sterowania tranzystora BU, kondensatorów wysokiego napięcia, a także ponowne zweryfikowanie zasilania trafopowielacza poprzez obciążenie żarówką. Wskazano, że zamiennik BUH515 nie posiada diody zabezpieczającej, co może powodować problemy ze startem i trwałością tranzystora. Możliwe jest uszkodzenie układu scalonego TDA8177 lub procesora sterującego, jednak brak jednoznacznej diagnozy. Wskazano na konieczność dalszej diagnostyki elementów cyfrowych i dokładnego sprawdzenia wszystkich gałęzi zasilania przetwornicy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA