logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips21PT165 ANUBIS A - zaśnieżony i zniekształcony obraz, brak poprawy regulacji

arteko 09 Mar 2006 10:44 1215 7
REKLAMA
  • #1 2393065
    arteko
    Poziom 24  
    Ocena: 116
    Obraz jest lekko zaśnieżony i w zależności od treści i sygnału różnie zniekształcony np; wygina górną część obrazu, a na innym programie w tym czasie potrafi być poprawny ale zawsze lekko zaśnieżony. Filtr obok TDA 4504B reguluje ale nie ma poprawy, peerek AGC też reguluje, ale nie ma poprawy.
  • REKLAMA
  • #2 2393128
    rtvszajda
    Poziom 27  
    Ocena: 12
    Witam.
    Sprawdź filtrację napięć zasilających głowicę i p.cz.Wymień C elektr. w aplikacji scalaka p.cz.
  • REKLAMA
  • #3 2393525
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 337
    Oberwane gniazdo ant. w głowicy- sprawdź. Ten filtr owszem, psuje sie, ale nie śnieży wtedy obraz.
  • REKLAMA
  • #4 2395658
    arteko
    Poziom 24  
    Dziękuje za podpowiedzi ale to chyba nie ten kierunek, bo podczas pomiaru napięć na TDA4504 stwierdziłem zaniżonne U na pin 14. Zarówno na schemacie jak i w opisie w SE to napięcie ma być większe lub równe 6,3V a ja mam o 2V mniej. Sprawdziłem elementy w pobliżu i nic.
    Uwaga!
    Z pin 14 przez didę 6053 idzie IDENT do do procesora na pin16. Jeśli przerwę to połączenie to podczas przełączania na inny program przez chwile mam czysty niezaśnieżony odbiór. Po 2 sek. jednak jest to samo czyli obraz lekko zaśnieżony a filtrem lepiej dostroić się nie da.
    Czy to czasem nie broi procesor?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 2396790
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 337
    Coś mi się obija po głowie, że któryś kondensatorek przy TDA8362 daje podbnie w kośc, ale to rzadkość. Myślę,że fifty/fifty może to byc jednak kondensatorek w tym filtrze- przy skrajnym uszkodzeniu tak właśnie w ogóle nie dostroisz. Mieniaj go. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic314300.html#1582161
  • #8 2403287
    arteko
    Poziom 24  
    Z kondensatorkiem w filtrze miałam wielokrotnie do czynienia ale objaw był inny i dopiero po kolejnej rozmowie z klientem dowiedziałem się ze TV był już na to w innym warsztacie i że w końcu klient sam co jakiś czas sobie przestrajał!!!. Niestety ale trzeba zawsze pogadać z klientem oczywiście nie każdy się przyzna, ale to może zaoszczędzić dużo czasu.
    Filtr był wstrojony w najlepszy punkt i to mnie zmyliło (strojenie w lewo lub w prawo pogarszało sytuację).
    Dziękuję wszystkim za udział i mimo to, że najbardziej prawdopodobną podpowiedzią wydawała mi się podpowiedź kol. k.k to trafną okazała się kol. maryann.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W telewizorze Philips 21PT165 ANUBIS A występuje problem z lekko zaśnieżonym obrazem oraz zniekształceniami, które zależą od sygnału i programu. Regulacja filtra obok układu TDA4504B oraz układu AGC nie przynosi poprawy. Sugerowano sprawdzenie filtracji napięć zasilających głowicę i p.cz., wymianę kondensatorów w aplikacji scalaka p.cz. oraz kontrolę uszkodzonego gniazda antenowego w głowicy. Zauważono obniżone napięcie na pinie 14 TDA4504 (ok. 4,3 V zamiast ≥6,3 V), co może wskazywać na problem z zasilaniem lub połączeniami, a przerwanie linii IDENT do procesora chwilowo poprawia obraz. Rekomendowano wymianę diody D6370 (LLZ-F12) i sprawdzenie D6052 oraz kondensatorów w głównej gałęzi wtórnej zasilacza. Wskazano również na możliwe uszkodzenie kondensatora przy układzie TDA8362, który może powodować trudności w strojenie filtra. Ostatecznie problem okazał się związany z kondensatorem w filtrze, mimo że był on poprawnie wstrojony, a klient samodzielnie dokonywał regulacji, co utrudniało diagnozę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA