logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd przy symulacji multiwibratora w Electronics Workbench EDA - schemat?

tomson5 11 Mar 2006 15:12 1454 6
REKLAMA
  • #1 2401919
    tomson5
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Witam
    Chciałem zasymulować układ multiwibratora w programie Electronics Workbench EDA
    ale niestety wywala błąd przy uruchomieniu
    Czy schemat jest ok
    może ktoś spróbować to zasymulować ?

Błąd przy symulacji multiwibratora w Electronics Workbench EDA - schemat?
    Załączniki:
    • multiwibrator.zip (10.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2403511
    Bonkot
    Poziom 39  
    Ocena: 93
    Witam
    Próbowałem ten układ zsymulować w „Gircut Maker” i według twego rysunku nie udało się. Jak dołączyłem emitery tranzystorów do masy (dodałem symbol masy) i podałem na bazę tranzystora (obojętnie którego) stan początkowy 0V (w bibliotece symbol „initial condition” IC) rozpoczął symulację bez problemu. Być może po takich przeróbkach i w twoim programie ruszy.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 2403988
    Artas
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    W EWB też nie działa. Poza tym zawsze w symulacji wstawiaj MASE do układu bo inaczej wywala błędy!
  • #4 2404257
    tomson5
    Poziom 16  
    dałem masę i niepomogło dla mnie ten program coś dziwny jest bo stworzyłem zwykły obwód źródło-wyłącznik-rezystor-dioda i też wywalił błąd
  • REKLAMA
  • #5 2407873
    Artas
    Poziom 19  
    W symulacji zawsze musisz zaznaczyć potencjał masy! Wiem, że w twoim przypadku to też nie pomogło, ale ograniczyło sporo błędów właśnie spowodowanych brakiem masy!

Dla ciebie poprawiłem układ. Jeśli ci pomogłem to byłbym wdzięczny z kliknięcie w przycisk "Pomógł" :) Jak masz jakieś pytania to pytaj.
    Załączniki:
    • multiwibrator.rar (9.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 2407950
    tomson5
    Poziom 16  
    Niemogę tego otworzyć w programie
    Ja mam wersję 5.0a
    spróbuje jak wrócę z pracy powalczyć jeszcze
  • Pomocny post
    #7 2411142
    Artas
    Poziom 19  
    Kurcze pewnie wersje programów są niezgodne. Mniejsza z tym. Zamieszczam ci poprawny schemat. W symulacji tak jak widać na rysunku trzeba koniecznie dodać masę! I zmniejszyć wartości elementów przy diodach, bo po prostu opory są zbyt duże. To wszystko. Układ powinien działać!
    Załączniki:
    • Błąd przy symulacji multiwibratora w Electronics Workbench EDA - schemat? symulacja.gif (3.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Podczas próby symulacji układu multiwibratora w programie Electronics Workbench EDA pojawia się błąd uruchomienia. Główną przyczyną problemów jest brak podłączenia masy w schemacie, co jest niezbędne do poprawnej symulacji. Dodatkowo konieczne jest ustawienie stanu początkowego (initial condition) na bazie tranzystora oraz zmniejszenie wartości rezystorów przy diodach, aby uniknąć zbyt dużych oporów. Wersje oprogramowania mogą wpływać na kompatybilność schematów. Po wprowadzeniu tych poprawek symulacja powinna działać poprawnie. Zaleca się zawsze dołączać symbol masy i ustawiać potencjał masy w układzie symulacyjnym, aby uniknąć błędów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA