logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć 4 monitory do jednego komputera, by tworzyły jeden obraz?

szczepan99 06 Mar 2006 17:48 1832 9
  • #1 2382354
    szczepan99
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam
    Jak w temacie. Mam 4 monitory LCD i kompa. Chcę żeby obraz był wyświetlany po kawałku na każdym LCDku tak, aby tworzyły całość. (WAŻNE nie chodzi mi o ten sam obraz na 4 LCD)

http://allegro.pl/item89319639_aten_video_splitter_4_porty_gwarancja_faktura_.html

Czy niezbędne jest takie urządzenie? Nie chciałbym wykładać takiej kasy na jedną prezentację, tym bardziej, że potrzebowałbym 2 sztuki(muszę zrobić 2 bilbordy).
    Może jest jakiś program który mi w tym pomoże, albo jakaś fajna karta graficzna?
    Mam nadzieję że znajdzie się ktoś kto mi wszystko wyjaśni. Z góry dzięki.
  • #2 2383955
    jokrasa
    Poziom 28  
    Ocena: 89
    Pytanie się nasuwa jaką obecnie masz grafikę, może 2 wyjścia jusz masz potrzebne by było tylko 2.
    A rozwiązaniem może być dodatkowa (chyba najtaniej) grafika Matrox G450 Dual Head na PCI - udostępnia 2 wyjścia.
  • #3 2384017
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Zalatw dwie jakiekolwiek karty dwumonitorowe - ale tego samego producenta - matrox bylby tu chyba najlepszy, bo najistotniejsza jest kwestia oprogramowania ktore podzieli obraz na 4 ekrany.
  • #4 2384166
    szczepan99
    Poziom 12  
    Tylko czy kupienie czterech grafik maxtora( potrzebne są 2 bilbordy) wyjdzie taniej niż 2 splittery na 4 moniitory?
  • #5 2384587
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    szczepan99 napisał:
    Tylko czy kupienie czterech grafik maxtora( potrzebne są 2 bilbordy) wyjdzie taniej niż 2 splittery na 4 moniitory?

Niekoniecznie wyjdzie taniej.
    Tylko musisz wziąć pod uwagę, że spliter podzieli (powieli) ten sam obraz na kilku monitorach.
  • #6 2385242
    szczepan99
    Poziom 12  
    mbo napisał:
    spliter podzieli (powieli) ten sam obraz na kilku monitorach.

No właśnie a jak otrzymać obraz rozdzielony po równo na 4 części? Tylko za pomocą 2 kart graficznych? Napewno są inne sposoby.
  • #7 2385428
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    szczepan99 napisał:

No właśnie a jak otrzymać obraz rozdzielony po równo na 4 części? Tylko za pomocą 2 kart graficznych? Napewno są inne sposoby.

Najprościej to 2 grafiki 2 monitorowe.
    Chyba, że uda Ci się znaleźć grafikę z 4 wyjściami (osobiście mam ATI z 3 * monitor + TV out)
  • #8 2386147
    szczepan99
    Poziom 12  
    Zatem jeszcze jedno pytanie. Czy musiałbym kupić 2 karty pod PCI i włożyć obydwie do jednego komputera, czy jedna z tych kart może być pod AGP? Z doświadczenia wiem, że to, z której karty chcemy widzieć obraz (AGP czy PCI) ustawia się w biosie, a dwie na raz nie mogą działać.
    Jest to dość istotne bo AGP kosztuje 20zł a PCI 90 :)
  • #9 2391146
    szczepan99
    Poziom 12  
    Problem nie został jeszcze rozwiązany czekam więc na odpowiedź na powyższe pytanie. Przeprowadziłem też kilka testów na dwu grafikach z jednym vga. Powstał tu jeszcze jeden problem. Obraz np. z filmu czy prezentacji jest ZAWSZE wyświetlany na jednym monitorze a nie wyśrodkowywany na dwa. Czy da się coś z tym zrobić? Prosiłbym o szybką odpowiedź bo na jutro muszę znać koszt takiej "sztuczki"
  • #10 2391642
    jokrasa
    Poziom 28  
    Ocena: 89
    Uważam, że powinieneś jednak zainteresować się tym splitterem, który umozliwia równoległe rozdzielenie sygnału z 1 komputera na 4 monitory (prezentacje multimedialne, monitoring, wystawy, etc.). Niema problemu z doborem aplikacji = żadnych stresów podczas prezentacji. A z grafiką to róznie bywa (niech wyskoczy Ci jakiś błąd podczas pracy i wstyd na oczach ludzi).

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia czterech monitorów LCD do jednego komputera w celu wyświetlania jednego, podzielonego obrazu na wszystkich ekranach, a nie tego samego obrazu powielonego. Rozważane są dwie główne metody: użycie specjalistycznego splittera wideo, który dzieli sygnał na cztery monitory, oraz zastosowanie kart graficznych wielowyjściowych lub kilku kart dwumonitorowych. Najtańszym rozwiązaniem może być zakup dwóch kart graficznych dwumonitorowych (np. Matrox G450 Dual Head) lub jednej karty z czterema wyjściami, choć takie modele są rzadsze. Problemem jest kompatybilność i konfiguracja kart (PCI vs AGP) oraz oprogramowanie umożliwiające podział obrazu na cztery części. Splitter wideo zapewnia powielenie tego samego obrazu na wszystkich monitorach, co nie spełnia wymagań użytkownika. Wskazano, że splittery są drogie i mogą wymagać zakupu dwóch sztuk dla dwóch bilbordów. Ostatecznie rekomendowane jest rozważenie kart graficznych z wieloma wyjściami i odpowiednim oprogramowaniem do rozszerzenia pulpitu, co pozwoli na wyświetlanie jednego obrazu podzielonego na cztery monitory.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA