logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić automatyczne logowanie z hasłem w Windows XP?

][mako][ 06 Mar 2006 11:43 3168 11
REKLAMA
  • #1 2381037
    ][mako][
    Poziom 13  
    Ocena: 40
    witam
    mam pewne pytanie jak zrobic zeby system po starcie automatycznie logował na konto ale wyświetlał okno z wpisaniem chasła

ps. jesli juz był taki temat to sorki ale szukałem i jakoś nie znalazłem
  • REKLAMA
  • #2 2381066
    Jasiek690
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 158
    wejdz w meniu start - panel sterowania - konta użytkowników - wybierz konto którego uzywasz daj zmień moje hasło podaj stare hasło a jako nowe nie wciskaj nic tylko enter.
    Pozdrawiam
  • #3 2381076
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 488
    nie wiem za bardzoco chcesz osiągnąć., ale spróbuj tak:

Panel sterowania - konta użytkowników - smień sposób logowania ....

Ustaw tam inny niz ekran powitalny zatwierdz i prawie juz

Nastepnie wyjdz i zaloguj się na jakieś konto
    jeżeli nikt w tzw międzyczasie nie wejdzie na inne konto zawsze nazwa twojego konta bedzie się wyświetlać i oczekiwac na wpisanie hasła
  • REKLAMA
  • #4 2381078
    ][mako][
    Poziom 13  
    zle mnie zrozumiałes ja mam chasło na konto i chce je mieć !!! a chodzi mi o to zeby windows sam logował się na moje konto ale nie wchodził na nie (czyt. nie wyświetlał pulpitu, startu, itd.) tylko wyświetlał okno logowania
  • #5 2381352
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 2382301
    ][mako][
    Poziom 13  
    ehhh akurat kolega dobrze wie czego chce tylko jak tu trudno cos wyjaśnić :)
    jeszcze raz od początku
    mam kilka kont na kompie i kozystam z ekranu powitalnego (bo jest łatwiej, ładniej :) i nietrzeba wpisywać nazwy urzytkownika tylko same hasło)
    i teraz moge się zalogować na swoje konto i po zalogowaniu (i długim czekaniu na wczytanie wszystkich ustawień) biorę sobie start => wyloguj => przełącz użytkownika i winda wyświetla ekran z wyborem użytkownika z tym ze ja jestem dalej zalogowany i teraz zeby wrócić na moje konto musze znowu wpisać chasło z tym ze nie musze już czekac az sie moj profil wczyta (bo już jest wczytany :) )
    no i chodzi mi o to zeby winda sama automatycznie uruchamiała mój profil po starcie sysemu z tym zeby wyswietlał ekran z wpisaniem chasła
  • #7 2382609
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2247
    Może to dostosuj do swoich potrzeb ;-)
    Zmień login i wstaw odpowiednie hasło
    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon]
    "DefaultUserName"="User_Name"
    "DefaultPassword"=""
    "AutoAdminLogon"="1"
  • #8 2383170
    ][mako][
    Poziom 13  
    leonov napisał:
    Może to dostosuj do swoich potrzeb ;-)
    Zmień login i wstaw odpowiednie hasło
    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon]
    "DefaultUserName"="User_Name"
    "DefaultPassword"=""
    "AutoAdminLogon"="1"

niestety to nie to bo jak sobie to poowpisuje to winda wchodzi (loguje sie) normalnie na moje konto (czyt. wyswietla pulpit itd.) a mi trzeba zeby on sie zalogował i po zalogowaniu przeszedł w "tryb" przełączania użytkowników
  • REKLAMA
  • #9 2383391
    leonov
    Poziom 43  
    Czyli chcesz żeby komputer automatycznie się zalogował na Twoje kont potem automatycznie zrobił przełączanie użytkownika tak ???
  • #10 2383488
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 230
    Pewnie dokładnie mu o to chodzi co napisałeś leonov z tym, że z tego co wiem przy pierwszym uruchomieniu systemu nie zaloguje się on na dane konto i potem wyloguje prosząc o hasło.
    Chyba, że jakiś plik (wsadowy, skrót itp.)uruchamiający się po starcie danego użytkownika i wylogowujący go.
  • #11 2383499
    leonov
    Poziom 43  
    Tak będzie ciężko ! jedynie wylogowanie można dać automatycznie - do autostartu dać skrót do pliku logoff.exe z foledru windows/system32 ale wtedy wyloguje się całkowicie !
  • #12 2383620
    ][mako][
    Poziom 13  
    z dodaniem czegos do autostartu to by był nie głupi pomysł tylko co tam dodać (moze jest jakiś plik ala ten logoff.exe tyle ze na przełączanie użytkowników ?? )
    z tym ze mi bardziej chodziło o cos takiego zeby windows po starcie wyświetlal okno z wyborem użytkownika i jednocześnie logował sie na moje konto (ze tak powiem) "w tle"

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy konfiguracji systemu Windows XP w celu automatycznego logowania na konto użytkownika z jednoczesnym wyświetlaniem ekranu logowania do wpisania hasła. Standardowe metody automatycznego logowania polegają na ustawieniu w rejestrze wartości DefaultUserName, DefaultPassword oraz AutoAdminLogon, co powoduje pełne zalogowanie i wyświetlenie pulpitu. Jednak autor chce, aby system po starcie automatycznie zalogował się "w tle" na jego konto, ale zamiast przejścia do pulpitu, wyświetlał ekran wyboru użytkownika lub okno do wpisania hasła, umożliwiając przełączanie użytkowników bez konieczności ponownego ładowania profilu. Propozycje obejmują zmianę sposobu logowania w panelu sterowania, wylogowanie automatyczne za pomocą pliku logoff.exe w autostarcie, jednak nie ma natywnej funkcji Windows XP realizującej dokładnie takie zachowanie. Sugerowano również możliwość użycia skryptów lub plików wsadowych uruchamianych po starcie, które mogłyby wylogować użytkownika lub przełączyć sesję, ale rozwiązanie jest skomplikowane i nie jest standardowo dostępne w systemie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA