logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór skanera częstotliwości: ŚR, Uniden, Maycom czy tani z Allegro?

kufcio 14 Mar 2006 13:06 3307 9
REKLAMA
  • #1 2412693
    kufcio
    Poziom 20  
    Ocena: 77
    Witam
    jestem poczatkujacy w tym temacie stad kilka nurtujacych mnie pytan odnosnie skanera.

Czy skanery z allegro za ok 300-400zl sa warte swojej ceny? widzialem po 50zl:) a i tu na forach duzo sie pisze o skanerze z ŚR.

zdaje sobie sprawe ze te drozsze sa szybsze w skanowaniu, maja wyjscia audio, pamiec kanalow, itp. Lecz mi chodzi o czulosc..
    Co prawda podaje sie w opisach wartosci ale czy to nie jest jak z CB? 4watt ma kazde radio, szkoda tylko ze po podlaczeniu miernika np. alan100 ma ok 1,8watt :)

Bardzo bym prosil po podpowiedz czy warto kupic, jesli juz to ktory sprzet.

NR1. to skaner z ŚR
    NR2 allegro za 50zl http://allegro.pl/item92070674_skaner_international_977r_okazja_.html
    NR3 to te drozsze ok 200zl. http://allegro.pl/item91586213_skaner_uniden_ubc60.html
    NR4 MAYACOM http://allegro.pl/item91763078_skaner_maycom_ar_108_wysylka_free_gratis.html
  • REKLAMA
  • #2 2412725
    medicb
    Poziom 28  
    Ocena: 64
    Ale o co Ci kolego chodzi bo poczytałem i nic nie wiem. Skanery nie nadają więc skąd zdanie "... 4watt ma kazde radio, szkoda tylko ze po podlaczeniu miernika np. alan100 ma ok 1,8watt ..." Napisz o jakie wycinki pasma Ci chodzi, czego chcesz słuchać?
  • REKLAMA
  • #3 2412753
    humek
    Poziom 32  
    Ocena: 164
    koledzew chodziło aby sobie cos?? gdzies?? posłuchactak mysle.To co masz na allegro za 300zł czy 400 to urzadzenia prymitywne bo taki profesjonalny to kosztowac moze i 4000zł.No niestety jest to droga zabawka i jesli sie chce go dobrze uzytkowac to i "park antenowy" jest do tego potrzebny odpowiedni.jedna "szerokopasmowa "antena nie wystarczy.Natomiast do zabawy tak leczczy nie szkoda pieniedzy?.Skaner to tylko jest urzadzenie do odbioru róznych stacji w szerokim pasmie.Tez nie rozumiem o co chodzi tu z moca na CB??Do dobrego odbioru skanerem trzeba tez "odpowiednio mieszkac" czyli w miejscu bez przeszkód terenowych takich jak lasy, pagórki i sciany blokowisk (im wyzej tym lepiej) oraz dysponowac przeróznymi antenami obsługujacymi rózne "wycinki'pasma i rózne kierunki odbioru.
  • #4 2413201
    kufcio
    Poziom 20  
    Ocena: 77
    Cytat:
    Co prawda podaje sie w opisach wartosci ale czy to nie jest jak z CB?

pisze o CB zeby zobrazowac jakosc radia CB gdzie w danych technicznych jest napisane 4watt a w rzeczywistosci ma 1,8Watt.

Interesuje mnie skaner tak aby sie pobawic, poslucha to i tamto- antena stacjonarna odpada wiec pozostaje tylko ta z skanerem.

A skaner dlatego ze na to nie trzeba miec pozwolenia, czy uprawnien krotkofalarskich.

Co powiecie o malym "yaesu"
  • REKLAMA
  • #5 2413326
    Redss307
    Poziom 20  
    Ocena: 32
    Najlepszy skaner który podałeś to link nr.2. Uniden. NIe kupuj żadnych tanich
    bo nie bedziesz mógł nic znaleść.

Maycoma ani AR108 ani FR100 też nie polecam.Kiepskie parametry i fatalne wykonanie.Radze dozbierać i kupić jakiegoś UNIDENA używanego lub takie cos :

http://allegro.pl/item91111704_uniden_69_xlt_dobry_i_tani_skaner_512_mhz_vat.html
  • #6 2415780
    Piter K.
    Poziom 23  
    Ocena: 43
    proponuje uzywanego unidena 120 xlt sam zaczynalem na takim i uwazam ze na poczatek to bardzo trafiony zakup. jest w nim air band, 100 komorek pamieci, a szybkosc skanowania to 300 komorek na sekunde. ma rowniez opcje przeszukiwania mozna go kupic juz za 350-400zl.
    HUMEK icom r20 kosztuje okolo 2500zl czyli to juz nie jest profesionalny sprzet? wytlumacz jaki to jest ten profesionalny skaner, cene juz znamy teraz moze jakies parametry przytoczysz a najlepiej linki bo bardzo jestem ciekawy jak wyglada taki profesionalny radioscanner na ktorym dopiero bedzie mozna posluchac czegos...
  • #7 2416232
    marshal
    Poziom 11  
    Ja tez mam skaner unidena i jest spoko :D
  • REKLAMA
  • #8 2417155
    Piter K.
    Poziom 23  
    aha a co do malego yaesu to nie kupuj nic malego z krotkimi falami bo jest to jakby dodatek bonusowy zaa ktory trzeba zaplacic ale nie pracuje on tak jak powinien. wyjatkiem odtego jest icom r10 gdzie krotkie w miare porzadnie pracowaly. i jesli masz wydac jakies 900zyli gdzie bedziesz miec "wszystko" to lepiej kup unidena za ta kaske gdzie bedziesz miec VHF-UHF w dosc dobrym wykonaniu(z opcja skanowania trunkingu)
  • #9 2417479
    djmolo
    Poziom 21  
    Ocena: 7
    Heheh. usmiecham się bo mowa o mnie w tym temacie. Moja aukcja to wymieniona pod nr 4.

Scaner ten w 100% spełniał moje wymagania. Ten oferowany właśnie został sprzedany. Nigdy nie scanowałem nim i nie szukałem czestotliwości. Po prostu miałem konkretna czestotliwość a wlaściwie kilka i nasluchiwałem tu i uwdzie. Zabrze to dość spore miasto i jest co słuchać a do tego Gliwice też wiele nadajnikow. Więc jeśli masz potrzebe nasłuchiwać coś konkretnego to wystarczy Ci taki maycom. Jeśli jednak masz zdecydowanie większe potrzeby to trzeba troche dołożyc.
  • #10 2417524
    Piter K.
    Poziom 23  
    maycom...tfu na psa urok, zgin przepadnij!!- tyle powiem

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru skanera częstotliwości dla początkującego użytkownika, który poszukuje urządzenia do amatorskiego nasłuchu bez konieczności posiadania pozwoleń krótkofalarskich. Poruszono kwestię jakości tanich skanerów z Allegro w cenie 50-400 zł, ich czułości oraz funkcji takich jak pamięć kanałów, wyjścia audio i szybkość skanowania. Zwrócono uwagę, że tanie modele są prymitywne i często nie spełniają oczekiwań, a do efektywnego odbioru potrzebna jest odpowiednia antena i dobre warunki terenowe. Polecano używane skanery marki Uniden, szczególnie modele 69 XLT i 120 XLT, które oferują m.in. obsługę pasma Air Band, dużą pamięć i szybkie skanowanie, a ich cena mieści się w przedziale 350-400 zł. Modele Maycom AR108 i FR100 oceniono negatywnie ze względu na słabe parametry i wykonanie. Wspomniano także o modelach Yaesu i Icom, gdzie małe urządzenia z krótkimi falami są mniej efektywne, a Icom R10 jest wyjątkiem z lepszą pracą na krótkich falach. Podkreślono, że profesjonalne skanery kosztują znacznie więcej (np. Humek Icom R20 za około 2500 zł), a ich parametry i zastosowania różnią się od tańszych modeli. Wskazano, że skaner to urządzenie odbiorcze, nie nadające, więc porównania mocy nadawania (np. w CB) nie mają tu zastosowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA