logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fax Panasonic KX-F90 - jak naprawić powiększone kopie i wysyłane dokumenty?

Pedro2003 08 Mar 2006 09:18 1562 6
  • #1 2388769
    Pedro2003
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    Fax panasonic kx-f90 odbiera ok jak nadajemy to wysyła powiększone litery tak że z a4 formatu wyśle powiększoną połowe, przy kopiowaniu na siebie jest to samo powiększenie co to może być.
  • #2 2389050
    Bogdan99
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam!
    Przypuszczalnie za wolno przesuwa się skanowany dokument, co powoduje rozciągnięcie liter. Czyszczenie toru skanera, wszystkie gumy i dociski
    Pozdrowienia
  • #3 2443901
    Pedro2003
    Poziom 17  
    Wałki i rolki czyściłem to nie jest to.
  • #4 2444988
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 224
    spróbój jeszcze dociznąć klapkę pod którą przesuwa się dokument. Po bokach tej klapki są dwa czarne dzyndzle służące jako jej zaczepy ja na nie zakładam podwónie kocszulkę termokurczliwą. jeżeli jest to sprawa mechanicznego za wolnego przesuwu dokumentu to to pomaga w 100%. Chociaż nie wykluczone że poleciało sterowanie silnikiem krokowym dokumentu, A faksik już swe młode lata ma dawno za sobą.
  • #5 2474401
    Rafik_
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    Wszystko wskazuje że mu za ciężko, przejrzyj dokładnie mechanikę, silnik i sterowanie to ostateczność.

PS czasem jeszcze jest mechaniczne sprzęgiełko, ale nie pamiętam czy w tym modelu.
  • #6 2486363
    laik123
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Pozakładaj termokurcze na bolce do zamknięcia podajnika i powinno pomóc.
  • #7 2543380
    Pedro2003
    Poziom 17  
    Termokurcze założyłem i klapke też docisnąłem to nie to nie pomogło.
    Czy napięcia z zasilacza mogły by to robić. Jaka jest norma na to od ilu do ilu.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z faks Panasonic KX-F90 polega na tym, że podczas wysyłania dokumentów oraz kopiowania litery są powiększone i obraz zajmuje tylko połowę formatu A4. Przyczyną może być zbyt wolne przesuwanie skanowanego dokumentu, co powoduje rozciągnięcie obrazu. Zalecane jest dokładne czyszczenie toru skanera, w tym rolek i wałków, oraz dociskanie klapki pod którą przesuwa się dokument. Wskazano na możliwość mechanicznego problemu z przesuwem, np. zbyt ciężki dokument lub zużycie elementów mechanicznych, a także potencjalne uszkodzenie sterowania silnikiem krokowym. Proponowano zastosowanie termokurczliwych osłonek na zaczepy klapki, aby poprawić docisk i przesuw. Autor potwierdził czyszczenie wałków i docisk klapki, ale problem pozostał. Pojawiła się sugestia sprawdzenia napięć zasilacza, jednak brak jest szczegółowych norm napięć dla tego modelu w dyskusji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA