logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VHS NA DVD. Co jest potrzebne? Jaka karta TV? Oprogramowanie.

DaZbo84 05 Mar 2006 18:58 5741 7
REKLAMA
  • #1 2378555
    DaZbo84
    Poziom 1  
    Witam!
    Mam pytanie:
    1. Co potrzeba oprócz videa(ew. odtwarzacza- czy jest jakaś różnica?) i karty TV?
    2. Jaka karta TV ( w cenie przystępnej 100 - 200 zł:) ) bedzie najlepsza?
    3. Jaki oprogramowanie?
    4. Jaki jest przyblizony czas przerobienia jednej kasety 180min na athlon 3000+ ?
    5. Czy kamera video jest niezbędna do przegrania?

Z góry dziękuję i proszę o odp.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2378729
    scotch
    Poziom 28  
    Ocena: 148
    Co do karty to w tej cenie masz np. Leadtek 2000XP . Do celów zgrywania VHS w zupełności wystarczy . Zgrywasz dowolnym programem ( nawet dostarczonym z kartą ) poniewasz za jakość i tak jest odpowiedzialna karta i sterowniki .Trwa to tyle ile zgrywany materiał .Podłączasz kamerę lub magnetowid, wsio ryba . Obrabiasz później np. Adobe Premiere , Sony Vegas Studio , Pinakle , Unlead itp. Dodajesz napisy ,czołówki , przejścia między ujęciami itp - czas twania uzależniony od znajomości programu, ilości efektów itp. Możesz także z dźwięku stereo zrobić sobie Dolby Digital ( napewno w Sony w innych nie wiem ) .Nagrywasz to jako MPEG2 lub dowolny inny format - zależy to od sterowników w systemie . Następnie za pomocą programu do masteringu płyty np. Sony DVD Architect tworzysz menu płyty i nagrywasz na płytkę DVD którą odtworzysz na kompie i na każdym stacjonarnym odtwarzaczu
  • REKLAMA
  • #3 2388361
    AxelNext
    Poziom 38  
    Ocena: 454
    Zastanawiam się nad zakupem karty do komputera TUNER TV PixelView Connexant 878.
    Chciałbym przerobić kilka kaset VHS do DVD ale zastanawiam się czy warto ?
    Czy jakość będzie odpowiednia, nie gorsza od tej którą mam na kasecie VHS.
    Pytam się dlatego bo zamierzam za kilka miesięcy kupić nagrywarkę DVD z HDD i czy nie lepiej poczekać i wtedy przegrać bezpośrednio z VHS do DVD, ponoć z lepszą jakością.
    Doradzcie :|
  • #4 2388663
    rewik
    Poziom 18  
    Ocena: 61
    ja zgrywałem na kartę TV Avermedia na tym samym chipsecie i po zgraniu na dysk jakość była zauważalnie gorsza od kasety.
  • REKLAMA
  • #5 2389501
    scotch
    Poziom 28  
    Ocena: 148
    Nie jestem az takim znawcą aby wyrokować o jakości .Osobiście posiadam kamerę Panasonic NV-11 i zgrywam to katą TV Leadtek 2000XP
    posiada ona wszytkie wejścia jakie są w przęcie RTV .Jakość leprza niż VHS .Nagrywzrz cyfowo ( przetwornik 10 bit )i masz
  • REKLAMA
  • #6 2458194
    jarojk
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    witam
    hmm mam moze naiwne pytanie - ale jakich najlepiej uzyc sterownikow?? zeby np film 1.5 h zmiescic na plytce 700 MB??
  • #7 2458374
    halif
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    Możesz skorzystać z Ulead VideoEditor. Finalizując projekt możesz wybrać inne tryby od DVD. M.in. po dograniu jakiegoś kodek-paka (np. DivX/XVid) możesz na koniec zakodować film do divx. Możesz zawsze skorzystać z programu DVDx aby przekowertować jakiś DVD do innego formatu.
  • #8 2458908
    stasiaktel2
    Poziom 12  
    jarojk napisał:
    witam
    hmm mam moze naiwne pytanie - ale jakich najlepiej uzyc sterownikow?? zeby np film 1.5 h zmiescic na plytce 700 MB??

Jesli masz szybki komputer to najlepiej zgrac do AVI bez kompresji, a nastepnie poddac kompresji do DiVX 6.0.
    << moim zdaniem najlepsze efekty i niskie straty jakosci >>

A jasli masz już zgrany film w jakimkolwiek formacie to oczywiscie mozesz równiez to skompresowac do divx...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Do przegrania kaset VHS na DVD potrzebny jest magnetowid lub kamera video oraz karta TV do komputera. W cenie 100-200 zł polecana jest karta Leadtek 2000XP, która posiada wszystkie niezbędne wejścia i zapewnia jakość nagrania porównywalną lub lepszą niż oryginalna taśma VHS dzięki cyfrowemu przetwornikowi 10-bitowemu. Proces zgrywania trwa tyle, ile trwa materiał źródłowy (np. 180 minut kasety). Do przechwytywania można użyć dowolnego oprogramowania dostarczonego z kartą TV, a do dalszej obróbki i montażu polecane są programy takie jak Adobe Premiere, Sony Vegas Studio, Pinnacle, Ulead VideoEditor czy DVD Architect do tworzenia menu DVD. Kompresję można wykonać do formatu MPEG2 lub DivX/XviD, co pozwala zmieścić dłuższy film na płycie 700 MB. Kamera video nie jest niezbędna, można podłączyć magnetowid bezpośrednio do karty TV. Jakość nagrania zależy od karty i sterowników, a niektóre karty, np. Avermedia na tym samym chipsecie, mogą dawać gorszą jakość niż oryginalne VHS. Warto rozważyć zakup nagrywarki DVD z HDD do bezpośredniego przegrywania VHS na DVD, co może poprawić jakość.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA