logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Yamaha RX-V450 - brak dźwięku z tunera po przestawieniu urządzenia

mietas 13 Mar 2006 01:08 4975 7
REKLAMA
  • #1 2407892
    mietas
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam. Posiadam amplituner YAMAHA RX-V450,w który po przestawieniu w inne miejsce przestał grać tuner. Wszystko inne działa pięknie, lecz gdy tylko przełączy się na tuner to w głośnikach pojawia się cisza, nie słychać nawet szumu jak się zrobi głośniej. Sam tuner na wyświetlaczu stroi bez problemu. Co to może być ? Czy to coś konkretnie w torze radia, czy coś z selektorem wejść ? Na schemacie w bloku selektora, nie ma (albo nie widzę) lini do włączenia radia. Tuner jest jakoś dziwnie tam załączany, nie wiem jak. Najbardziej mnie dziwi, że nie słychać nawet szumu. Gdzie szukać usterki ? Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2408030
    KRISSERV
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Witam
    najpierw pytania tuner zatrzymuje sie na stacjach, antena sprawna, nie jest właczone mute?
  • REKLAMA
  • #3 2411626
    mietas
    Poziom 13  
    Witam. Wszystko podłączone i sprawne, sprawdzane na 2 antenach. Np leci muzyka z sygnału dvd wybieram selektorem tuner i cisza. Funkcje tunera działają, bo widać je na wyświetlaczu. Mute nie jest włączone a w głośnikach jest zupełna cisza nawet jak się zrobi głośno.

Witam. Przejżałem jeszcze raz wszystko. Okazało się, że nieznajduje fal, wtedy jakoś zatrzymywał się tam gdzie były zapamiętane, wymazałem te ustawienia z pamięci i teraz nic nie znajduje. Zauważyłem też, że jak przestawiłem w inne miejsce to na moment podłączyłem antenę od telewizora a nie od radia. Czy to może być przez to ? Czy mogłą się uszkodzić głowica ? Z głowicą czy bez, tuner zachowuje się identycznie. Napięcia na płytce tunera są zgodne z podanymi w serwisówce. Jak sprawdzić czy głowica jest napewno uszkodzona, bo nie chcę kupować w ciemno. Pozdrawiam

Pisanie postu pod postem.
    Należy używać przycisku ZMIEŃ.
    Scaliłem dwa posty. [h]
  • REKLAMA
  • #4 2456604
    KRISSERV
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Witam
    A masz tam inny zakres niz UKF? Jak jest to sprawdz czy działa?
    Sprawdz czy masz napiecie zasilania i strojenia na główce.
  • REKLAMA
  • #5 2457969
    mietas
    Poziom 13  
    Witam. Zrobiłem to i już działa, a sprawdzane było wszystko i wszystko się zgadzało z serwisówką wszystkie napięcia ok. Otworzyłem głowice i jeszcze nie widziałem żeby na płytce głowicy były takie baboki. Normalnie szok, jakby koza lutowała. Przegrzałem ją porządnie i zaczeła działać. Dzięki wszystkim za zainteresowanie tematem.
  • #6 2769524
    diablo_AS
    Poziom 11  
    Witam
    Mam podobny problem z RX-V 440. Możecie mi powiedzieć co mam zrobić, bom laik totalny. U mnie po włączeniu ampli nic nie znajduje i nic nie słychać. Czasami jak się "nagrzeje" co może i potrwać i 2 godziny wskakują stacje.
  • #7 2770206
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2285
    Jeżeli totalny laik to daj komuś do naprawy nalezy wylutować głowice i przelutowa ją wewnątrz tak jak to zrobił kolega wyżej obecny montaż sprzętów RTV pozostawia wiele do życzenia po prostu Made in china.
  • #8 2800536
    diablo_AS
    Poziom 11  
    czyli samemu nic nie wskuram ;-(
    ile może kosztować taki zabieg??

Okij, sprawa załatwiona
    Natrafiłem na zimne luty.
    Dzięki za sugestie

Pisanie postu pod postem.
    Należy używać przycisku ZMIEŃ.
    Scaliłem dwa posty. [h]

Podsumowanie tematu

✨ Amplituner Yamaha RX-V450 po przestawieniu w inne miejsce przestał emitować dźwięk z tunera, mimo że tuner stroi się poprawnie i wyświetla stacje. Problem objawiał się całkowitą ciszą w głośnikach przy przełączeniu na tuner, bez nawet szumu tła. Sprawdzone zostały anteny i funkcja mute, które działały prawidłowo. Po wymazaniu pamięci stacji tuner nie znajdował żadnych fal. Okazało się, że chwilowo podłączono antenę telewizyjną zamiast radiowej, co mogło wpłynąć na uszkodzenie głowicy tunera. Pomimo prawidłowych napięć zasilania i strojenia, problemem były zimne luty na płytce głowicy tunera. Po ich przelutowaniu i przegrzaniu głowicy tuner zaczął działać poprawnie. W dyskusji pojawił się także podobny problem z modelem RX-V440, gdzie zalecano przelutowanie głowicy jako rozwiązanie usterki wynikającej z niskiej jakości montażu elementów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA