logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SHARP DV6301S – schemat i instrukcja przestrojenia fonii w telewizorze

13 Kwi 2002 17:46 8124 44
Najlepsze odpowiedzi

Jak przestroić fonie w telewizorze Sharp DV6301S i skąd zdobyć schemat do naprawy uszkodzonej korekcji szerokości?

Fonię w Sharpie DV6301S można przestroić bez schematu, stosując fonię równoległą, np. RYMI lub MJM; gdy odbiornik nie ma filtrów 5,5 MHz, moduł trzeba wpiąć bezpośrednio do wejścia SIF, a w układach MSP34xx jest to pin 58 [#2028][#2050][#2091][#2116] To chassis D3000, a uszkodzony 8-pinowy układ korekcji EW jest najpewniej TDA4950 albo TDA8145 [#2071][#2079] Jeśli ten układ „wystrzelił”, należy sprawdzić zasilanie, diodę w modulatorze diodowym odchylania poziomego i od razu wymienić kondensator powrotu [#2361] Schemat do tego modelu można kupić w firmie KLAR/PSP; podano cenę ok. 25 zł plus ok. 6 zł wysyłki [#2356]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #31 2201
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #32 2203
    Wojtek27
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 54
    Sam to produkujesz, w warsztacie. Nic mnie nie wkurza i podziwiam takich ludzi jak Ty. Tylko nie mogę znieść tego, iż tacy ludzie wykorzystują wszelkie i wszystkie środki aby zrobić reklamę. A później okazuje się że to szajs. Przykładem jest to forum. Dlaczego tak robisz. Są od tego odpowiednie i inne miejsca.
    Ja jestem technikiem i to mnie zadowala.
    Tak masz rację robię to dla idei, także i dla zysku. Ale potrafię ponieść konsekwencje tego.

Nie przeproszę Ciebie bo uważam że nic takiego nie zrobiłem.

P.S. Zastanawia mnie jak dajesz radę wyprodukować tyle płytek własnymi rękoma. Z tak dużą jakością jak zapewniasz.

Pozdrawiam

Wojtek
  • #33 2208
    wiesiek
    Poziom 19  
    Ocena: 6
    Myślę że tu za dużo dyskusji o fonii RYMI.Każdy z nas ma jakieś doświadczenia z różnymi foniami i sens by miało przedstawienie zalet i wad fonii różnych firm a tu mowa tylko o foni RYMI. Ja używałem kiedyś fonii RYMI ale sam niewiem dlaczego przeszedłem na MJM , jestem z nich bardzo zadowolony . Ostatnio ukazała się taka do której podłącza się tylko plus , IF z głowicy i masę ( znika problem gdy brak dostępu do filtra) a cena 12 zł. http://www.mjm.pl
  • REKLAMA
  • #34 2213
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #35 2214
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #36 2215
    wiesiek
    Poziom 19  
    Ocena: 6
    Ryszard >RYMI< napewno sam wiesz jak teraz trzeba dużo pracować żeby żyć na przyzwoitym poziomie i dotyczy to wszystkich uczciwie pracujących i mamy naprawdę mało czasu na testy odpowiednich produktów , ja sprawdziłem kilka (kiedyś) i MJM wtedy wypadł pozytywnie no i trwa do dziś choć żeczywiście może są lepsze produkty ale ten jest poprostu sprawdzony niemniej jednak w najbliższym czasie kupię twoje fonie i pobawię się w testy. Poco jest jumper w MJM niewiem ( nie zastanawiałem się nad tym ). POZDROWIENIA WALCZ!!!!!!!!!
  • REKLAMA
  • #37 2240
    Wojtek27
    Po co tyle dyskusji nad czymś co już przemija. Okres przestrojeń już chyba się zmniejszył. Odnośnie fonii to zostało już tu powiedziane wiele.

Nawiązując do wypowiedzi Ricarda to nie zabieram głosu.
  • REKLAMA
  • #38 2270
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #39 2281
    Wojtek27
    Przecież od samego początku próbuję powiedzieć że dyskusja poszła w innym kierunku. A niektórzy zaczęli mnie gasić.

Zresztą po co się wysilać.

Ciekawe czy już przestrojony ten TV?
  • #40 2311
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #41 2356
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #42 2361
    Wojtek27
    Przyczyny "wystrzelenia" tego układu mogą być dwie.
    1. Za duże napięcie zasilania.
    2. Uszkodzenie diody w modulatorze diodowym znajdującym się w odchylaniu poziomym. To jest najbardziej prawdopodobne. Dlatego przed zamontowaniem nowej "kości" sprawdź te diody i wymień odrazu kondensator powrotu.
    Niestety muszę powiedzieć także, abyś najpierw miał schemat.
  • #43 2483
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #44 2495
    Wojtek27
    Tak
    Definitywnie
  • #45 12716
    mruko
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Cytat:

On 2001-11-23 19:23, nalpol napisał:
    Dziękuje wszystkim za odpowiedź,jak przestroić fonię,problem polega na tym, iż odbiornik jest uszkodzony (zwężony obraz w poziomie)rozerwany jest jeden układ dlatego potrzebuję schemat.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu i instrukcji przestrojenia fonii w telewizorze SHARP DV6301S, szczególnie w kontekście uszkodzonego układu odpowiedzialnego za korekcję obrazu i dźwięku. Wskazano, że model ten może nie posiadać filtrów SFE 5,5, a fonia jest realizowana przez układy takie jak TDA4950 lub TDA8145, które można stosować zamiennie. Przestrojenie fonii można wykonać różnymi metodami, m.in. fonią równoległą, generatorem 1 MHz lub specjalnymi modułami fonii, np. RYMI lub MJM. Fonia RYMI jest polecana ze względu na szerokie wsparcie i możliwość przestrojenia odbiorników bez filtrów różnicowych, choć wymaga precyzyjnego montażu, zwłaszcza kondensatora o pojemności około 0,5 pF, który wpływa na jakość obrazu. W przypadku braku filtrów 5,5 MHz wyjście fonii należy podłączyć bezpośrednio do pinu SIF procesora fonii (np. pin 58 w układzie MSP34xx). Dyskusja poruszała także kwestie dystrybucji i jakości fonii RYMI oraz alternatywne rozwiązania. Autor poszukiwał schematu, który można nabyć u dystrybutora lub znaleźć w internecie (np. u firmy KLAR). Wskazano również możliwe przyczyny uszkodzenia układu, takie jak zbyt wysokie napięcie zasilania lub uszkodzenie diody w modulatorze diodowym odchylania poziomego. Ostatecznie temat uznano za zamknięty po uzyskaniu niezbędnych informacji i wskazówek dotyczących naprawy i przestrojenia fonii w SHARP DV6301S.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA